İller

22 Aralık 2020 Salı

Piyasalar denge arıyor


Haftaya korona virüs endişeleri ile satış baskısı altında başlayan küresel piyasalar zayıflıktan çıkamamış olsa da yeni işlem gününe düne kıyasla daha ılımlı sayılabilecek bir zeminde başlıyor. TL varlıkların da genel hatlarıyla yurtdışı piyasalardaki görünüme paralel hareket etmesini bekliyoruz. Ancak haftanın devamında yurtdışı piyasaların Noel nedeniyle işlemlere kapanması içeride ise TCMB’nin yılın son PPK toplantısını gerçekleştirecek olması fiyatların daha çok yurtiçi dinamikler ile yön bulacağına işaret ediyor. Makroekonomik veri tarafında ise günün devamında ABD’den gelecek olan üçüncü çeyrek GSYH rakamını takip edeceğiz. Verinin nihai nitelikte olması nedeniyle anlamlı bir piyasa etkisi yaratmasını beklemiyoruz.

 

BEKLENTİLERİMİZ

 

Borsa İstanbul baskıya direnmeye çalışıyor. Küresel piyasalardaki görünüme paralel olarak Borsa İstanbul da haftaya zayıf bir başlangıç yaptı. Buna karşın endeksin satış baskısını 1385 desteğinin üzerinde karşılamaya çalıştığını gördük. Teknik açıdan baktığımızda ise endeksin görünümünde şimdilik anlamlı bir farklılık görmüyoruz. Dün sınırında kapattığımız 1385 puandan uzaklaşılmadıkça yukarı yönlü denemelerin sürmesini bekleriz. Bu seviyenin altında yapılacak kapanışlar ise daha fazla geri çekilmenin habercisi olabilir. Anlamlı bir momentum kazanımı olması için ise 1410 puanın geride bırakılması gerekiyor. 1385-1410 bandının hangi yöne kırılacağı ise endeksin yönü hakkında daha net bir fikir verecektir.

 

 

 

EUR/USD destek bölgesinin üzerinde tutunmaya devam ediyor. Yeni kısıtlamalar nedeniyle risk iştahının daralması doların küresel ölçekte güç kazanmasını sağlarken paritenin ise 1,2180 desteğinin altına sarktığını gördük. Ancak bu bölgede çok uzun süreli kalmayan EUR/USD hızlı bir şekilde destek bölgesinin üzerine yükselmeyi başardı. Teknik açıdan bakıldığına 1,2180 seviyesinin üzerinde kalındıkça 1,2350 seviyesinin bir sonraki hedef konumunda olacağını düşünüyoruz. Öte yandan bugün ABD’den gelecek olan GSYH rakamının ise nihai nitelikte olması nedeniyle parite üzerinde anlamlı bir etki yaratmasını beklemiyoruz.

 

Risk iştahındaki daralma TL’ye de negatif yansıdı. Piyasaların haftaya kırılgan bir zeminde başlaması kaçınılmaz olarak gelişmekte olan ülke para birimlerine negatif yansırken TL’nin de bir istisna teşkil edemediğini gördük. Bu noktada geride bıraktığımız haftada 7,61 seviyesine doğru geri çekilen USD/TL yeni haftaya ise 7,70 seviyesinin üzerini test ederek başladı. Ancak mevcut durumda olduğu gibi kısa vadede 7,80 seviyesinin altında kalındıkça yukarı yönlü risklerin sınırlı kalacağını düşünüyoruz. TL lehine hareket alanının genişlemesi için ise 7,65’in altında kapanışlar görmeliyiz. Böyle bir senaryoda kurda sonraki hedefin 7,50 seviyesi olacağına yönelik görüşümüzü koruyoruz.

Ons altın 1900 doları aşamadı. Korona virüsün mutasyona uğradığı ve yayılma hızının güç kazandığına yönelik haberlere paralel olarak kısıtlayıcı önlemlerin artması değerli metallerin haftaya alıcılı bir başlangıç yapmasını sağlarken altının ons fiyatının 1900 doların üzerini test etmeye başladığını gördük. Risk iştahı düşük kaldıkça artan güvenli liman ihtiyacının fiyatları desteklemeye devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Teknik açıdan bakıldığında 1900 doların üzerinde rakamlar görme ihtimalimiz canlı kalmaya devam ediyor. Ancak aşılama yoğunluğunun artmasına paralel olarak güvenli liman ihtiyacının azalabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kaldı ki endişelerin düne kıyasla daha hafif seyretmesi ons altını 1900 doların altında tutuyor.

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder