İller

24 Aralık 2020 Perşembe

Yurtiçinde imalat sanayi verileri açıklanıyor


Saat

Ülke

Veri Detay

Beklenti

Önceki

Tüm Gün

ABD, İngiltere, Almanya

Noel Bayramı dolasıyla piyasalar tüm gün kapalı

   
         

10:00

Türkiye

İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (Aralık)

 

75,8%

10:00

Türkiye

İmalat Güveni (Aralık)

 

103,9

11:00

Türkiye

Yabancı Turist Girişi (Yıllık)(Kasım)

 

-59,4%

 

Yurtiçinde İmalat Sanayi Verileri Açıklanıyor…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gerçekleştirdiği yılın son toplantısı ardından yayımlanan basın duyurusunda, Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltilmesine karar verdi. Piyasa beklentisi bankanın 150 baz puan artırıma gideceği yönünde şekillenmekteydi. Banka, politika faiz oranında beklentilerin üzerinde artırıma giderken, TL varlıkların değer kazandığı gözlemlendi.

Yayımlanan duyurunun detaylarına bakıldığında, Global ekonomiye dair veriler üçüncü çeyrekte başlayan kısmi toparlanmanın devam ettiğini işaret ettiği belirtilmiştir. Milli gelir verileri ve son çeyreğe ilişkin göstergeler iktisadi faaliyette güçlü bir seyre işaret ettiği vurgulanmaktadır. Fakat, artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlik oluşturmaya devam ettiği belirtiliyor. Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talep cari işlemler açığını artırdığı açıklanmıştır.

Diğer taraftan, iç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilediği belirtilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verdiği açıklanmıştır.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,59 yükselişle günü 1.426 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 35,7 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi değişim göstermezken, holding endeksi yüzde 1,01 değer kazandığı günde, Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 9,56 ile madencilik, en çok kaybettiren ise yüzde 1,85 ile gayrimenkul yatırım ortaklığı olduğu görüldü.

ABD'de endeksler erken sona eren işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,23, S&P 500 endeksi yüzde 0,39 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,26 değer kazandı.

Bugün, ABD, Avrupa ve birçok ülke borsası Noel Tatili nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Yurtiçinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanacak İmalat Sanayi verileri takip edilecek.



Manşette Öne Çıkanlar

·         Çin Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği ile devam eden yatırım anlaşması görüşmelerinde, Çin'in nükleer enerji konusunda daha fazla talepte bulunması nedeniyle müzakerelerin çıkmaza girdiği iddiasını yalanladı. (Kaynak: Bloomberght)

·         Avrupa Birliği ve İngiltere, Brexit sonrası ticaret anlaşmasını tamamladı. Tamamlanan anlaşmanın onay için İngiltere Başbakanı Boris Jonson'a ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen' e gönderileceği belirtildi.

·         Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Kevin McCarthy, meclisteki diğer Cumhuriyetçilere Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi’nin bireysel yardımı 2.000 dolara çıkarmayı hedefleyen paketinin başarısız olacağını açıkladı. (Kaynak: Bloomberg)

·         Waden Württemberg Eyaleti Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona uğramış türünün 20 Aralık'ta İngiltere'den gelen bir kadında tespit edildiği ifade edildi. Bakanlık'tan yapılan açıklamaya, 'Bu Almanya'da bilinen ilk vaka' ifadesi dahil edildi. (Kaynak: Spuntiknews.com)

·         Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'den gelecek aşının pazarı pazartesiye bağlayan gece yola çıkacağını belirterek, "Artık aşının Türk insanında etkili ve güvenilir olduğundan eminiz." dedi. (Kaynak: Spuntiknews.com)

·         ABD Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci yaptığı değerlendirme, Kovid-19 salgınına karşı sürü bağışıklığının kazanılabilmesi için nüfusun yüzde 90'ının aşılanmasının gerekebileceğini ifade etti.

·         ABD'de teşvik paketi vatandaşlara 2 bin dolarlık teklif dolayısıyla kilitlendi. Cumhuriyetçiler, Demokratların 2 bin dolarlık teklifini reddetti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi “Bugün Noel arifesi sabahında, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri, Amerikan halkını başkanın desteklemeyi kabul ettiği 2 bin dolardan acımasızca mahrum etti” dedi. (Kaynak: Bloomberght)

·         Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre sigara ve tütün ürünlerinde maktu vergiler 2021'in ilk 6 ayı için sabit tutulurken, özel tüketim vergisi de yüzde 63 seviyesine indirildiği açıklandı.

·         IMF verilerine göre, ABD Doları'nın global rezerv para birimleri içinde payı 2020 3'ncü çeyrekte bir miktar azaldı. İkinci çeyrekte  yüzde 61,2 olan payı 3'ncü çeyrekte yüzde 60,4'e gerilediği açıklandı. (Kaynak: Foreks Haber)

·         Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri verilerine göre; 18 Aralık tarihinde sona eren işlem haftasında Yurtdışı Yerleşiklerin net değişimi (Piyasa Fiyatı ve Kur Hareketlerinden Arındırılmış) incelediğimizde, Hisse Senedinde 244 milyon dolar ve DİBS’te 1.661,8 milyon dolar alıcılı oldukları görüldü.

·         Haftanın son işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

 

Yükselen

%

Düşen

%

Hacim

mn TL

BİST 100 Etki

+/-

LUKSK

10,00

KAPLM

-10,00

GARAN

3.485

GUBRF

1,89

YAPRK

10,00

HLGYO

-9,92

PETKM

1.863

KOZAL

1,67

BRSAN

10,00

PEKGY

-9,03

THYAO

1.845

KOZAA

1,11

KOZAL

9,99

NIBAS

-8,57

IPEKE

1.719

AKBNK

1,02

POLTK

9,99

ISATR

-8,56

ECILC

1.498

THYAO

1,00

KOZAA

9,98

GEDZA

-8,40

KOZAA

1.365

BIMAS

-1,12

OZRDN

9,98

SAFKR

-6,45

SKBNK

1.193

TUPRS

-0,40

ECZYT

9,97

CRFSA

-6,36

KOZAL

1.152

ARCLK

-0,34

SNKRN

9,97

MERKO

-5,94

SISE

1.022

TOASO

-0,32

YESIL

9,96

EGGUB

-5,10

AKBNK

999

HLGYO

-0,28

 

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder