İller

8 Ocak 2021 Cuma

ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları


Eurotahvil Piyasaları

ABD tahvillerindeki satış haftanın son gününde de devam ederken, getiri eğrisi dikleşmeyi sürdürdü. 10 yıllık tahvilin getirisi 3 baz puan yükselerek %1,11 seviyelerinden günü sonlandırdı. Avrupa tahvillerinde ise karışık seyir vardı. İngiltere ve Almanya 10 yıllık tahvillerinin getirisi bir önceki kapanışa göre değişmeyerek sırasıyla %0,28 ve -%0,52 seviyesinden günü son sonlandırırken, İtalya10 yıllık tahvilin getirisi yaklaşık 3 baz puan gerileyerek %0,52 seviyesinden günü kapattı.

Kısa ve orta vadeli Türk hazine eurotahvilleri haftanın geri kalanında da olduğu gibi bugün de yatay seyretti. 5 yıllık CDS 311 seviyesinde yatay kalırken, 5 yıllık tahvil %4,45 getiri seviyesinden günü yatay sonlandırdı. Amerika’da uzun vadeli faizlerdeki artış, uzun vadeli Türk Hazine eurotahvillerinde satış baskısı oluştururken, 10 yıllık tahvil 5 baz puan yükselerek %5,49 ve uzun vade tahvil yine 5 baz puan civarında yükselerek %6,18 getiri seviyesinden işlem gördü.

Banka ve şirketlerde de bir süredir devam eden yatay seyir bugün de devam etti. İş Bankası 2024 vadeli senior kıymetin getirisi %5,26 seviyesinden ve Garanti Bankası 2027 vadeli sermaye benzeri kıymet %6.88 getiri seviyesinden günü sonlandırdı. Dün ihraç edilen %6 getiri seviyesinden ihraç edilen beş yıl vadeli USD cinsi Türkiye Sinai ve Kalkınma Bankası 2026 vadeli kıymeti ikincil piyasadaki ilk gününde yaklaşık 70 cent primlenerek 100.15 fiyattan ve %5.84 getiri seviyesinden günü sonlandırdı.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD hisse senedi piyasalarında, beklentilerin altında gelen tarım dışı istihdam raporunun ardından seans başında sert fiyatlamaların görülmesine sebep oldu. Ancak, Biden’ın destek paketinin miktarının yüksek olacağına dair açıklamasıyla tarihi zirvelerinde işlem gören Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri günü sırasıyla %0,18, %0,55 ve %1,03 oranlarında primlerle tamamlamayı başardı. Başkan Donald Trump, Cuma günü yaptığı açıklamada, iki haftadan kısa bir süre içinde görevi üstlenecek olan Joe Biden’ın törenine katılmayacağını söyledi. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise istikrarsız bir başkanın nükleer saldırı emrini vermeye erişimi olmaması gerektiğini ve engellenmesi için gereken mevcut önlemler hakkında Genelkurmay Başkanı ile konuştuğunu belirtti. Ülke genelinde aşılamaların devam ettiği ABD’de görülen günlük yeni vakalar ve vefatlar hız kesmeden devam ediyor. Perşembe günü ilk kez ülkede bir günde 4.000’den fazla kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Londra Belediye Başkanı, İngiltere’nin başkentinde her otuz vatandaştan birinin COVID-19 hastası olduğu ve hızlı bir şekilde harekete geçilmediği takdirde sağlık sistemindeki yoğunluk sebebiyle daha fazla insanın hayatını kaybedebileceğini söyledi. DAX, Euro Stoxx 50 ve FTSE 100 endeksleri günü sırasıyla %0,58,%0,62 ve %0,24 oranlarında primlerle tamamladı.

S&P endeksinde yer alan on bir sektörün yedisi günü değer kazanımlarıyla tamamlarken, hammadde ve sanayi hisselerinde sırasıyla %0,51 ve %0,22 oranlarında görülen satışlar ise endeksi baskıladı. Takdirsel tüketim ve gayrimenkul hisselerinin sırasıyla %1,80 ve %1,09 oranlarında değerlenmesi ise endeksi destekledi. Tesla, yükselişini bugün de devam ettirdi ve günü %7,84 oranında değer kazanımlarıyla tamamladı. Şirketin piyasa değeri Facebook’un piyasa değerini aştı ve CEO Elon Musk’I dünyanın en zengin insanı konumuna getirdi. Boeing, 737 Max jetinin dahil olduğu iki ölümcül kazadan önce gelen güvenlik sorunları konusunda çalışanların düzenleyicileri yanlış yönlendirdiğini kabul ettiği $2,5 milyarlık bir anlaşmada uzlaştı. Şirket hisseleri ise %1,32 oranında değer kaybetti. İlaç üreticisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının virüsün yeni varyantlarına karşı etkili olduğu görülüyor. Pfizier hisseleri günü yatay tamamlarken, BionTech hisseleri ise günü %7,15 oranında değer kazanımlarıyla sonlandırdı. Apple’ın otonom elektrikli araba üretim planlarına yönelik yapılan haberler öne çıkmaya devam ediyor. Hyundai ve Apple’ın bir ortaklık kurabileceğine yönelik çıkan raporlar Apple hisselerinin günü %0,86 oranında primlerle kapamasında rol oynadı. Dow Jones endeksinde yer alan Coca-Cola ve McDonald’s %2 civarında değer kazanımlarıyla endekste iyi performans gösteren hisseler olarak öne çıktı.

DAX endeksinde yer alan dokuz sektörden yedisi günü değer kazanımlarıyla tamamlarken, komünikasyon hizmetleri ve sağlık ve hisselerinde sırasıyla %1,01 ve %0,54 oranında gerçekleşen satışlar endeksi baskıladı. Altyapı ve teknoloji hisselerinde %3,1 civarında gerçekleşen değer kazanımları ise endeksi destekledi. Deutsche Bank, yabancı yetkililere rüşvet verme ve değerli metal vadeli işlemlerinde piyasayı manipüle edici hareketlerine yönelik davada $100 milyon ödemeyi kabul etti. Frankfurt merkezli banka, üç yıldan fazla bir süre piyasayı manipüle eden taktiği tekrardan uyulamadığı ve suçu kabul etmesi gerekmediği bir anlaşmayı kabul etti. Şirket hisseleri %0,67 oranında değer kaybetti. Adidas, SAP ve Delivery Hero hisseleri ise sırasıyla %2,29,%1,59 ve %0,86 oranında kazanımlarla endeksi yukarı taşıdı.
ABD’de açıklanan Aralık ayı tarım dışı istihdam verisi piyasanın 50 binlik artış beklentisinin altında -140 bin olarak duyurulurken, aylık bazda işsizlik oranın sabit kaldı ve &6,7 olarak duyuruldu. Kasım ayı toptancı stokları -%0,1 ‘den %0’a revize edildi. Almanya’nın paylaştığı Kasım ayı endüstriyel üretim verisinin %0,9 olarak duyurulması Avrupa tarafından yatırımcıların takip ettiği ekonomik veri olarak öne çıktı.

Piyasalar haftaya ABD tarafından açıklanacak haftalık MBA Mortgage başvuruları, işşizlik başvuruları, Aralık ayı enflasyon verileri, Empire imalat endeksi, perakende satışları, endüstriyel üretim ve Ocak ayı öncü Michigan Üniversitesi güven endeksi gibi verileri takip edecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Haftanın son işlem günü G10 para birimlerinin hemen hepsi Amerikan Doları karşısında değer kaybederken Dolar Endeksi güne 89,86 seviyesinden açılış yapmasının ardından 90,24 seviyesine yükseldi. Günün en çok değer kaybeden para birimlerinden biri İsveç Kronundan sonra Euro oldu. Güne 1.2272 seviyesinden başlayan EURUSD paritesi gün içinde en yüksek 1.2280 seviyelerini gördü. Kısa vadede beklentilerin gerçekleşmesi ve halihazırda yüksek olan Euro uzun pozisyonların etkisiyle kar realizasyonları pariteyi 1.22’nin altına taşıdı fakat daha sonra kapanışa doğru gelen alımlarla günü 1.2225 seviyelerinden sonlandırdı. Gün içinde 1.3636 seviyesine yükselen GBPUSD paritesi ise kar realizasyonlarıyla karşılaştı ve haftayı bir önceki kapanışına yaklaşarak 1.3560 seviyelerinden sonlandırdı.

ABD tahvil getirilerinin yükselmesi ile birlikte, önemli teknik seviyeleri kıran spot altın ve gümüş kasım ayından bu yana en büyük günlük düşüşü kaydetti. Güne 1914 seviyesinde başlayan spot altın, sırasıyla, 100, 50 ve 200 günlük ortalamalarını aşağı yönlü kırarak 1828’e kadar geriledi. Kapanışa doğru 200 günlük ortalama civarından gelen alımlarla 1848 seviyelerinden işlem gördü. Spot gümüş daha sert satışla karşılaştı. Güne 27.14 seviyesinde başlayan değerli metal, 100 ve 50 günlük ortalamalarını kırarak, 24.48’e kadar geriledi. Kapanışa doğru 25.30 seviyelerine kadar toparlanmayı başardı. Dolardaki değerlenme bakıra da olumsuz yansıdı, 3 ay vadeli LME bakır kontratı günü %0.6 kayıpla 8131 seviyesinde kapattı. 3 ay vadeli nikel ve çinko kontratları ise %2.5 civarındaki satışlarla metal kompleksinde en fazla değer kaybedenler oldu. Petrol ise, Suudilerin desteği, Biden ve demokrat senatonun mali paket beklentilerinin artırması ile yükselmeye devam etti. Aktif vade WTI petrol %3.7 primle 52.70 seviyesinden kapanış yaparken, aktif vade brent petrolde de günlük prim %3.5 seviyesine ulaştı.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder