İller

15 Ocak 2021 Cuma

Bakan Kurum: Konya’yı Dünyanın En Güzel Şehirlerinden Biri Yapacağız


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlık ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı dönüşüm projesi, Alaaddin Caddesi cephe düzenleme çalışması ve Millet Bahçesi'nin toplu açılış ve temel atma törenine katıldı. Bakan Kurum, Konya için büyük hayallerinin olduğunu ifade ederek, "Konya'yı sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi yapacağız. Çünkü bu şehir bunu fazlasıyla hak ediyor. Konya'nın tüm sokaklarına ve caddelerine sinmiş Selçuklu geleneğini, Osmanlı mührünü koruyarak Konya'mızı marka şehir haline getireceğiz." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlık ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen yatırımların toplu temel atma ve açılış programlarını gerçekleştirdi.

Selçuklu Kongre Merkezi'nde gerçekleşen programda Mevlana Çarşısı'nın yerine yapılacak projenin temel atma, Altın Çarşı dönüşüm projesinin başlangıcı, Alaaddin cephe düzenleme çalışmasının birinci etabının açılışı, ikinci etabının başlangıcı ile yapımına başlanan Konya Millet Bahçesi'nde fidan dikimi gerçekleştirildi.

Programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, hem açılışı ve temel atması gerçekleştirilecek projeler hem de Konya'nın tüm projelerine katkılarından dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a teşekkür etti.

"ÇOK ÖNEMLİ DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

Başkan Altay, Konya'nın Çatalhöyük'ten itibaren insanların yaşamını devam ettirmeyi sürdürebildikleri Anadolu'nun nadir şehirlerinden birisi olduğunu ifade ederek, "Konya her zaman önemli bir şehir olmuş ama en parlak dönemini Sultan Alparslan ile 1071 Malazgirt Zaferi ile başlayan süreçte 200 yıl payitaht şehir olarak yaşamıştır. Konya, Selçuklu çınarının kökünün bulunduğu yer; tarihe altın harflerle yazılmış bir medeniyetin izlerini taşıyan önemli bir şehirdir. Bu şehrin en önemli simgelerinden birisi de Hz. Mevlana'yı Konya'ya davet eden Anadolu Selçuklu Sultanlarından Sultan Alaaddin'in kendi ismini taşıyan camisi ve Konya denince ilk akla gelen mekanlardan birisi olan Alaaddin Tepesi'dir. Sayın Bakanımızın talimatları ve İLBANK hibesiyle birinci etap Alaaddin Cephe İyileştirmesi tamamlanmış oldu. İnşallah ikinci etabın bugün başlangıcını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, yapıldığı günden itibaren tartışma konusu olan ve adeta Bedesten ve Aziziye Camisi ile Sultan Selim Camisini ve Mevlana Meydanı'nı birbirinden ayıran set gibi duran Mevlana Çarşı'nın yıkımı gerçekleştirildi. İnşallah bugün de temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Bununla birlikte aynı bölgedeki Altın Çarşı'da da bugün kentsel dönüşüme başlamış olacağız. Böylece Hz. Mevlana'yı ziyarete gelenler türbeden sonra Bedesten'e doğru tarihi dokunun içinde Konya'ya ve Selçuklu payitahtına yaraşır çarşılar içerisinde alışverişlerine devam edecekler. İşbirlikleri için Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı esnaflarına teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL MİLLET BAHÇELERİNDEN BİRİSİ OLACAK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla tüm şehirlerde çok güzel millet bahçeleri inşa edilmekte olduğunu kaydeden Başkan Altay, "Konya Millet Bahçesi de mimarisi ile yürüyüş yolları, spor alanları ve camisiyle Türkiye'nin en güzel millet bahçelerinden birisi olacak. Millet Bahçemizin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Bugün açılışını yapacağımız projeler Konya'mızın geleceğine çok önemli bir katkı sağlayacak. Bakanımız Sayın Murat Kurum'a ve emeği geçen herkese Konyalılar adına teşekkür ediyorum. Konya'nın 2023-2053 bugünden çok daha güzel olacak." dedi.

"BÜYÜK EMEK SARFEDİLİYOR"

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, "Bugün hizmete açacağımız ve temellerini atacağımız önemli projeler şehrimiz ve medeniyetimiz adına önemli projeler. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu şehrin binlerce yıllık insanlık tarihindeki geçmişi ve tarih boyunca bırakılacak izlerin gelecek nesillere taşınmasında ve şehrin ruhunun yaşatılması, gelecek nesiller için örnek teşkil etmesi adına büyük emekler sarf ediliyor. Her alanda büyük çalışmalar yürüten bakanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum." dedi.

"HAYIRLI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Remzi Karaslan, "Konya'mız adına, partimiz adına Bakanımıza teşekkür ediyorum. Temel atma törenlerinin Konya'mıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu hizmetlerin devamını diliyorum." şeklinde konuştu.

"TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ"

İLBANK Genel Müdürü Yusuf Büyük, "Kadim medeniyetimizin göz bebeği olan, Hz. Mevlana'nın hoşgörüsüyle şekillenen bu aziz topraklara hizmet etmenin; bin yıl öncesinden günümüze emanet edilen eserlerine sahip çıkmanın mutluluğu içerisindeyiz. Konya'nın gelecek yürüyüşüne katkı vermek adına tüm gücümüzle çalışıyoruz. Konya'nın geleceğine iz bırakan adımları bakanımız liderliğinde büyük kararlılıkla atmaya devam edeceğiz." dedi.

"KONYA BÜTÜN GÖNÜLLERDE YER ALMAKTA"

TOKİ Başkanı Ömer Bulut ise şunları söyledi: "Selçuklu medeniyetine başkentlik yapmış, ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden birisi olan Konya'mız, tarihsel zenginliğinin yanında, hoşgörünün simgesi olarak bütün gönüllerde yer almaktadır. Bugün Konya birçok yeni yatırımlara kavuşma noktasında tarihi günlerinden birini yaşıyor. Toplu Konut İdaresi olarak Konya'mızda bugüne kadar yatay, yöresel mimariye uygun projelerimizin yanında kentsel dönüşümden okul, hastane, millet bahçesi gibi birçok projeyi hayata geçirerek Konyalı kardeşlerimizin hizmetine sunduk."

"BAKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Ak Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, "Konya'nın en büyük özelliği; kendi değerlerine yabancılaşmadan dönüşebilen, dönüşünce değişmeyen bir şehir olmasıdır. Değişim ve dönüşümlere kendisi olarak ayak uyduran şehirdir. Açılacak ve temeli atılacak eserlerin hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

"YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, Konya'nın birlik ve beraberliğinin önemine dikkat çekerek, "Konya'mızda birlik ve beraberlik içerisinde hem bürokrasi, hem siyaset, hep beraber böyle yatırımlar yapıyorsunuz. Konya'yı; bildiğimiz Konya'dan çok ileriye götürerek, eski payitaht şekline getirmeye çalışıyorsunuz. Emeği geçenleri kutluyorum. Pandemi süreci olmasına rağmen yatırımlardan geri kalmadık. Biz yatırım yapmaya devam edeceğiz. Elimizden geleni yağacağız. Hepinizi cani gönülden tebrik ediyorum." dedi.

"KONYA'MIZ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR GÜN"

Konya Valisi Vahdettin Özkan da Konya için önemli ve anlamlı bir gün yaşandığını vurgulayarak, "Anadolu'nun dört bir yanında olduğu gibi, ilimizde de temel kamusal alt yapı hizmetleriyle beraber kültürel değerlerimize önem verdirecek bu önemli faaliyetlerin icra edilmesi anlamlı ve önemlidir. Bu vesileyle Konya'mız adına Bakanımıza şükranlarımızı arz ediyoruz. Belediyemizin de vatandaşımıza yaptığı hizmetler Konyalılar tarafından alkışlanıyor. Bu kutsi hizmetin artarak devam etmesini ve şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

"ZİYARETÇİLER TARİH VE MEDENİYET BİRİKİMİNE ŞAHİTLİK EDECEKLER"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya'yı her alanda daha zengin, daha müreffeh bir noktaya taşımak için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi.

Şehre kazandırılacak yatırımların temellerini büyük bir heyecanla attıklarını belirten Bakan Kurum, "Selçuklu'nun tezyinatı ile Osmanlı'nın cumbalarını Cumhuriyetimizin modern dokunuşlarıyla mezcedecek Yeni Mevlana Meydanı'mızın, Mevlana Çarşımızın, Altın Çarşımızın temellerini büyük bir heyecanla atıyoruz. Hakikaten hepimizi, tüm Konya ve Mevlana âşıklarını heyecanlandıran bu tarih ve kültür projemizi 19.752 metrekarelik büyük bir alanda gerçekleştiriyoruz. Yeni Mevlana Çarşı'mızda yeni dükkânlarımızın yanında; süs havuzları, kesme kaya sokakları, harika kent mobilyaları, kapalı otoparkı ve yine medeniyetimizden izlerin hâkim olduğu peyzaj çalışmalarımıza başlıyoruz. İnşallah buraya gelenler; sadece bir meydanı değil, bir tarihi kent merkezinin havasını, ruhunu teneffüs edecekler, 1000 yıllık bir tarih ve medeniyet birikimine şahitlik edecekler." dedi.

"TARİH KOKACAK BİR ŞEHİRCİLİK PROJESİ HAZIRLADIK"

Altın Çarşı projesini de başlattıklarını ifade den Bakan Kurum, projenin detaylarını da anlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mevlana Çarşısı'nın temellerini atarken, 12.715 metrekare alanda Altın Çarşı dönüşüm projesine de eş zamanlı olarak başlıyoruz. Büyükşehir Belediyemizle, esnafımızla birlikte çarşı kültürünü, ahilik davasını yaşatacak, tarih kokacak bir şehircilik projesi hazırladık. Eski Üzüm Pazarı yıllarından, Mevlana Çarşısı olduğu dönemlere kadar on binlerce Konyalının en güzel hatıralarına ev sahipliği yapan bu mekânda, şimdi inşallah yeni hatıralar birikecek."

"TARİH VE MEDENİYET VADİSİNİ KONYAMIZA KAZANDIRIYORUZ"

Bakan Kurum, Tarihe Vefa, Geçmişe Saygı sloganıyla 44 ilde 99 tarihi meydanı yeniden inşa ettiklerini vurgulayarak, " Bu ihya projelerimizin en kıymetli olanı, 60 bin metrekare alanda yürüttüğümüz Yeni Mevlana Meydan Projemizdir. Bu projeyi tamamladığımızda Hz. Mevlana'yı ziyarete gelen her bir misafirimiz büyük bir meydandan başlayarak adeta bir tarih ve kültür yolculuğuna çıkacak. Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı'da alışverişini yapacak olan misafirlerimiz; sonra içerisinde şehir müzesinin, bedestenlerin, kervansaray mimarisiyle yapılacak otellerin, Konya mutfağının eşsiz lezzetlerinin olacağı gurme sokağına gidecekler. Ardından Aziziye ve Kapu Camilerini ziyaret edecek, Bedesten Çarşısı'na uğrayacak. Akabinde Şükran Mahallesi'nin yeni haline şahitlik edecek Konya aşıkları, yeni çehresiyle Alaaddin Tepesi'nde biraz vakit geçirdikten sonra, Kültür Park'ta çayını yudumlayacak. Buradan yürüyerek Anıt Meydanı'na gidecek, orada yer alan Millet Bahçemize de uğrayarak dinlenecekler. Tüm bu projeler tamamlandığında, tamamen yürüyerek, Selçuklu'yu, Osmanlı'yı hissedebileceğimiz bir kültür, tarih ve medeniyet vadisini Konya'mıza kazandırıyoruz." şeklinde konuştu.

"GENÇLERİMİZİN HİZMETİNE SUNACAĞIZ"

Bakan Kurum, eski stadyum yerine yapılacak Millet Bahçesi'ni ilk fidanlarıyla buluşturduklarını da ifade ederek, şöyle devam etti: "Millet bahçemizi; çocuklarımız için tenis kortu, basketbol sahası, satranç grubu, oyun alanlarıyla; yine gençlerimizin kitap okuyacakları millet kıraathanesiyle; göleti, Türk-İslam Bahçesi, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla Konya'mıza, Konyalı hemşerilerimize armağan edeceğiz. Yatırım bedeli 44.5 milyon lira olan bu millet bahçemizi; 108 bin metrekarelik devasa bir alanda yapıyoruz. Projemizi inşallah bu yılın Ağustos ayında tamamlayıp sizlerin, Konyalı hemşerilerimizin, gençlerimizin hizmetine sunacağız. Yine bu Millet Bahçemizde, selâtin camileri gibi kültürümüzü, medeniyetimizi yansıtan çok güzel bir camimizi de Konyalı kardeşlerimizin hizmetine sunacağız. Yeni millet bahçemiz, yeni camimiz, Konya için hayırlı uğurlu olsun."

"ALAADDİN TEPESİ ÇEVRESİ CEPHE DÜZENLEMESİ"

Anadolu Selçuklu Devletinin yönetim merkezi olan Alaaddin Tepesi'nin etrafında bulunan tüm binaların cephelerini ve çevre düzenlemelerini Konya'nın tarihi dokusuna uygun olarak yenilediklerini kaydeden Bakan Kurum, "İlk etapta 60 bağımsız bölümün çalışmalarını tamamladık. Şimdi bugün de, inşallah, hep birlikte, Alaaddin Tepesi'nde 2. etabında bulunan 40 binanın daha cephelerini yenilemeye başlıyoruz. Her iki etap için İller Bankamız kanalıyla toplam 46 milyon liralık desteğimizi sağladık. İnşallah bu yıl Haziran ayında tüm yenileme çalışmalarımızı tamamlayacağız, Konya'mızın geleceğine, Konyalı hemşerilerimize armağan edeceğiz. Ben ceddimizin, erenlerin, sadıkların 1000 yıllık dualarıyla; emeklerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay kardeşime hassaten teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"KONYA İÇİN BÜYÜK HAYALLERİMİZ VAR"

Bakan Kurum, Konya için büyük hayallerinin olduğunu ifade ederek, "Konya'yı sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi yapacağız. Çünkü bu şehir bunu fazlasıyla hak ediyor. Konya'nın tüm sokaklarına ve caddelerine sinmiş Selçuklu geleneğini, Osmanlı mührünü koruyarak Konya'mızı marka şehir haline getireceğiz. Ben bir kez daha, bir kul olarak; bizi bu şehre, bu maneviyata; hasbelkader hizmet ettirdiği için Rabbime sonsuz şükrediyorum." dedi.

Konuşmaların ardından Millet Bahçesi'nde Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş'a, Alaaddin Cephe Düzenlemesi için Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı'ya, Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı projelerinin başlangıcı için ise Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'ya sahadan canlı bağlantı yapılarak toplu açılış ve temel atma törenleri gerçekleştirildi.

ŞEHİT YUNUS MERMER CAMİSİ AÇILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, daha sonra Cuma namazı için Konya protokolü ile birlikte Emlak Konut tarafından yaptırılan Şehit Yunus Mermer Camisi'ne geçerek caminin açılışını gerçekleştirdi, şehidin ailesi ile görüştü.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder