*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Biden'ın beklentilere yakın teşvik paketine karşın ABD vadelileri bu sabah eksi bölgede seyrediyorlar. Asya'da da satışların baskın geldiğini izliyoruz. Fed Başkanı Powell'ın da güvercin açıklamalarına rağmen borsa endekslerinde bu sabah yaşanan ve kar satışı olarak değerlendirilebilecek geri çekilmeler, günün geri kalanında devam edebilir. Halihazırda Dolar endeksinin (DXY) de 90 seviyesinin üzerinde dirençli bir görüntü sergilediği gözleniyor. Bu fiyatlamalar kapsamında BIST100 endeksi güne hafif ekside başlayabilir. Dün kurdaki geri çekilmeye rağmen bankacılık hisselerine gelen satış, endekste kısa vadeli kar realizasyonlarının sürebileceğine işaret ediyor. Küresel risk iştahındaki zayıflık da dikkate alındığında BIST100 endeksi bugün satıcılı bir seyir izleyebilir. Olası geri çekilmelerde bu haftaki en düşük seviye olan 1.522 seviyesi hedef olarak izlenebilir.
MAKROEKONOMİ
Biden, pandemi ile mücadele için 1,9 trilyon dolarlık kurtarma paketi önerisi açıklarken, paketin onaylanıp onaylanmayacağı bugün piyasalar tarafında sorgulanıyor. Fed Başkanı Powell istihdam ve enflasyon hedefinde yol almadıkça varlık alımlarında yavaşlamaya başlanılmasının konuşulmasının uygun olmayacağını belirtti ve hedeflerden oldukça uzak olduklarını vurguladı. ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvurularında mart ayının sonundan bu yana en sert artış yaşandı. ECB toplantı tutanaklarında Euro kurundaki yükselişin enflasyon görünümü üzerinde olumsuz etkiler yapabileceğine atıf yapıldı. OPEC'in yayınlanan Aylık Petrol Piyasası Raporu'na göre, aşılamaların olumlu etkileriyle ABD'de akaryakıt talebinin yükselmesi ve Asya ülkelerinde genel olarak iktisadi faaliyetin toparlanmasını sürdürmesiyle sanayi amaçlı yakıt talebinin artmasının küresel petrol talebini artırdığı ifade edildi.
- Alman ekonomisi 2008-2009 krizinden sonra salgının yarattığı ekonomik krizin sonucunda ilk defa küçüldü ve ekonomisi geçici verilere göre 2020 yılında %5 daraldı. Son finansal krizde %5,7 daralmıştı. Son çeyrekte kısıtlamalar olmasına rağmen üretimin devam etmesi nedeniyle, özellikle Çin'in ihracat talebinin de etkisiyle ilk kısıtlamaya göre ekonomi daha az etkilendi fakat sürecin bu çeyrekte de en azından devam edilebileceği düşünüldüğünde ilk çeyrek büyüme rakamları da baskı altında kalabilir.
- Diğer bazı bölgesel Fed başkanları gibi Fed Başkanı Powell, tahvil alımlarını azaltmayı tartışmak için doğru zaman olmadığını söyledi. Enflasyonla ilgili ise aktivite normalleştikçe fiyatların aşırı yükseleceği fikrine dair şüphelerini dile getirdi. Mart ve nisandaki düşük enflasyonun bu aylarda enflasyonun artmasına neden olabileceğini ama bunun kalıcı olmayacağını vurguladı. İstihdam piyasasında durağanlığın olduğunu ve ücretlerin enflasyona baskı yapmasını olası görmediğini belirtti.
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 16.30'da aralık ayına ilişkin ÜFE verileri açıklanacak. ABD'de aralıkta yıllık bazda ÜFE'nin %0,8 seviyesinde yatay seyretmesi beklenirken, yıllık bazda çekirdek ÜFE'nin ise %1,4'ten %1,3 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Ayrıca TSİ 17.15'te aralık ayına ilişkin sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Sanayi üretimin aylık bazda artış hızının %0,4'ten %0,5 ve kapasite kullanım oranının ise %73,3'ten %73,6 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Bunun yanında, TSİ 16.30'da ocak ayına ilişkin New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi verisi açıklanacak. Öte yandan, TSİ 16.30'da ABD'de tüketim harcamalarının seyrini gösteren aralık ayına ilişkin perakende satışlar verisi açıklanacak. Diğer yandan, TSİ 18'de ocak ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek. Devam eden salgın süreci ve kısıtlayıcı tedbirlere karşın, aşılamanın getirdiği iyimserlik, seçim belirsizliğinin sonlanması ve süregelen ek mali teşvik beklentileriyle endeksin 80 seviyesinde görece yatay seyretmesi bekleniyor.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 11'de aralık ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe dengesi verisi takip edilecek. Bunun yanında, TSİ 10'da ocak ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketi yayınlanacak.
Kasım ayında bütçe 13,4 milyar TL fazla vermişti, faiz dışı fazla da geçen senenin üzerinde 22,9 milyar TL gerçekleşmişti. Vergi gelirlerinin bütün alt kalemlerinde yıllık bazda artış görmüş, iç talepteki pozitif seyir vergi gelirlerini desteklemeyi sürdürmüştü. 11 aylık toplam bütçe açığı ise 132,1 TL'de bulunmaktaydı. Aralık ayındaki bütçe performansına cuma günü açıklanan Hazine nakit dengesinden fikir edinebiliyoruz.
- Hazine nakit dengesi aralık ayında tarihi yüksek seviye olan 46,7 milyar TL açık verdi. Geçen sene nakit açığı salgına özgün koşulların da etkisiyle 130,1 milyar TL'den 181,8 milyar TL'ye çıkmış oldu. Veriye bakıldığında özellikle faiz dışı gider harcamalarındaki %59,7'lik aylık artış dikkat çekici, gelirler ise %11,1 azaldı.
- Aralık ayında bütçe açığının, nakit dengesinin ima ettiği rakamlara yakın gerçekleşmesi halinde bütçe açığı/GSYH oranının (YEP'teki yıl sonu GSYH rakamının baz alınmasıyla) %4'ün altında geçen yılı kapatabileceğini değerlendiriyoruz.
Yurt içinde aralık ayı konut satışları verisine göre iç talebin baskılanmaya devam ettiğini ve konut satışlarında aylık azalış trendinin devam ettiğini görmekteyiz. Aralık ayında toplam konut satışları aylık %5,8, ipotekli konut satışları ise %40,2 geriledi. 2020 geneline baktığımızda ise salgın koşullarına rağmen salgında ilk dalga sonrası sağlanan avantajlı konut kredisi faizleriyle ipotekli konut satışları %72,4 toplam konut satışları ise %11,2 arttı. TCMB, düşük faiz ortamının artırdığı iç talebin enflasyona baskı yapması sonucunda parasal sıkılaşmaya gitmişti ve enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı vermişti. Önümüzdeki aylarda da konut satışları verisinde baskı görmemiz olası.
ŞİRKET HABERLERİ
Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Demet Çetindoğan, 7,8mn adet Sabancı Holding hissesini satışa hazır hale getirmek için Merkezi Kayıt Kuruluşu'na başvurdu.
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL)'un yayınladığı verilere göre, bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Türk Hava Yolları, dün 543 uçuşla Avrupa'nın zirvesinde yer aldı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi de Twitter'den yaptığı paylaşımda, "Sizin için uçuyoruz. Zaman zor zaman. Fakat Avrupa'da hala en fazla seferi biz yapıyoruz. Dünyada en fazla ülkeye (102) hala biz uçuyoruz. TMM+Aşı ile inşallah 2021'de THY yine yüksekten uçmaya devam edecektir." ifadelerine yer verdi. Kaynak: AA
Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Sınırlı Pozitif): Yapı Kredi 500 milyon dolar sermaye benzeri Tier 2 tahvil ihracında nihai getiri %7,875 olarak fiyatlandı. İhalede getiri beklenti revizyonu %8,125 civarı, ilk getiri beklentisi de %8,5 civarı olarak gerçekleşmişti. Kaynak: Bloomberg
SEKTÖR HABERLERİ
Doğalgaz: Azerbaycan doğalgazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyan TANAP boru hattının Genel Müdürü Saltuk Düzyol, hattın 2022 yılında tam kapasiteye ulaşmasıyla birlikte yıllık 1,5 milyar doların üzerinde taşıma geliri elde edeceğini söyledi. Kamu doğalgaz iletim şirketi BOTAŞ, %30 pay ile Azerbaycan kamu enerji şirketi SOCAR'ın ardından TANAP'ın ikinci ortağı konumunda.
Halka Arz: Sermaye Piyasası Kurulu, Işık Plastik Sanayi ve Dış Ticaret Pazarlama AŞ'nin pay başına 16,10 liradan halka arzını onayladı.
Konut: Türkiye genelinde konut satışları 2020 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %47,6 azalarak 105.981 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 20.236 konut satışı ve %19,1 ile en yüksek paya sahip oldu. Diğer yandan, Türkiye genelinde, ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %70,9 azalış göstererek 14.631 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %13,8 olarak gerçekleşti. Aralık ayı konut satışları ile birlikte 2020 yılı konut satışları da bir önceki yıla göre %11,2 artarak 1.499.316 oldu. Ocak-Aralık döneminde ipotekli konut satışı %72,4 artarak 573.337, diğer satış türlerinde ise %8,9 azalarak 925.979 oldu. 2020 yılında ipotekli satışların payı %38,2, diğer satışların payı %61,8 oldu.
DİĞER SİRKET HABERLERİ
Bera Holding (BERA): Şirket tarafından 09.12.2019 tarihinde yapılan KAP açıklamasında Borsa İstanbul'da İşlem gören ve içinde Holdingin de bulunduğu bazı ortaklıkların, ortaklık ilişkisine müteallik ihtilafların çözümünü kapsayan yasal düzenlemenin de yer aldığı belirtilerek, bu Kanun kapsamında Şirketin taraf olduğu bir kısım ortaklık davalarının da "hüküm kurulmaksızın" sona ermesinin beklendiği ve bu davaların sona ermesi ile birlikte, Şirketçe yatırılan ve yargı mercilerinde bekleyen yaklaşık 155mn Türk Lirası düzeyindeki nakit paradan 15mn TL düzeyinde yargılama giderleri ile maktu vekalet ücretleri kapsamında bir nakit çıkışı sonrasında Holdinge 140mn TL düzeyinde nakit girişinin olacağının hesaplandığı ifade edilmiştir. 13.01.2021 tarihi itibariyle yukarıda yapılan açıklama kapsamında yargı mercileri tarafından verilen kararlar çerçevesinde 68,6mn TL nakit girişi, 14,1mn TL yargılama ve vekalet ücretleri ödenerek nakit çıkışı olmuş, net olarak toplam 54,5mn TL nakit girişi sağlanmıştır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 238 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak perşembe günü 36 milyar TL (%17'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,08 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,07-%1,14 bandında hareketin ardından, %1,13 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı değişimlerle görece yatay seyir gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan yükselişlerle, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 5 baz puana yaklaşan yükselişlerle görece yatay seyir gözlendi.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder