İller

23 Ocak 2021 Cumartesi

Турска Национална Централна Банка: Няма увеличение на лихвените проценти, перспективата за "ястребово" се запазва ...


Централната банка преустанови повишаването на лихвените проценти на 3-то заседание на Комитета по Паричната Политика след периода, когато прие православната перспектива на паричната политика, но даде важни послания на пазарите с акцент върху борбата срещу инфлацията. На предишни срещи, единственият инструмент за финансиране, последван от допълнително затягане, съответно, Централната банка добави ангажимента си да поддържа монетарната политика строга за "дълъг" период, въпреки че не повишаваше лихвените проценти и облекчи опасенията за ранен цикъл на разхлабване.

 
Централна банка, Г-н Наджи Агбал продължава да придобива доверие с политическите ходове, които е предприел под новото ръководство. По-специално, детайлите в политическата декларация бяха важни от гледна точка на перспективата на Централната банка срещу инфлацията. В този момент продължителен акцент върху затягането показва, че ТНЦБ се грижи и за инфлационните рискове. Следващите месеци ще бъдат трудни по отношение на инфлацията и може да има опция за увеличаване на лихвените проценти в сравнение с пика. Инфлацията, която очакваме да достигне своя връх през април; Очакваме то да се повиши малко по-нататък поради минали увеличения на обменния курс, цените на суровините и енергията и инфлацията на храните. По отношение на спада на инфлацията; Очакваме втората половина на годината, тъй като базовият ефект ще работи в наша полза и сезонните условия ще се подобрят. От друга страна, ние сме загрижени, че навлизането в ранен и прибързан цикъл на релаксация ще върне икономиката обратно във валутната и инфлационната спирала. Следователно акцентът върху „продължителното затягане“ в политическата декларация е критичен.

Въпреки че перспективата на ТНЦБ беше възхитена от инвеститорите, като най-съмнителен въпрос, нямаше пряко позоваване на допълнителното затягане. Фактът, че изявлението, че при необходимост ще бъде направено допълнително парично затягане, е включено в декларацията за политика, показва, че Централната банка е в състояние да повишава лихвените проценти при необходимите условия. Той също така увеличава фактора на доверие по отношение на позиционирането на правилното място срещу инфлацията. 

Централната банка изгражда добро доверие с перспективата, която се е променила от началото на ноември и новите политики, които е приела. Политическите насоки, направени до момента, са положителни. За решения от 21 януари Комитета по Паричната Политика; Можем да интерпретираме „ястребова“ перспектива без покачване на лихвените проценти. Въпросът да не се бърза с цикъла на релаксация е важен за защита на икономиката от токсични ефекти. Дългосрочните политики, инфлационната перспектива и допълнителното затягане при необходимите условия бяха основната тема на това заседание на Комитета по Парична Политика.


Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder