Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan EKİCİ:"UZAKTAN EĞİTİM SINIFTA KALDI"
Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, Politika İzleme Kurulu tarafından hazırlanan 2020 yılı eğitim raporunun detaylarını açıkladı.
Eğitim Politikaları Başkanı Canan Kart tarafından hazırlanan raporla ilgili bilgi veren Ekici, 2020 yılının mart ayının başından bu yana dünyanın bir salgınla mücadele ettiğini hatırlatarak "COVID- 19 salgını dünyada hızla yayılmaya devam ederken sağlık, eğitim ve çalışma yaşamı başta olmak üzere toplumsal yaşamın bütün alanlarını olumsuz etkilemeyi de sürdürmektedir. Türkiye'de örgün eğitim sistemi içinde 18 milyondan fazla öğrenci, 1 milyondan fazla öğretmen okulların tatil edildiği andan itibaren süreci uzaktan eğitim ile devam ettirmeye çalışmaktadır. Aşağıda yapılmış tespitler birçok öğretmen ve öğrenci ile birebir görüşmenin yanında sivil toplum kuruluşları ile yapılan görüşme neticesinde ortaya konulmuştur. Bu süreçte, aradan geçen zaman dilimi içinde bu alanı geliştirici hiçbir çalışmanın yapılmadığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın gerekli önlemleri almadığı, sürecin sağlıklı ve verimli yürütülmesine dair etkili çalışmalar uygulamaya koymadığı görülmektedir" dedi.
UZAKTAN EĞİTİMDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR
Uzaktan eğitime geçilmesinin ardından bir takım sorunların ortaya çıktığını ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu sorunlara çözüm üretmekte yetersiz kaldığını belirten Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, hazırlanan raporda tespit edilen sorunları özetle şu şekilde sıraladı:
"Uzaktan eğitimdeki başarısızlıkların çoğunun temelinde, bilgi işlemeye dayalı eğitimden, yapısalcı eğitime geçilememesi yatmaktadır.
Akademik olsun olmasın, pek çok makaleye göz atıldığında uzaktan eğitimle ilgili sorunlar; yalnızlık, destek bulmada sorun, disiplin, teknoloji gibi ana başlıklarda toplanmaktadır.
Uzaktan eğitim süreci bir plan ve programla işletilmemiştir.
Öğretmenler, öğrenciler ve veliler sorunlarla baş başa bırakılmıştır. Bu süreci deneme yanılma yoluyla yürütmüşlerdir. Karşı karşıya kalınan en büyük problem var olan eşitsizliklerin daha da artması, katlanarak çoğalması olmuştur. Sosyoekonomik durumu iyi olmayan düşük gelirli kesim, yoksul aile çocukları, mevsimlik işçilerin çocukları vb. dezavantajlı gruplar uzaktan eğitime ulaşamamış, sistemin dışında bırakılmışlardır.
Uzaktan eğitim ile aile içi iletişim çatışmaları da artmıştır.
Uzaktan eğitim yapmak öğretmenlerin daha önce deneyimlediği bir çalışma biçimi değildi.
EBA'da canlı derslere katılan öğrencilerin %70'ten fazlası derslerde sadece dinleyici konumunda kalmışlar, ders süresince ses ve kameraları kapalı tutulmuştur. Bu yüzden canlı derslerde çok verim alınamamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere uzaktan eğitime dair eğitim verilmemiş; teknik destek sağlanmamıştır.
İktidarın da bu büyük soruna dair herhangi bir müdahalesi gözlenmiyor. Öğrencilere dayatılan çeşitli uygulamaların hayata geçebilmesi için gereken destek sağlanmadığı gibi bu sebeple ortaya çıkan sorunlardan ise öğrenci sorumlu tutuluyor.
Kısıtlı imkânlarla uzaktan eğitime erişim sağlayabilen çocuklar da bu süreçte uygun zaman, internet erişimi ve mekân olmayışı gibi nedenlerle eğitim haklarından mahrum edilmiştir.
Uzaktan eğitim nedeniyle öğretmenlerin mesai saatinin ortadan kalkması ve akşam saatlerine kadar süren dersler, aile düzenlerinin bozulması, imkânı olmayan öğrencilerin derslere katılamaması vb. yaşanan zorluklar yetmezmiş gibi ek derslerinin kesilmesinin büyük haksızlık olduğunu dile getirdiler.
EBA içeriklerinin yetersizliği, yabancı dil gibi bazı dersler için ise EBA'da kullanıma sunulmuş hiçbir içeriğin olmaması özellikle uzaktan eğitim sürecinde daha net bir şekilde fark edilmiştir.
Pandemi sürecinde eğitimin yanı sıra öğretmen ve öğrenciler kaderine terk edildi. Sendikaların çözüm önerilerini Millî Eğitim Bakanlığı hiç dikkate almadı. Cumhurbaşkanı öğrencilere 500 bin tablet sözü verdi. Birinci dönem bitmek üzere ama tablet ihtiyacı olan tüm öğrencilere tablet temin edilmemiştir. İktidar tablet dağıtımını tam anlamıyla yapamamıştır. Tablet ve internet erişiminde geç kalınmıştır. Millî Eğitim Bakanlığı pandemi sürecini iyi yönetemediğinden sınıfta kaldığını düşünüyoruz.
Uzaktan eğitim ek masraf getirdi, öğrencilere gerekli teknolojik destek sağlanmadığı gibi öğretmenlere de sağlanmamıştır. Çoğu öğretmen evde çocuğu bilgisayar veya telefonu kullandığı için ekstra masrafa ve borca girmiştir. Bu süreç velilere de maddi yük getirmiştir.
EBA, dershane ve televizyon yayınları arasında sıkışıp kalan öğrencilerin psikolojileri olumsuz etkilenmiştir. Akşam geç saatlere kadar konulan dersler nedeniyle aile düzenleri bozulmuştur.
Ülkemizde 18 milyondan fazla öğrenci var. Ama EBA canlı derslere katılan yaklaşık 12 milyon öğrenci bulunmaktadır. Zaten katılanların çoğunluğunda bilgisayar olmadığı için cep telefonundan katılıyorlar. 6 milyon civarında öğrenci de imkânı olmadığı için derslere katılamıyor.
Yapılan araştırmalara göre velilerin yaklaşık %30'u EBA canlı dersleri verimli buluyor. Fakat velilerin yaklaşık %70'i ise EBA canlı dersleri verimli bulmuyor. Ayrıca velilerden gelen şikâyetler arasında teknolojik cihazların karşısında uzun süre hareketsiz kalmaktan kaynaklı sağlık sorunları yer almıştır.
Öğretmenler ve öğrenciler bazı durumlarda EBA'ya rahat giriş sağlayamıyorlar. Çünkü EBA'da canlı derste sürekli bağlantı kopuyor, öğretmen dersi başlatamıyor ve öğrencilerin çoğu sitenin sürekli hata vermesi nedeniyle derse katılamıyor. Öğrenciler EBA'daki ödevleri tamamlamasına rağmen tamamlanmamış görünmesi gibi sorunlar yaşanıyor. EBA'nın alt yapı yetersizliğinden dolayı dersler çok verimsiz geçmektedir."
Hazırlanan raporda öğretmen, öğrenci ve velilerin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan taleplerinin de sıralandığını belirten Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici sözlerini şöyle tamamladı:
"LGS ve YKS'ye girecek öğrencilerin tüm müfredattan sorumlu olmaması gerekir. Özellikle yoksul çocukların uzaktan eğitime ulaşmak için kullandıkları internet, bilgisayar ve teknolojik aletlerin olmamasının eğitimde fırsat eşitliği ilkesini ortadan kaldırıyor. İhtiyaç sahibi tüm öğrenciler bilgisayar, tablet, internet erişim ve kullanım olanaklarının devlet tarafından sağlanması ve ücretsiz karşılanması gerekiyor.
Yaşadığımız ve bir daha yaşamamayı ümit ettiğimiz pandemi süreci bilimsel, nitelikli ve kamusal eğitimin önemini göstermiştir. Bu süreçte bir kez daha uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini alamayacağını öğrenmiş olduk."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder