Piyasalarda Bugün
Piyasa fiyatlamalarında öyle günler vardır ki tüm olumsuz gelişmeler peşi sıra gündem maddesi olarak takip edilir, akış sıralamasında bitmek bilmez. 27 Ocak işlemleri de tam olarak bu şekilde ifade edilebilir. Her ne kadar son dönem risk iştahı eğilimine yönelik hemen hemen tüm piyasa analistleri ‘kar realizasyonu, düzeltme ihtimali, yüksek değerlemeler, yeni hikaye arayışı’ gibi kavramları öne çıkararak yorum yapar pozisyonda olsalar da dün izlenen gündem yoğunluğunun bu sıklıkta gerçekleşeceğini tahmin etmek elbette imkansıza yakındı.
Gerek yerel gerekse global çapta kestirmesi ve bir o kadar da izlemesi güç bir günü geride bıraktık. Temelde global aşı arzına dair endişeler ve merkez bankalarının paritelerdeki seviyeler üzerine oyuna dahil olabileceklerine dair endişeler fiyatlamaların yönü konusunda etkili oldu demek tüm günü özetlemek için yeterli olacaktır. AB ile AstraZeneca arasında patlak veren aşı arzı problemi gün içerisinde çözülemeyince AB tarafından gelen açıklamalar risk iştahının sendelemesine neden oldu. Zira bu noktada bir süredir belirttiğimiz durum tespitini hatırlatmakta fayda var: Piyasa işlemlerinde neredeyse katılımcıların tümü aşılama sürecinin sorunsuz işleyeceğine dair yüksek inanç ve bu yönde pozisyon girişimi içerisinde bulunuyor. Hal böyle olunca da 2021’e dair iyimserlik 2020’nin ikinci yarısından bu yana zamanlama olarak oldukça erken bir şekilde satın alınmış durumda. Öte yandan yine Avrupa kaynaklı bir diğer gelişme ise ECB’den gelen açıklamalar üzerinden gerçekleşti. Önemli isimlerden Knot’un euronun değer kazancına yönelik ECB’nin elinde yeterli araçları bulunduğunu ifade etmesinin ardından isimsiz kaynaklara dayandırılan BN haberinde ECB’nin geçtiğimiz hafta izlenen yılın ilk toplantısında piyasa işlemcilerinin ‘faiz indirim ihtimalini göz ardı ettikleri’ şeklinde değerlendirmelerde bulunduğuna yer verilmesi zaten zayıflama eğilimi içerisinde olan risk iştahının iyice darbe almasına zemin hazırladı.
27 Ocak işlemlerinin özeti şu: BİST 100 endeksi %5’e yakın değer kaybederken, DAX ve Stoxx 600 gibi önemli endekslerle bulunan ve son dönem artış eğilimi dikkat çeken yüksek korelasyonu bu kez negatif tarafta etkileşime neden oldu. S&P 500’ün Ekim’den bu yana en kötü performansı sergilediği günde DAX %2’ye yakın değer kaybetti, Amerikan doları değerlendi, ABD 10y vadeli tahvil faizi Georgia seçimlerinden bu yana ilk kez %1 seviyesinin aşağısını test etti. Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarında aşıya dayalı ekonomik görünüm teması öne çıkarılırken, mevcut yönlendirmelerden farklı bir durum söz konusu olmadı, ‘güvercin ton’ korundu.
Fiyatlamalar ve risk iştahı açısından genel düşüncemizde henüz ciddi bir değişim veya kırılım noktası anında değiliz. Dün izlenen yaklaşımın bir noktadan sonra satışların başka satışları tetiklediği, oynaklık artışını destekler eğilimden dolayı bu kadar kötüleştiği kanaatindeyiz. Öte yandan hedge fonların hisse pozisyonlarında azaltıma gittikleri şeklindeki spekülasyonu da eklemek gerekiyor. BİST 100 endeksinde 1475-1500 puan aralığında işlemlerin oturması gerekiyor ki sakinleme gerçekleşsin. Aksi halde volatilite biraz daha fiyatların baskılanmasına neden olabilir.
Piyasalar
27 Ocak fiyatlamalarında gözlenen volatilite finansal varlıkların geldikleri yüksek seviyeler ve makul değerlemelerden uzaklaşmaları göz önüne alındığında çoğu kişi için sürpriz olmasa gerek. Öte yandan tüm negatif haber başlıklarının tek bir güne sıkışması ve peşi sıra takip edilmesi sürprizin temel noktasını oluşturmakta. Bir şekilde satış tarafında yer almak için bahane arayan kesim açısından bu denli yoğun akışın olduğu gün ciddi anlamda potansiyel taşırken, kaldıraçlı pozisyonların ise sıkışmasına ve satışların diğer satışları tetiklemesine zemin hazırladı. Normal şartlar altında bugünü karşılıyor olsaydık TCMB Enflasyon Raporu sunumundan ve mevcut risk iştahının Türk lirası açısından yaratacağı değerlenme potansiyelinden daha fazla söz edebilirdik. Temelde yine de aynı noktada kalma pozisyonumuzda farklılık yok. Başkan Ağbal’ın bugün gerçekleştireceği sunumda 2021 enflasyon tahminini çift haneli seviyelere doğru yükselttiğini belirtmesini ve sıkı para politikası vurgusunu öne çıkardığını görmeyi bekliyoruz. Bu da lira için mevcut tampon alanının devamı ve risk iştahının yeniden ivmelendiği ortamda paritenin 7.30 bölgesinin aşağısına hareket edebileceği anlamı taşıyor. Ancak, globalde gözlenen risk algılaması sendelemesi ve BİST 100’deki satışlar bugün için bir miktar farklı tabloyu karşımıza çıkarıyor. Yine de negatif değiliz. Ülke risk priminde ciddi değişim olmamasını ve ABD’de vadeli endekslerin yatay seyretmesini bardağın dolu kısmı olarak görüyoruz. Gün içerisindeki ilk dengelenme arayışında lira cinsi varlıklar da pozitif tepki verecektir. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.69 ile takip edilirken, BİST 100 endeksi kapanışı %-4.5 performansa paralel 1467 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +2bp ile %13.18 olurken, ülke risk primi ise 326bp ile sınırlı düzeyde artışa işaret etti. EMEA bölgesi endekslerinde hem satışın hem de risk algılamasındaki değişimin merkezi olarak öne çıktı. Euro Stoxx 50 %-1.57, FTSE 100 %-1.30, DAX %-1.81 ve Rusya (RTS, USD) grubu varlıkları %-2.10 ile günü tamamladı. İşlem hacimleri son 5 gün ortalamalarının %50 civarı üzerinde artışa işaret ederken, Rusya’da ise %15 düşüş gösterdi. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan negatif tablonun bir miktar daha olumsuz anlamda genişlemesi söz konusuydu. Majör ABD endekslerinde kapanışlar %2’nin üzerinde değer kayıpları ile olurken, Nasdaq cephesinde işlem hacmi %63 artış gösterdi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları kısmen daha dirençli dururken; Bovespa %-0.50, Merval ise %1.02 ile takip edildi. Asya’da yeni gün fiyatlamaları Avrupa ve ABD’den devralınan negatif resmin devamına işaret ediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-1.41, Hang Seng %-1.81, CSI 300 %-2.04 ve KOSPI %-1.55 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4959 ile yatay seyrederken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.4845 ile yuan değer kaybına işaret etmekte.
Fiyatlamalar
BİST 100 endeksi işlemlerinde dün gözlenen yüksek satış baskısının ardından bugün de kısmen dalgalanma devam edebilir. Genel uzun vadeli pozitif yaklaşımımızda henüz bir değişiklik söz konusu değil. 1475-1500 puan aralığında dengelenme arayışı olması durumunda toparlanma ivmelenebilir. Aksi durumda ise 1450 bölgesi aşağı yönde öne çıkacaktır. Avrupa seansı ile artan yüksek korelasyon nedeniyle fiyatlamalarda global eğilim yakından izlenmeli. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 7.30-6.90 destek, 7.51-7.73 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ediyor. ECB ve faiz indirimine dair spekülatif haber akışının kalıcı euro zayıflaması için yeterli olmadığını düşünüyoruz. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın korunacağını düşünüyoruz. 1.2050/40 destek, 1.2300 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bir süre daha 1.20-1.23 bandındaki yataylaşma devam edebilir.
Kaynak Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder