İller

23 Ocak 2021 Cumartesi

Genişleyici vs. sıkı para politikası


“PİYASANIN ROTASI”

Haftanın Makro Teması

Fed Faiz Kararı / ABD Büyüme / Almanya IFO / Türkiye Dış Ticaret Dengesi – Kapasite Kullanım

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,00 Seviyesi Üzerinde Kalıcı Oldu, Yükseliş Sürecek (Mi)?

Haftanın Konuşmaları

25 Ocak Pazartesi Saat 11.45 ECB Başkanı Lagarde

25 Ocak Pazartesi Saat 19.15 ECB Başkanı Lagarde

27 Ocak Pazartesi Saat 22.30 Fed Başkanı Powell

Genişleyici vs. Sıkı Para Politikası

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 98,101,308 – tedaviye pozitif cevap veren 61,843,193 – ölü sayısı 2,100,634 kişiye ulaşmıştır.

ABD için Biden dönemi başlarken, Trump döneminden kalan ABD demokrasisini zedeleyen karar ve uygulamaları tersine çevirmek için hızlı aksiyonlar almaya başlamıştır. Virüsün etkileri sürerken ABD ekonomisi için teşvik paketleri ile destekleyeceğini belirten Biden için oldukça zor bir Başkanlık dönemi olacaktır. Elini güçlendirme ve piyasalarda iyi temas kurmak adına Haine Bakanı olarak Yellen’i seçmesi ve Yellen ile bu aktarım mekanizmasını en etkin şekilde kullanmayı amaçlamaktadır.

Yellen ile en çok duyacağımız söylem $ teması olacaktır. Zayıf vs. güçlü $ tartışmalarında Fed’in bilanço aksiyonları önemli olacaktır. Fed bilançoyu mevcut durumda aşırı büyüme veya aşırı küçültme aksiyonlarını yapma ihtimali oldukça zayıftır. Bu bağlamda $ temasında aşırı güçlenme veya zayıflık beklememek gerekmektedir.

Biden’in yeni ekonomi politika yaklaşımları ve enflasyon beklentisi ABD tahvil faizlerinde yükselişin ana nedenleri arasında yer almaktadır. ABD 10 yıllık tahvil faizinin %1 üzerinde kalıcı olması ve 10 yıllık faizin Mart 2020 yüksek seviyesi üzerinde çıkması durumunda varlık fiyatları üzerinde ki etkisini takip edeceğiz.

Fed faiz kararı 27 Ocak Çarşamba saat 22.00 açıklanacaktır. Fed Başkanı Powell saat 22.30’da konuşmasını yapacaktır. Araştırma olarak Fed tarafında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Powell’in konuşmasında genişlemenin ne kadar süreceği ve virüse ilişkin risklerin ekonomiyi nasıl etkilediği açıklamaları öne çıkabilir.

Türkiye tarafında TCMB’nin Ocak toplantısında pas geçmesini ve sözlü yönlendirmede şahin tutumunu izledik. TCMB sıkı para politikası duruşunun uzun müddet süreceği söylemi ile erken bir faiz indirimi gelir mi? Veya sıkı para politikası daha mı erken bitecek tartışmalarına set çekmek adına başarılı olmaktadır. TRY için 200 günlük ortalaması piyasa algısı açısından referans olmaktadır.

Türkiye dinamiklerinde 5 yıllık CDS 324.730 seviyesi ile 300 seviyesi üzerinde kalıcılığını sürdürmektedir. 300 seviyesinin altında kalıcılık olmaması soru işareti olarak not edilmelidir!

Dolar endeksi klasik (mor) ve Dolar endeksi bloomberg (turuncu) tarafında göreceli zayıflık sone ererken, dengelenme öne çıkmaktadır.

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder