İller

13 Ocak 2021 Çarşamba

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Fed üyelerinin parasal sıkılaştırma endişelerini hafifleten söylemleri ve teşvik beklentileri ile artıda kapandı

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, politik gelişmeler karşısında hem mali teşvik beklentileri hem de Fed üyelerinin parasal sıkılaşmaya gidileceği yönündeki endişeleri hafifleten söylemlerinin desteğiyle artıda kapandı. Politik cephede, dün Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada, Başkan Trump'ın isyana teşvik ile suçlandığı azil maddesi kabul edildi. Yapılan oylamada Trump'ın isyana teşvik ile suçlandığı azil maddesi 197 hayır oyuna karşılık 232 evet oyu ile kabul edildi. Senatodaki Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ise, Trump'ın yargılamasının yapılacağı oturumun 20 Ocak'tan önce yapılmayacağını bildirdi. Böylece Trump'ın Senato yargılamasının Joe Biden dönemine kalması kesinleşmiş oldu. Senatonun Trump'ı suçlu bulması için 100 senatörün en az 3'te 2'sinin, yani en az 67 senatörün bu yönde oy kullanması gerekiyor. Amerikan medyasına yansıyan haberlere göre Senatodaki Cumhuriyetçilerin önemli bir kısmı Trump'ın suçlu olmadığı yönünde oy kullanmayı düşünüyor.

Parasal tarafta ise, Fed Başkan Yardımcısı Clarida, enflasyon %2'ye ulaşana kadar faiz oranlarının yükseltilmeyeceğini yineledi ve piyasa katılımcılarının Fed'in stratejisinin önemli bir unsuru olan bu söze inandıklarına duyduğu güveni dile getirdi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Brainard da ABD ekonomisinin parasal desteğe epey bir süre ihtiyaç duyacağını savunarak, merkez bankasının bu yılın sonlarında tahvil alım programını azaltabileceği yönündeki tezlere karşı çıktı. Philadelphia Fed Başkanı Harker ise, Fed'in iyileşen işgücü piyasasını desteklediği ve daha yüksek enflasyonu ateşlemeye çalıştığı için faiz oranlarını uzun süre düşük tutacağını, ancak enflasyonun kontrolden çıkmasına izin vermeyeceğini söyledi. Fed üyelerinden gelen ılımlı söylemler ışığında ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde %1,11 seviyesine hafif geri çekilme görüldü. Yaşanan gelişmeler ışığında, Nasdaq endeksi %0,43 yükselişle 13.128,95 puandan kapanırken; S&P 500 endeksi %0,23 artış ile 3.809,84 puan ile günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,03’lük ılımlı düşüşle 31.060,47 puandan kapandı. Sektörler cephesinde teknoloji sektörü hisselerinin Intel hissesinde görülen %7’lik yükseliş öncülüğünde alıcılı seyir izlediği gözlendi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları, Biden tarafından açıklanacak ekonomik plan öncesinde pozitif eğilimli seyir izliyor. Senato’da çoğunluğu sağlayan Demokratlar işsizlik yardımlarının 2.000 dolara yükseltilmesini amaçlayan 2 trilyon dolar büyüklüğünde bir teşvik paketi açıklamayı planlıyorlar. Ancak, prosedürel kısıtlamaların paketin devreye alınmasının zamanlamasına yönelik şüpheleri öne çıkarıyor. Bu süreç, hem ABD için Biden’ın iki partili mecliste hem Cumhuriyetçilerle ortak paydada buluşma hem de sınırlı kaynakları verimli kullanabilme konusunda bir test sürecinin başlangıcı olarak nitelendirilebilir. Ayrıca, GOÜ piyasaları özelinde Çin'in Kasım ayı ticaret dengesi verisinin ekonomik toparlanmaya işaret etmesi de destekleyici unsur olarak öne çıkıyor. ABD vadeliler cephesinde de hafif alıcılı seyir hakim.

Yurtdışında ise ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. 2 Ocak haftasında 787K seviyesinde gerçekleşen verinin geçtiğimiz hafta fazla değişim göstermeyerek 786K seviyesinde artış göstermesi bekleniyor. Ayrıca bugün Fed Başkanı Powell’ın konuşmasını takip edeceğiz.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de ithalat fiyatları verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde dış ticaret dengesi verileri izlenecek. Yeni haftada ABD’de inşaat izinleri, konut, PMI ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ZEW beklenti anketi, tüketici güveni ve PMI verilerine ek olarak TÜFE verisinin revizyonu ve AMB’nin faiz kararı toplantısı izlenece

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder