İller

14 Ocak 2021 Perşembe

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Haftalık işsizlik maaşı başvurularının istihdam piyasasındaki problemli görünümü ortaya koyması ile satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Biden’ın ekonomik planının açıklanması öncesinde, haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin istihdam piyasasındaki problematik görünümü pekiştirmesi nedeniyle satıcılı seyir izledi. 965K ile beklentinin oldukça üzerinde gerçekleşen veri, Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Diğer yandan Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonda sorun görmedikçe faizleri yükseltmeyeceklerini ve enflasyonun bir süre %2'nin üstüne çıkmasına izin vermeleri gerektiğini belirtti. ABD ekonomisinin iyi durumda olduğunu düşündüğünü söyleyen Powell, fiyatlardaki tek seferlik artışların kalıcı enflasyon anlamı taşımadığını ve salgının yavaşlaması ile harcamalarda ve fiyatlarda artış görülebileceğini ifade etti. Powell ek olarak, faizler ve varlık alımları konusunda yönlendirmenin zamana değil sonuçlara göre belirleneceğini ve varlık alımlarının azaltılma zamanının yaklaştığında çok şeffaf olacaklarını vurguladı. Yaşanan gelişmeler ışığında, S&P 500 endeksi %0,38 düşüşle 3.795,54 puandan kapanırken; Dow Jones endeksi %0,22 gerileyerek 30.991,52 puan ile günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,12 değer kaybı ile 13.112,64 puandan kapandı. Ancak Biden’ın paketi ile ek kamu harcamaları söz konusu olacağından, küçük ölçekli şirketleri içeren Russell 2000 endeksinde yükselişlerin %2’yi aştığını belirtmek isteriz.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları, Biden’ın sunduğu paketin iki partili kongrede nasıl bir yankı bulacağına ilişkin soru işaretleri nedeniyle genel olarak satıcılı seyir izliyor. Demokratlar hem Kongre’de hem de Senato’da çoğunluğu sağlamış olsalar da, harcamaları artırmak için Batı Virginia Senatörü Joe Manchin gibi kendi partilerinin ılımlı üyelerini ve bazı Cumhuriyetçileri etkilemeleri gerekecek. Ayrıca Biden’ın vergi artırım planları da piyasalardaki negatiflikte etkili olan bir diğer unsur. Diğer yandan, Trump yönetiminin askeri bağlantıları gerekçe göstererek akıllı telefon üreticisi Xiaomi Corp.'u kara listeye almasının ardından şirket hisseleri %11,2 geriledi. Ancak şu saatlerde Hang Seng endeksinin pozitif ayrıştığı görülüyor. ABD vadeliler cephesinde de negatif görünüm hakim.

Bugün ABD’de ÜFE, New York Empire State imalat endeksi, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri izlenecek. Aralık ayı ÜFE verisinin önceki aya benzer olarak yıllık bazda %0,8 artış kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek bazda da yine Kasım ayı paralelinde %0,9’luk bir artışın söz konusu olduğu tahmin ediliyor. Perakende satışlar cephesinde de manşet veride aylık bazda değişim görülmemesi bekleniyor. Veri Kasım ayında %1,1 düşüş kaydetmişti. Çekirdek bazda ise Kasım ayında %0,9 düşüş kaydeden verinin Aralık’ta %0,2 gerileyeceği tahmin ediliyor. Sanayi üretimi verisinin de Aralık ayında aylık bazda Kasım ayına yakın seviyede %0,5 artış kaydetmesi bekleniyor. New York Empire State İmalat Endeksi’nin ise Ocak ayında aylık bazda 1,1 puan artışla 6 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yeni haftada ABD’de inşaat izinleri, konut, PMI ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ZEW beklenti anketi, tüketici güveni ve PMI verilerine ek olarak TÜFE verisinin revizyonu ve AMB’nin faiz kararı toplantısı izlenecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder