İller

17 Ocak 2021 Pazar

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Zayıf perakende satışlar verisi nedeniyle satıcılı seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? 

Geçtiğimiz Cuma günü ABD piyasaları, Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık paketini açıklaması sonrası ekonomik planın ikinci aşamasına yönelik endişeler ve beklentiden kötü gelen perakende satışlar verisi nedeniyle satıcılı seyir izledi. Kasım ayı verilerinde yapılan aşağı yönlü revizyonlarla talep cephesinde düşüşün boyutu kötüleşirken, Aralık ayı verilerinde de negatif seyir devam etti. S&P 500 endeksi %0,72 düşüşle 3.768,25 puandan kapanırken; Dow Jones endeksi %0,57 gerileyerek 30.814,26 puan ile tamamladı. Nasdaq endeksi de %0,87 değer kaybı ile 12.998,50 puandan kapandı. Haftalık bazda, Dow Jones ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %0,9 ve %1,5’lik düşüşlerle dört haftalık yükseliş eğilimlerini sonlandırırken, S&P 500 endeksi de benzer şekilde %1,5 değer kaybetti. Sektörler cephesinde, ABD ekonomisinin %75’ini oluşturan tüketim kanalındaki olumsuz görünümün makro ekonomik toparlanmaya ilişkin öne çıkardığı şüpheler nedeniyle enerji sektörü hisselerinin %4 düşüş ile Kasım sonundan bu yana en kötü performanslarını gösterdiğini takip ettik. Ayrıca bankacılık sektörü hisseleri de JPMorgan Chase, Citigroup ve Wells Fargo’nun beklentiden iyi gelen bilançolarına karşın satışlara sahne oldu.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları seçilmiş başkan Biden’ın Çarşamba günü gerçekleşecek yemin töreninden önce Trump’ın son hamleleri nedeniyle pekişen ABD-Çin gerginliğiyle negatif eğilimli karışık seyir izliyor. Trump yönetiminin Huawei Technologies Co. tedarikçilerine yönelik lisans kısıtlamasına gideceğini açıkladı. Ancak Çin cephesinden gelen makro verilerin ülkede ekonomik toparlanmanın devam ettiğine işaret etmesi ile Shangai ve Hang Seng endekslerinin pozitif ayrıştığını gözlemliyoruz. ABD vadeliler ise satıcılı seyir izliyor.

Bugün yurt dışında veri akışı sakin seyredecek. Ayrıca ABD piyasalarının bugün Martin Luther King Jr. Günü nedeniyle kapalı olacağını da belirtmek isteriz

Gelecek gündemde neler var?

Yeni haftada ABD’de inşaat izinleri, konut, PMI ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ZEW beklenti anketi, tüketici güveni ve PMI verilerine ek olarak TÜFE verisinin revizyonu ve AMB’nin faiz kararı toplantısı izlenecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder