İller

20 Ocak 2021 Çarşamba

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Biden döneminin başlamasıyla pekişen teşvik ümitleri ile rekor yüksek seviyelerden kapandı

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, yemin ederek ABD’nin 46. Başkanı olan Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık ek teşvik paketinin ülkede salgının makro etkilerini gidereceği yönündeki umutlarla rekor yüksek seviyelerden kapandı. Biden yemin sonrası açıklamasında zorlukları ancak "birlik" olarak aşabilecekleri mesajını verdi. İlk kadın başkan yardımcısı Harris de yemin ederek görevine başladı. Konuşmasında ülkenin son dönemindeki zorluklara da işaret eden Biden, "artan aşırıcılık, beyazların üstünlüğü ve iç terör"le yüzleşecekleri ve bu tehditleri yenecekleri mesajını verdi. ABD Başkanı Biden, konuşmasında dünyaya da bir mesaj vererek, ittifak ilişkilerini tamir edeceklerini ve dünya ile bir kez daha yakın ilişkiler kuracaklarını ifade etti. Konuşmasında salgına da dikkat çeken Biden, virüsün en çetin ve en ölümcül dönemine girildiğini, salgın gerçeği ile yüzleşilmesi gerektiğini vurgulaması da piyasalardaki teşvik beklentilerini pekiştirdi. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Başkan Biden 1,9 trilyon dolarlık paketin ekonomik planın ilk aşaması oduğunu ve ikinci aşamada da bir teşvik paketi açıklanacağını dile getirmişti. S&P 500 endeksi %1,39 yükselişle 3.851,85 puandan kapanırken; Nasdaq endeksi, Netflix hissesindeki %17’lik yükseliş öncülüğünde, %1,97 değer kazancıyla 13.457,25 puan ile tamamladı. Dow Jones endeksi de %0,83 artış ile 31.188,38 puandan kapandı.

Bilançolar cephesinde, Morgan Stanley’in 4Ç20’de net karı yıllık bazda % 51 artarak 3,39 milyar dolar oldu. Kurumun 2019'da 1,30 dolar olan hisse başına karı ise geçen yılın son çeyreğinde 1,81 dolara ulaştı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları ABD’de Biden döneminin başlamasının yarattığı iyimserliğe ek olarak, Hong Kong’da Biontech aşının onaylanmasıyla alıcılı seyir izliyor. Hang Seng endeksinin Mayıs 2019’dan bu yana ilk kez 30.000 puanı aştığını belirtmek isteriz. ABD vadeliler cephesinde de pozitif seyrin devam ettiğini gözlemliyoruz.

Bugün ABD’de Philadelphia Fed imalat endeksi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek. Philadelphia Fed imalat endeksinin Ocak ayında aylık bazda 2,2 puan artışla 11,3 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde ise 9 Ocak haftasında 965K ile Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşen verinin geçen hafta 935K seviyesine ılımlı düşüş gösterebileceği tahmin ediliyor. Ayrıca bugün ABD’de Baker Hughes, Union Pacific, Citrix, Intel, IBM ve CSX’in 4Ç20 bilançoları izlenecek. Euro Bölgesi’nde ise bugün AMB’nin faiz kararı toplantısı takip edilecek. Toplantıda bankanın uzatılan karantinalara karşı nasıl aksiyon alacağı takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın geri kalanında ABD’de inşaat izinleri, konut, PMI verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde tüketici güveni ve PMI verileri izlenecek. Yeni haftada ABD’de üretim, büyüme, konut, tüketici güveni, çekirdek kişisel harcamalar ve haftalık işsizlik maaşı başvurular verilerine ek olarak Ocak ayı FOMC toplantısı takip edilecek. Euro Bölgesi’nde de tüketici güveni verisinin revizyonu izlenecek.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder