İller

6 Ocak 2021 Çarşamba

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Senato’da yaşanan sert tartışmalara karşın, Demokratların galibiyeti ile daha fazla teşvik sağlanacağı beklentileriyle artıda kapandı

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, ikinci tur Georgia seçimleri sonuçlarına göre Demokratların Senato’da da kontrolü ele almalarının daha yüksek miktarda mali teşvik ve salgın yardım paketinin önünü açacağına yönelik beklentilerle günü artıda tamamladı. Dow Jones endeksi %1,44 değer kazancı ile 30.829,40 puandan kapanırken; S&P 500 endeksi %0,57 artışla 3.748,14 puan ile günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise son gelişmenin ardından Biden yönetimi süresince teknoloji şirketlerinin bazı regülasyonlara tabi olacağına yönelik endişelerle %0,61 düşüşle 12.740,79 puandan kapandı. Georgia’daki ikinci tur Senato seçimini Demokrat aday Jon Ossloff’un da kazanmasıyla Senato’nun 50 Demokrat ve 50 Cumhuriyetçi arasında bölündüğü kesinleşti. Bu durumda tartışmalı konularda son kararı 20 Ocak’ta görevi devralacak Demokrat Başkan Yardımcısı Harris verecek. Ancak, ABD'de 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılıp, sonuçların resmen tescil edileceği Kongre oturumu, siyasi tartışmaların gölgesinde başladı. Pennsylvania eyaleti senatosunda çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçiler, göreve kılpayı farkla yeniden seçilen Demokrat bir senatörün yemin etmesini engelledi. Olay Senato’da sert tartışmalara neden oldu. Demokrat senatörün Cumhuriyetçi rakibi sonuçlara itiraz etmişti. Fakat yaşanan kargaşanın fiyatlamalar üzerinde etkisi şimdilik kısa vadeli kaldı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları ikinci tur Georgia seçimlerinde Demokratların Senato’da da çoğunluğu sağlamalarıyla hem daha fazla mali destek sağlanacağına yönelik beklentilerle alıcılı seyir görülüyor. Ancak bölgede Hang Seng endeksinin ABD'de New York Borsasında üç büyük Çinli şirketin kottan çıkarılma kararının yeniden alınmasıyla negatif ayrışıyor. ABD vadeliler cephesinde de pozitif seyir hakim.

Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve ISM hizmet PMI verileri izlenecek. Euro Bölgesi’nde de tüketici güveni TÜFE ve perakende satışlar verileri takibimizde olacak. 28 Aralık haftasında 787K seviyesinde gerçekleşen haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin, 2 Ocak haftasında 800K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. ISM hizmet PMI Aralık ayı verisinin de aylık bazda 1,4 puan düşüşle 54,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de TÜFE verisinin yıllık bazda %0,3 düşüş kaydederek negatif bölgede kalmaya devam etmesi tahmin ediliyor. Çekirdek verinin de yıllık bazda %0,2 artış göstermesi bekleniyor. Perakende satışlar verisi cephesinde Ekim ayında %1,5 artış gösteren verinin Kasım ayında aylık bazda %3,4 gerilemesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın geri kalanında ABD’de istihdam verileri takip edilecek. Yeni haftada ABD’de TÜFE, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve ithalat fiyatları verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde de Sentix yatırımcı güveni, sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi verileri izlenecek.

Kaynak Halk Yatırım 
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder