İller

16 Ocak 2021 Cumartesi

Merkez Bankaları haftası, ama?


“PİYASANIN ROTASI”

Haftanın Makro Teması

Biden Dönemi / Çin Büyüme / BoC – ECB – BoJ – TCMB Faiz Kararları / İngiltere Enflasyon / S&P Türkiye Değerlendirmesi

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,00 Seviyesi Üzerinde Kalıcılığı Sağladı, Devamı Gelecek Mi?

Haftanın Konuşmaları

20 Ocak Çarşamba Saat 20.00 BoE Başkanı Bailey

21 Ocak Perşembe Saat 16.30 ECB Başkanı Lagarde

Merkez Bankaları Haftası, Ama?

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 93,076,935 – tedaviye pozitif cevap veren 59,183,877 – ölü sayısı 1,993,147 kişiye ulaşmıştır.

ABD tarafında Trump’ın tetiklediği kongre baskını ve azil sürecine ilişkin siyasi risk teması öne çıkarken, Trump 2 kez azil edilerek ABD tarihine geçmiştir.  20 Ocak devir teslim töreni için silahlı grupların eylem çağrısı ve buna karşı alınan sert önlemler riskin henüz tam olarak geçmediğine işaret etmektedir.

Biden, $1.9 trilyon tutarında teşvik paketini açıklarken, Fed güvercin tonlama ile faiz arttırmayacağını belirtmiştir. Faiz artışı için enflasyonu referans aldıklarını ve %2 üzerinde kalıcılık olmadığı sürece buna ihtiyaç olmayacağı $ teması için önemli olmaktadır.

Fed ve Biden genişleyici politikalarına devam ederken, piyasalar ilave gelen/gelecek likiditeye karşı fiyatlama tarafında aşırı iyimser tarafta bulunmamaktadır. S&P500 endeksi 3815 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlayamazken, mevcut durumda analistlerin en iyi hedef fiyatı 4000 seviyesinde bulunmaktadır. 4000 seviyesine göre bakıldığında 3815 seviyesinden %5 potansiyele işaret etmesi yeni bir yatırım hikâyesinin olması gerektiğini göstermektedir. Bu noktada denklemde Fed ve Biden varken Yellen’in gelmesi ile farklı bir pozitif senaryo devreye girebilir.

ABD tahvil faizlerinden yükseliş etkin olurken, 10 yıllık faizde %1 üzerinde kalıcılık sağlanmıştır. Bu noktadan sonra Mart 2020 yüksek seviyesi üzerine çıkacak mı çıkmayacak mı takip edeceğiz.

Göreceli zayıf $ – güçlü € temasında majör bir değişiklik olmazken, Dolar’ın daha fazla değer kaybetmesi için Fed tarafında aşırı genişleme (Bilanço $15 trilyon olur mu?) ihtiyacı bulunmaktadır. Özetle $ temasında aşırı zayıflama ihtimali düşük olurken, aşırı güçlenme de zayıf ihtimal olarak yer almaktadır.

ECB tarafında ise güçlü € için rahatsızlık tutanaklarda net olarak vurgulanırken, 21 Ocak Perşembe günü saat 15.45 ECB faiz kararını ve 16.30 Lagarde konuşmasını takip edeceğiz. ECB’nin faiz kararında herhangi bir değişiklik beklemezken, Lagarde tarafında genişleyici politikada mali tarafın nasıl oalcağı ve Almanya’nın ikna edilip edilemeyeceği teması öne çıkacaktır. Aslında ECB için yapabilecekleri konusunda yeni bir gündem bulunmamaktadır.

TCMB faiz kararını 21 Ocak Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacaktır. Politika faizinin 50 baz puan artış ile %17.50 seviyesine yükseltilmesini bekliyoruz. Piyasa katılımcıları TCMB’nin pas geçmesini beklemektedir. Faiz artışı beklentimiz arkasında enflasyon tarafında işlenmiş ve işlenmemiş gıda fiyatlarında yaşanan/yaşanacak şokların devam etmesi sıkı para politikasının yılın ilk çeyreğinde sürmesi gerektiğini göstermektedir.

S&P kredi derecelendirme kuruluşu 22 Ocak günü Türkiye için not kararını açıklayabilir. Durağan görünüm ve B+ not için herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

BoC faiz kararını 20 Ocak Çarşamba günü saat 18.00’de açıklayacaktır. %0.25 faiz için herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

BoJ faiz kararını 21 Ocak Çarşamba günü açıklayacaktır. Banka tarafında faiz için değişiklik beklemezken, para politikasında genişleme devam edebilir.

Türkiye dinamiklerinde 5 yıllık CDS 321.675 seviyesi ile 300 seviyesi üzerinde kalıcılığını sürdürmektedir. 300 seviyesinin altında kalıcılık olmaması soru işareti olarak not edilmelidir!

Dolar endeksi klasik (mor) ve Dolar endeksi bloomberg (turuncu) tarafında zayıflık azalırken, dengelenme sürmektedir.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder