İller

13 Ocak 2021 Çarşamba

Piyasaların yönü


BIST100…Risk İştahı Pozitif… BIST100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü %0.63 değer kazancıyla, tüm zamanların en yüksek kapanış seviyesi olan 1,559 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi güne artıda başladıktan sonra gelen satışların etkisiyle gerilerken, endekse katkı konusunda sanayi hisselerinin gerisinde kaldı. Yurt içi veri ajandasında sanayi üretim ve perakende satış verisi takip edildi. Sanayi üretim verisi Kasım ayında %11 artarak piyasa beklentisinden daha iyi geldi. Perakende satış verisi ise Kasım ayında %2.2, yıllık bazda ise %11.9 artarak pozitif seyrini sürdürdü. ABD’nin görevi devralmaya hazırlanan başkanı Joe Biden’ın bugün detaylarını açıklaması beklenen mali teşvik paketi hisse senedi piyasalarını desteklemeyi sürdürüyor. Diğer taraftan FED başkanı Powell’ın yapacağı konuşma da gündemde öne çıkıyor. BIST100 endeksinde 1,580 puan direnç, 1,500 puan ise destek konumunda bulunuyor.

 

 

USDTRY… Direnç Seviyesinin Altında Kalmaya Devam Etmesi Olumlu… Dolar TL kuru günü 7.40 seviyesinin üzerinde tamamladıktan sonra yeni işlem gününe yataya yakın bir seyirle başladı. Yeni işlem gününde TL varlıklardaki baskı azalmış durumda. Dolar TL kurunun 7.52 seviyelerindeki direncin altında kalmaya devam etmesi, TL varlıkların pozitif seyri açısından olumlu.

 

 

EURTRY…Yataya Yakın Hafif Alıcı Bir Seyir Var… Euro TL kuru yeni işlem gününde 9.01-9.02 seviyelerinde yataya yakın hafif alıcılı bir seyir izliyor.

 

 

EURUSD… Biden’ın 2 Trilyon Dolardan Daha Büyük Bir Mali Teşvik Paketi Açıklaması Bekleniyor… ABD’de aylık tüketici enflasyonu beklentilere paralel bir şekilde %0.4 artış gösterirken, yıllık tüketici enflasyonu %1.4 gelerek piyasa beklentisini aştı. ABD’nin görevi devralmaya hazırlanan başkanı Joe Biden’ın bugün mali teşvik paketinin detaylarını açıklaması bekleniyor. Biden’ın açıklayacağı paketin tutarının 2 trilyon $’dan fazla olacağı beklentileriyle birlikte Euro Dolar paritesi 1.2140 desteğinin üzerine tutundu. ECB’nin toplantı tutanakları, Powell’ın yapacağı konuşma ve ABD haftalık iş istatistiklerinin paritenin seyrini etkilemesi beklenebilir.

 

 

XAUUSD… Piyasa Daha Fazla Parasal ve Mali Teşvik Bekliyor… FED Başkanı Powell ve ABD’nin seçilmiş başkanı Powell’ın bugün gerçekleştirecekleri konuşmalar altın fiyatlarının seyri açısından büyük önem arz ediyor. Konuşmaların seyrine göre altın fiyatlarının 2021 yılında izleyeceği yol haritası da ana hatlarıyla birlikte belirginleşecek. Powell ve Biden’ın yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmadığı, daha fazla parasal ve mali desteğe işaret etmeleri durumunda altın fiyatlarının yükselmesi beklenebilir. Bugün 1,850 $’ın üzerine çıkan altının ons fiyatı, sabah saatlerinde yataya yakın ekside işlem görüyor.

 

 

GAUTRY… TL’deki Güçlenmeye Bağlı Olarak Geri Çekildi… Altının ons fiyatındaki yükselişe rağmen Dolar TL kurundaki gerileme gram altın fiyatlarını 439 TL seviyelerine geriletti.

 

 

BRENT… Son 17 Ayın Zirvesinden Geri Çekildi… Brent petrolün varil fiyatı vadeli piyasalarda 57 $’a çıkarak son 17 ayın zirvesine yükseldi. Aşı konusundaki gelişmeler ve mali teşvik paketi beklentileri enerji fiyatlarına destek oluyor. Brent petrol yeni işlem gününde yataya yakın ekside 55 $ seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

S&P500… Destek Paketi Beklentilerinden Güç Kazandı… ABD’de endeksler politik gelişmeler, artan vaka sayıları ve daha fazla destek paketi beklentilerinin olduğu ortamda günü artıda tamamladı. S&P500 endeksi %.0.23 değer kazancıyla 3,809 puana yükseldi. ABD Temsilciler Meclisi yapılan oylamada Donald Trump’ın isyana teşvik ile suçlandığı azil maddesini kabul etti. 10 Cumhuriyetçi temsilcinin de evet oyu vermesi dikkat çekiciydi. Senato’nun Trump’ın başkanlık görevini devredeceği 20 Ocak tarihinden öne görüşmesi beklenmiyor. Senato’da Trump’ın suçlu bulunması 2/3 çoğunluk gerekiyor.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder