İller

20 Ocak 2021 Çarşamba

Piyasaların yönü


BIST100… Borsa İstanbul’da Hisse Senedi Rallisi Devam Etti… ABD’deki mali harcamaların ve ek teşviklerin büyümeyi tetikleyeceğine ilişkin iyimserlikle birlikte global hisse senedi piyasaları pozitif seyrini sürdürdü. Yurt içi piyasalarda TCMB faiz kararı gündemde öne çıkarken, banka hisseleri zayıf görünümünü sürdürdü. Yeni işlem gününde Asya piyasalarında pozitif risk iştahının sürdüğü gözleniyor. Keza ABD ve Avrupa vadelilerinde de durum aynı şekilde. BIST100 endeksinin yurt dışındaki momentumu da arkasına alarak güne alıcılı başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY… TCMB’nin Politika Faizini Değiştirmesi Beklenmiyor… TCMB’nin bugün saat 14:00’da açıklayacağı faiz kararı piyasa gündeminde öne çıkıyor. Aralık ayı toplantısında ortalama piyasa beklentisini aşarak 200 baz puan faiz artırımıyla politika faizini %17 seviyesine çeken Son açıklanan tüketici enflasyonu verisine göre reel faiz %2.1 ile makul bir seviyede bulunması nedeniyle, TCMB’nin Ocak ayı toplantısında pas geçmesi bekleniyor. Dün 7.38 seviyelerine kadar geri çekilen Dolar TL kuru yeni işlem gününde 7.40 seviyelerinde yataya yakın işlem görüyor. TCMB’nin piyasa beklentisinden farklı olarak bir faiz artırımına gitmesi durumunda TL’nin dolar karşısında güç kazanması beklenebilir. 7.36 seviyelerine karşılık gelen 200 günlük ortalamanın altına sarkması durumunda yeni destek seviyeleri test edilebilir.

 

 

EURTRY… TCMB Toplantısı Takip Edilecek… Euro TL kuru TCMB’nin faiz kararı öncesinde yataya yakın işlem görüyor. TCMB’nin piyasa beklentisinden farklı olarak bir faiz artırımına gitmesi durumunda TL’nin majör para birimleri karşısında güç kazanması beklenebilir.

 

 

EURUSD… ECB Toplantısı Gündemde Öne Çıkıyor… ABD’de mali teşvik paketi beklentileri ve Hazine Bakanlığı’na aday Janet Yellen’ın döviz kurlarının istikbalinin piyasa dinamiklerine bırakılması gerektiği açıklamasıyla birlikte Euro Dolar paritesi 1.2130 seviyelerine doğru güç kazandı. ECB’nin tahvil alım programına devam etmesi ve ekonomideki resesyon riskine önlem olarak Euro’yu kontrollü bir şekilde zayıflatması beklenebilir.

 

 

XAUUSD… Altında Mali Teşvik Paketi Etkisi Devam Ediyor… ABD’de Joe Biden’ın görevi devralması ve Cuma günü Senato Finansal Komitesi’nin Janet Yellen’ın Hazine Bakanlığı’na adaylığını değerlendirecek olmasıyla birlikte altın fiyatları kazançlarını korudu. Sabah saatlerinde 1,874 $’a yükselen altının ons fiyatı 4 gündür kesintisiz bir şekilde yükseliyor. ABD’de başkanlık makamına geçişin yumuşak bir şekilde gerçekleşmesi teşvik paketi konusundaki iyimserliği desteklese de; Beyaz Saray, Senato ve Temsilciler Meclisinde çoğunluğa sahip Demokratların mali teşvik paketini çok kolay bir şekilde çıkarabileceği yanılgısına kapılmamak gerekiyor. Bazı Demokratlar arasında da söz konusu pakete çekimser kalanların vekillerin olduğu biliniyor.

 

 

GAUTRY… Ons Fiyatından Destek Buldu… Altının ons fiyatındaki yükseliş, gram fiyatını 446 TL seviyelerine taşıdı.

 

 

BRENT… Dünkü Geri Çekilmenin Ardından Toparlandı… Amerikan Petrol Enstitüsünün ham petrol stoklarını arttığını açıklaması enerjide talep görünümünün kötüleştiğine işaret etti. Aşı konusundaki olumlu gelişmeler, mali teşvik paketine rağmen alınan koronavirüs önlemleri stokların artmasına neden oluyor. Tüm bunlara rağmen Brent petrolün varil fiyatı vadeli piyasalarda son 1 yılın en yüksek seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

S&P500…Biden’ın Yemin Töreni Sonrası ABD Piyasaları Ralli Yaptı… ABD başkanı olağanüstü güvenlik önlemleri eşliğinde görevi devralarak işbaşı yaptı. Biden 17 jet kararname ile Beyaz Saray’a hızlı bir giriş yaptı. Uluslararası anlaşmalara geri dönüş konusunda adım attı ve Trump’ın uygulamaya koyduğu nüfusun büyük çoğunluğunun Müslüman olduğu ülkelere yönelik seyahat yasağını yürürlükten kaldırdı. Biden’ın bu adımları ABD siyasetinde restorasyona işaret ederken, ABD hisse senedi piyasaları açıklanan 4Ç20 bilançolarının da etkisiyle rekor seviyelere yükseldi. S&P500 endeksi dün %1.39 değer kazancıyla 3,852 puana yükseldi.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder