İller

4 Ocak 2021 Pazartesi

Piyasaların yönü


BIST100… TÜFE Piyasa Beklentisinin Üzerinde Geldi… Tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın Aralık ayına göre %14.6 ile piyasa beklentisinin üzerinde artış gösterdi. Tüketici enflasyonu aylık bazda ise %1.25 artış gösterdi. Çekirdek TÜFE ise 2019 yılının Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Türkiye’de imalat PMI verisi Aralık ayında 50.8 ile son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi. BIST100 endeksi yoğun bir veri gündeminin olduğu yılın ilk işlem gününü %1.27 değer kazancıyla 1,495 puandan tamamladı. Yurt içi piyasaların kapanmasıyla birlikte ABD endekslerinde satış baskısı yaşandı. Endeksin global hisse senedi piyasalarındaki seyire paralel olarak güne hafif satıcılı bir şekilde başlaması beklenebilir. Endeksteki olası geri çekilmelerde ilk aşamada 1,484 puan seviyeleri destek noktası olarak takip edilecektir.

 

 

USDTRY… Risk İştahındaki Düşüşle Birlikte Baskı Altında Kaldı… Tüketici enflasyonu verisinin takip edildiği yılın ilk işlem gününde Dolar TL kuru 7.34-7.44 bandında hareket etti. Yurt dışı piyasalarda koronavirüs salgınının hız kazanmasıyla birlikte risk iştahı düşük seyrediyor. TL varlıklar ve diğer gelişen piyasa ülke para birimleri global piyasalardaki risk iştahında düşüşe bağlı olarak baskı altında kalmış bir görünüm sergiliyor.

 

 

EURTRY9.10 Seviyelerinde… Euro TL kuru yeni işlem gününde yataya yakın bir şekilde hareket ederek 9.10 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURUSD…1.23 Direncine Takıldı… Euro Bölgesi İmalat PMI verisi 55.2’ye yükselerek son 2 yılın zirvesine yöneldi. Satın alma yöneticilerindeki toparlanma beklentilerine rağmen koronavirüs vaka sayılarındaki artış risk iştahının düşmesine neden oluyor. Mutasyona uğrayan koronavirüs vakaları takip edilmeye devam ederken, ABD’de bugün gerçekleştirilecek Georgia eyaleti seçimlerinin yarattığı belirsizlikle birlikte Euro Dolar paritesi 1.23 direncinin altında işlem görüyor.

 

 

XAUUSD…Son 8 Haftanın En Yüksek Seviyesini Test Etti… Altının ons fiyatına karantina önlemlerindeki sıkılaştırma ve doların global bazda zayıf bir görünüm sergilemesiyle birlikte son 8 haftanın en yüksek seviyelerine yükseldi. Altının ons fiyatı 1,945 $ seviyelerini test ettikten sonra sınırlı bir şekilde geri çekildi.

 

 

GAUTRY… Ons Fiyatındaki Yükselişten Destek Buldu… Gram altın fiyatları ons fiyatı ve Dolar TL kurundaki yükselişten destek bularak 465 TL seviyelerine yöneldi. Yeni işlem gününde satıcılı bir görünüm sergileyen gram altın 462 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT…Uzlaşma Sağlanamaması Üzerine OPEC+ Toplantısı Bugüne Ertelendi… Rusya’nın üretimi artırma teklifi Suudi Arabistan ve diğer koalisyon üyeleri tarafından reddedildi. OPEC+ üyelerinin petrol üretimini artırma konusunda uzlaşma sağlayamaması sonrasında Brent petrolün varil fiyatı vadeli işlemlerde sert bir şekilde geriledi. %1’in üzerinde değer kaybederek 50 $ seviyelerine kadar geri çekilen Brent petrolün varil fiyatı yeni işlem gününde yataya yakın bir seyir izliyor. Aşı konusundaki olumlu gelişmelere rağmen, koronavirüs vaka sayılarındaki artış beraberinde kısıtlamaların sıkılaştırılabileceği endişelerini canlı tutuyor. OPEC+ üyeleri böyle bir ortamda üretimi artırma konusunda acele etmeyecektir.

 

 

S&P500…ABD Endeksleri Koronavirüs Karantinası Endişeleriyle Yeni Yıla Ekside Başladı… ABD hisse senedi endeksleri yılın ilk gününe yükselişle güne artıda başladıktan sonra, Georgia eyaletinde bugün gerçekleştirilecek senato seçimi belirsizliği ve karantina önlemlerinin sıkılaştırılabileceği endişesiyle birlikte geriledi. S&P500 endeksi %1.48 değer kaybıyla 3,700 puana geriledi.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder