İller

5 Ocak 2021 Salı

Senato Georgia seçimi, Mavi Dalga ve çift yönlü piyasa etkisi


2 Cumhuriyetçi ve 2 Demokrat adayın yarıştığı Georgia Senato seçimleri halen başa baş geçiyor. NBC, yarışın çok yakın geçmesinden dolayı herhangi bir sonuç ilan etmiş değil. Demokratların bir adım önde olması ise, Nasdaq fiyatlamasından anlaşılıyor. Mavi dalga teorisinin ufukta görünmesi nedeniyle, teknoloji şirketlerinin daha yüksek vergilendirme ve tekelcilik soruşturmalarıyla karşı karşıya kalabilecekleri endişeleri satış getirmiş durumda.

 

Demokratlar seçimi kazanırsa, Senato 50-50 şeklinde olacak ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris de doğal üye olduğundan dolayı oy çoğunluğu Demokratların olacak. Temsilciler Meclisi zaten Demokratlarda. Aslında, mavi dalga aynı zamanda da harcamaların kontrolü Demokratlarda olacağı için daha fazla teşvik harcaması demek olacak. Yeni, Biden döneminde yeni ve daha büyük bir mali paket söz konusu olabilecek, bunun ihtimali artıyor. Tabii, piyasa tepkimesi açısından hangi faktörlerin ağır basacağı trende ve riskin algılanış biçimine bağlıdır. Bugün aynı zamanda, Kongre’de Biden’ın başkanlığının resmen ilan edilmesi bekleniyor. Trump kanadının itirazlarla süreci mümkün mertebe uzatmaya çalışacağı ve Biden’a kolay bir başkanlık yolu açmayacağından endişe ediliyor, ancak itirazların tamamı zaten reddedileceği için bu prosedürü birkaç saat uzatmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

 

Dün gelen ISM imalat verisi, Ağustos 2018’den beri en yüksek seviye olan 60,7’de açıklandı. Küreselde, Çin salgın öncesi büyüme koşullarına ilk ve en çabuk dönen ülke konumundayken ABD’deki bu ısınma şaşırtıcı görünüyor. Ancak bu ısınmanın imalat sanayiinde olduğunu belirtmek gerekiyor, kapatmaların asıl etkisi hizmet sektörü ve talep tarafında görülüyor. İstihdam dinamikleri genel kapsamda yavaşlama eğiliminde. Cuma günü gelecek Aralık tarım dışı istihdamının sadece 73K’lık bir artışa işaret etmesi bekleniyor.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder