İller

3 Ocak 2021 Pazar

Yurtiçinde enflasyon ve global piyasalarda imalat PMI dataları takibimizde


Saat

Ülke

Veri Detay

Beklenti

Önceki

04:45

Çin

Caixin İmalat PMI (Aralık)

54,80

54,90

10:00

Türkiye

Tüketici Fiyat Endeksi (Aralık)(Yıllık)

 

14,03%

10:00

Türkiye

Üretici Fiyat Endeksi (Aralık)(Yıllık)

 

23,11%

10:00

Türkiye

İmalat PMI (Aralık)

 

51,40

11:00

Almanya

İmalat PMI (Aralık)

58,60

58,60

11:00

Euro Bölgesi

İmalat PMI (Aralık)

55,50

55,50

12:30

Euro Bölgesi

Sentix Yatırımcı Güveni (Ocak)

-5,00

-2,70

13:00

ABD

OPEC Toplantısı

   

17:45

ABD

İmalat PMI (Aralık)

 

56,50

18:00

ABD

Chicago FED Başkanı Evans'ın açıklamaları

   

 

Yurtiçinde Enflasyon ve Global Piyasalarda İmalat PMI Dataları Takibimizde…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 24 Aralık tarihinde gerçekleştirdiği toplantısına dair tutanaklar yayımlandı. Notlarda, Yönetilen/yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile gelirler politikasında geçmiş enflasyona endeksleme davranışının kırılması, enflasyon hedefleriyle uyumun gözetilmesi ve öngörülebilirliğin artırılması enflasyonla mücadelenin anahtar bileşenleridir. Enflasyon hedeflerinin tüm paydaşlarca sahiplenilmesi, fiyat istikrarı yolundaki çabaların ortak bir anlayışla toplumsal mutabakat içerisinde yürütülmesi ve makro politikaların eşgüdüm içerisinde enflasyonda öngörülen düşüş patikasıyla uyumlu şekilde belirlenmesi para politikası etkinliğini güçlendireceği belirtilmiştir.  Bu kapsamda, 2021 yılı için belirlenecek asgari ücret ile yönetilen/yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamalarının toplam talep ve maliyet kanallarıyla enflasyon görünümüne olası etkileri değerlendirildiği ifade edilmiştir. İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilediği belirtilmiştir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verdiği belirtilmiştir. Bu çerçevede, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltilmiştir denildi.

Borsa İstanbul yılın son işlem gününü yüzde 0,22 oranında değer kaybıyla 1.476 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 27,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,06 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,28 değer kazandığı günde, Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,09 ile turizm, en çok kaybettiren ise yüzde 1,15 ile ticaret olduğu görüldü.

ABD’de ana endeksler, 2020 yılının son işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta, Dow Jones endeksi, yüzde 0,65, S&P 500 endeksi yüzde 0,26 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,14 değer kazandı.

Bugün, Yurtiçinde açıklanacak olan Enflasyon ve İmalat PMI dataları takip edilecek. Global piyasalarda ise İmalat PMI verileri izlenmeye devam edilecek.

Yeni işlem gününde, Çin’de açıklanan Caixin İmalat PMI Aralık ayında piyasa beklentisinin altında 53,0 değerinde gerçekleşti. Çin’de açıklanan PMI verisinde ivme kaybı yaşandığı görülse de 50 eşik değerin üzerinde gerçekleşmesi sektöre yönelik kısa vadede olumlu olarak algılanabilir. Sabah saatlerinde risk iştahının seyrine bağlı olarak Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri fiyatlamalarında ayrışmanın devam ettiği izleniyor.



Manşette Öne Çıkanlar

·         Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yıl mesajında "Ekonomimizi güçlendirecek, demokrasimizin, hak ve özgürlüklerin çıtasını yükseltecek reform hazırlıkları içindeyiz. İnşallah yeni yılla beraber artık son düzenlemelerini yaptığımız kapsamlı reform programlarımızı milletimizin takdirine sunacağız." İfadelerine yer verdi. (Kaynak: Bloomberght)

·         Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan Menkul Kıymet İstatistikleri verilerine göre; 25 Aralık sona eren işlem haftasında Yurtdışı Yerleşikler Hisse Senedi’nde 18,8 milyon dolar satıcılı ve DİBS’te 106,7 milyon dolar alıcılı tarafta oldukları görülüyor.

·         Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan Haftalık Para ve Banka İstatistikleri verilerine göre; 25 Aralık sona eren işlem haftasında Merkez Bankası Rezervleri 94.629 milyon dolar olarak gerçekleşti. Altın 43.022 milyon dolar ve Brüt Döviz Rezervleri ise 51.607 milyon dolar olarak kaydedildi.

·         Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan TCMB Taraflı Türev İşlem Verilerine İlişkin Basın Duyurusuna göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yurt içi piyasalarda bankalarla gerçekleştirilen swap işlemlerine ve BIST nezdindeki Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda gerçekleştirilen TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine ilişkin akım ve stok veriler, TCMB internet sitesinde yer alan İstatistikler/Piyasa Verileri başlığı altında 4 Ocak 2021 tarihinden itibaren günlük olarak yayımlanmaya başlanacağı paylaşılmıştır.

·         Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Dış Ticaret İstatistikleri Kasım 2020 verilerine göre; Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında geçici verilerine göre, ihracat 2020 yılı Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %0,9 azalarak 16,094 milyar dolar, ithalat %15,9 artarak 21,127 milyar dolar oldu. Kasım ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %153,5 artarak 1,986 milyar dolardan, 5,033 milyar dolara yükseldi.

·         Hazine ve Maliye Bakanlığı Ocak-Mart dönemine ilişkin iç borç stratejisini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı; Ocak ayında toplam 37,2 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 25,4 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Şubat ayında toplam 45,8 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 40,4 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır. Mart ayında toplam 31,2 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 31,2 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır.

·         İstanbul Ticaret Odası Aralık 2020 Fiyat Endeksleri verilerine göre; 2020 Aralık ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre % 1,36, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise % 2,05 oranında arttı. 2019 Aralık ayına göre 2020 Aralık ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde % 14,40, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise % 18,18 olarak gerçekleşmiştir.

·         Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Pfizer ile BioNTech firmalarının ürettiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının acil kullanımına onay verdiği açıklandı.

·         Resmi Gazete'de yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kararıyla elektriğe yüzde 6 zam gelirken, BOTAŞ da doğalgaz ile ilgili yeni tarife yayımlandı. BOTAŞ'ın internet sitesinde, Ocak ayına ilişkin yayımlanan tarife tablosuna göre, konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, Aralık'ta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğal gaz için 1264 lira, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için ise 1414 lira olarak belirlendi. (Kaynak: Bloomberght)

·         Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri yeni geçiş ücreti tarifelerini yayımladı. KGM'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre bu köprülerde, yapılan yüzde 26'lık zamla otomobillerin geçiş ücreti 10.5 liradan 13.25 liraya yükseldi. Motosiklet geçiş ücreti ise yüzde 23.5 artışla 5.25 liraya yükseldi. (Kaynak: Bloomberght)

·         ABD’de Pentagon’un teknik sorunlar nedeniyle F-35 savaş uçaklarında tam kapasiteli seri üretimi askıya aldığı, düşük hızlı seri üretime geçme kararı aldığı belirtildi. Yaklaşık 398 milyar dolarlık F-35 programında bu kararı verme nedeninin teknik sorunlar ve koronavirüs (Covid-19) pandemisi olduğu ifade edildi. (Kaynak: Haberglobal.com)

·         ABD Başkanı Donald Trump'ın daha önce veto ettiği 2021 Savunma Bütçesi, Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato'da da üçte ikinin üzerinde oyla kabul edilerek yasalaştığı açıklandı.

·         İngiliz kökenli otomobil markası MG’nin Türkiye distribütörlüğünü aldıklarını açıklayan Doğan Holding Otomotiv Grubu CEO’su Kağan Dağtekin yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’de iyi bir hacim yakalayıp, Avrupa’ya da hizmet verecek şekilde üretim yapmayı hayal ediyoruz” ifadelerine yer verdi. (Kaynak: Dünya)

·         Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Manisa'ya yatırıma hazırlanan ancak bundan vazgeçen Volkswagen'in kararına ilişkin şirketin üst yöneticisi Herbert Diess’in kendisine yazdığı mektupta, yeni tip koronavirüs salgınını gerekçe gösterdiğini ifade etti. (Kaynak: Bloomberght)

·         TCMB'nin Mal ve Hizmet Tedarikinde Geç Ödemelerde Uygulanacak Temerrüt Faiz Oranı ve Alacağın Tahsili Masrafları için Talep Edilebilecek Asgari Giderim Tutarı Hakkında Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca (TCMB) mal ve hizmet tedarikinde alacaklıya yapılan geç ödemelere ilişkin temerrüt faiz oranının sözleşmede öngörülmediği veya ilgili hükümlerin geçersiz olduğu hallerde uygulanacak faiz oranı yıllık yüzde 18,25, alacağın tahsili masrafları için talep edilebilecek asgari giderim tutarı 385 Türk lirası olarak açıklandı. (Kaynak: Anadolu Ajansı)

·         Haftanın ilk işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün pozitif açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

 

Yükselen

%

Düşen

%

Hacim

mn TL

BİST 100 Etki

+/-

MAALT

10,00

ISATR

-10,00

GUBRF

4.580

TTRAK

0,87

AYCES

10,00

BRMEN

-9,90

GARAN

2.095

BERA

0,81

PSDTC

9,99

YAYLA

-9,65

SISE

1.694

GUBRF

0,61

TKNSA

9,98

BRYAT

-7,55

ZOREN

887

KCHOL

0,41

CMBTN

9,98

SNPAM

-4,69

THYAO

802

AKBNK

0,33

CMENT

9,98

KARTN

-4,45

TRKCM

718

BIMAS

-1,90

KRONT

9,97

IZTAR

-4,26

SODA

692

EREGL

-1,88

SNKRN

9,97

ALCAR

-4,25

KRDMD

684

TCELL

-0,67

ISGYO

9,96

OTKAR

-4,24

ODAS

651

ASELS

-0,45

TGSAS

9,95

VANGD

-4,21

ASELS

634

PETKM

-0,36

 

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder