İller

17 Şubat 2021 Çarşamba

ABD on yıllık tahvil faizindeki yükselişle borsalarda başlayan kar realizasyonları bu sabah da devam ediyor


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

ABD on yıllık tahvil faizindeki yükselişle borsalarda başlayan kar realizasyonları bu sabah da devam ediyor. Ancak kar satışları sınırlı. Dün yataya yakın hafif ekside günü kapatan S&P500 endeksi bu sabah %0,2 civarında satıcılı. Diğer yandan, dün %1,33'lere kadar yükselen ABD on yıllık tahvil faizi bu sabah %1,27'lere kadar geri çekilirken, emtia fiyatlarındaki yükselişler ekonomilerdeki toparlanma beklentilerinin devam ettiğini gösteriyor. Bu kapsamda, hisse piyasalarındaki baskı şu aşamada sınırlı kalmaya devam edebilir ki dünya endekslerinin tarihi zirvelerinden çok fazla uzaklaşamadığını izliyoruz. Yurtdışı borsalardaki kısmi baskıya karşın dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mart başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecinin başlatılacağının duyurmasıyla BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Öne çıkan direnç seviyesi 1.555 seviyesindeyken, faiz değişikliğinin beklenmediği TCMB toplantısına kadar bu seviyenin hafif altında fiyatlama gözlenebilir. TCMB'nin karar metninde şahin duruşunu koruyacağı varsayımıyla bankacılık hisselerinde ise zayıflık devam edebilir. Dolayısıyla, endeksin bugün 1.555 seviyesini geçemeyebileceğini düşünüyoruz. Aşağıda ise 1.530 seviyesi destek iken, yurtdışı borsalarındaki görüntü de dikkate alındığında endeks bugün 1.530 - 1.555 arasında dalgalanabilir.



        

 

MAKROEKONOMİ

    
Bugün TSİ 14'te TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı kararı açıklanacak. Cuma günü yayınlanan TCMB Beklenti Anketi'ne göre bugünkü PPK toplantısından anket katılımcıları herhangi bir değişiklik beklemiyor. Foreks anketinde ise 18 katılımcının 13'ü faizlerin sabit kalmasını beklerken, 4 tanesi 100 baz puan ve 1 tanesi 75 baz puan artırım beklemekte. Son PPK toplantısı özetinde TCMB'nin yıl sonuna ilişkin beklenti anketine referansı vardı. Son beklenti anketine göre yıl sonu enflasyon tahmini bir önceki aya göre 8 baz puan artırılarak %11,23'e çekilmiş, ocak ayı beklenti anketinde 31 baz puanla daha sert bir artış görmüştük. TCMB'nin yıl sonu tahmini olan %9,4 seviyesinden uzakta fakat önceki ayla kıyaslandığında enflasyon beklentilerinde daha yatay bir seyir görmekteyiz. Bu açıdan TCMB'nin bu ay herhangi bir politika değişikliğine gitmesini beklemiyoruz. 

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında bugün, TSİ 16.30'da şubat ayına ilişkin Philadelphia Fed iş dünyası endeksi ve aynı saatte 13 Şubat haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. ABD'de 6 Şubat haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 812 bin kişi seviyesinden düşüşle 793 bin kişi seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin altında gerileme sergilemiş, bununla birlikte son 5 haftanın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. Ancak yeni işsizlik maaşı başvuruları salgın öncesindeki 200 bin civarındaki seviyelerin oldukça üzerindeki yüksek seyrini sürdürüyor. Beklenti ise 13 Şubat haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının 765 bin kişi seviyesinde gerçekleşmesi  yönünde. 

Avrupa tarafında ise, TSİ 15.30'da ECB'nin ocak ayındaki toplantısına ilişkin tutanakları yayınlanacak. ECB, ocak ayındaki toplantısında, beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarını sabit tutarken, Pandemik Acil Durum Satın Alma Programı'nın (PEPP) toplam 1,85 trilyon Euro'luk miktarında ve Mart 2022'ye kadar uzatılan süresinde değişikliğe gitmemişti. Varlık alım programının aylık 20 milyar Euro olarak sürdürüleceği ve net varlık alımlarının, koronavirüs salgını kaynaklı krizin sonlandığı kararı verilene kadar devam edeceği belirtilmişti. ECB'nin karar metninde, piyasa koşullarına uyumlu para politikası duruşunun yeniden teyit edildiği ve tüm para politikası araçlarının ayarlamaya hazır olduğu vurgulanmıştı. Enflasyon görünümünün %2 hedefine yeterince yaklaşana kadar faiz oranlarının mevcut veya daha düşük seviyelerde kalacağı ifadesi yinelenmişti. Ayrıca TSİ 18'de Euro Bölgesi'nde şubat ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi takip edilecek.

Dün yurt içinde yayınlanan verilere göre, 

Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 12 Şubat haftasında toplam DTH miktarı yaklaşık 2,47 milyar USD arttı. Önceki son iki haftada DTH'larda düşüş görüyorduk, geçen haftaya ilişkin verilerde ise yüksek miktarlı DTH artışı görmekteyiz. Bireysel DTH'lar 5 Şubat haftasında 1,5 milyar USD azalış sonrası, geçen hafta 1,08 milyar USD arttı. Kurumsal DTH'lar ise 5 Şubat haftasında 0,86 milyar USD azaldıktan sonra, geçen hafta 1,39 milyar USD arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı (dolarizasyon oranı) ise sistemdeki TL mevduatların %1,6 artması ile %54 seviyesinden %53,7 seviyesine geriledi. Kredilerde ise haftalık bazda artış görmekteyiz. TL kredilerde haftalık %0,41, YP kredilerde haftalık %0,66, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış olarak haftalık %0,49 artış görmekteyiz. 

Ayrıca dün TCMB tarafından aralık ayına ilişkin özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borç istatistikleri yayınlandı. Uzun vadeli kredi borcu 161,7 milyar USD'den 163,5 milyar USD'ye çıktı. Geçen seneye göre ise 16,5 milyar USD azaldı. Uzun vadeli borcun %62'si USD, %33,9'u EUR cinsinden oluşmakta.
        
Bugün yurt içinde açıklanacak verilere baktığımızda;

Tüketici güven endeksi, sıkılaşan finansal koşullara karşın risk primi göstergemizdeki iyileşme, TL varlıklardaki olumlu görünüm ve aşılanma süreci gibi faktörlerin etkisiyle geleceğe yönelik pozitif beklentilerin desteğiyle yıla yükselerek başlamıştı. Ocak ayında aylık %4 artış gösteren güven endeksi, 83,3 seviyesinde gerçekleşmişti. Tüketici güveni öncesi açıklanan BloombergtHT tüketici güven endekslerinin hepsinde belirgin düşüş görmüştük.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 12 Şubat haftasında net rezervin azaldığını, toplam rezervin ise sınırlı yükseldiğini hesaplamaktayız. TCMB Analitik Bilanço verisine göre 12 Şubat  haftasında TCMB dış varlıkları 0,1 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 95,6 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 0,7 milyar USD arttı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 14 milyar USD seviyesinden 13,4 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz. Ayrıca bu hafta TCMB'nin swap stokundaki azalma devam etti. Geçen hafta 1 milyar USD azalırken, sene başından beri TCMB'nin swap stokundaki azalma 3,9 milyar USD'yi buldu.


       Kaynak:TCMB

Dün açıklanan yurt dışı verilere bakıldığında;

ABD'de perakende satışlar verisi aralık ayında düşüş gördükten sonra ocak ayında aylık %5,3 arttı. Son 3 ayda perakende satışlar gerilemekteydi. Ocak ayında kısıtlamaların kısmi gevşetilmesi de bu artışa destek oldu. Bar ve restoran harcamalarının artış göstermesiyle perakende satışlar tekrar artış bölgesinde. Ayrıca verideki olumlu görünüme sebep olarak federal nakit yardımlar ve işsizlik sigortasındaki artış da gösterilmekte. Bundan sonraki aşamada da artmaya devam etmesi beklenmekte. Teşvik paketinin çıkması ve aşılama süreciyle kısıtlamaların kalkması perakende satışların artmasına yardım edecektir.

ABD'de sanayi üretimi ise ocakta beklentilerin üzerinde aylık %0,9 arttı ve 4.ay üst üste artmış oldu. Benzer şekilde, kapasite kullanım oranı da %74,9'dan yükselişle %75,6 seviyesinde gerçekleşerek beklentileri aştı.

Dün ayrıca ABD'ye ilişkin ÜFE ve İngiltere'de ise TÜFE verileri takip edildi. Bu sene için salgın sonrası ekonomik toparlanma ile küresel ölçekte enflasyonda talep artışıyla geçici artışlar olabileceği değerlendirilmekte. ABD'de ocak ayına ilişkin ÜFE beklentilerin üstünde yıllık %0,8'den %1,7'ye yükseldi. Çekirdek ÜFE de %1,2'den %2'ye yükseldi. Son günlerde ABD Hazine tahvili piyasalarının enflasyonda artış beklentilerini fiyatlayarak bu durumu teyit ettiği görülüyor. İngiltere'de ise TÜFE ocak ayında stabil seyretti ve %0,6'dan %0,7'ye yükseldi ancak BoE'nin %2'lik enflasyon beklentisinin oldukça altındaki zayıf seyrini sürdürdü.
 

ŞİRKET HABERLERİ 


Logo Yazılım (LOGO, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 4Ç2020'deki ana ortaklık net dönem karı 31,6mn TL gerçekleşerek bir önceki yılın son çeyreğine göre %7,8 oranında artış kaydetmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi 29mn TL idi. Şirket'in satış gelirleri 4Ç2020'de 206,3mn TL gerçekleşerek yıllık %34,3 oranında artış kaydederken, brüt kar  %31 oranında artarak 174,9mn TL'ye yükselmiştir. Diğer yandan, faaliyet giderleri 2020 yılının son çeyreğinde 140,2mn TL gerçekleşerek yıllık %38,3 oranında artış kaydetmiştir. Şirket'in brüt ve net kar marjı ise aynı dönemde sırasıyla %84,8 ve %15,3 oranında gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın son çeyreğinde brüt ve net kar marjı sırasıyla %86,9 ve %19,1 idi.

Son çeyrek karı ile birlikte Şirket'in 2020 yılı ana ortaklık net dönem karı bir önceki yıla göre %32,7 oranında artarak 114,5mn TL'ye yükselmiştir.

Şirket ayrıca 2021 beklentilerini açıklamıştır. Buna göre; Şirket, 2020 yılında 545mn TL gerçekleşen satış gelirlerinin %34'lük büyüme ile 728mn TL'ye çıkmasını beklerken, 177mn TL gerçekleşen FAVÖK'ün %47'lik artış gerçekleştirerek 260mn TL'ye çıkmasını (FAVÖK marjının da yaklaşık 3 puan artarak %36'ya çıkması beklenmektedir) öngörmektedir. Diğer yandan, 2020 yılında 118mn TL gerçekleşen vergi öncesi karın da %66'lık bir artışla 196mn TL'ye ulaşması hedeflenmektedir.

Selçuk Ecza Deposu (SELEC, Nötr): Şirketin 2020 yılı son çeyrek ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %8,7 oranında azalarak 103,2mn TL olmuştur. Şirketin satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,2 oranında artmış ve 5.598mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %14,4 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar 342,7mn TL olmuştur.  Operasyonel giderler ise geçen senenin aynı dönemine göre %14,8 artmış ve 236,3mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 20mn TL gider yazan şirketin faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %26,7 oranında azalarak 86,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yatırımlardan 49,6mn TL gelir ve finansman tarafında net 2,5mn TL gider kaydedilmiştir.

4. çeyrek karıyla birlikte şirketin 2020 yılı net dönem karı 2019'a göre %15,6 azalışla 586,8mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Cemtaş Çelik (CEMTS, Sınırlı Pozitif): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,1765 TL (net 0,15 TL) kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Dünkü hisse fiyatına göre temettü verimi %1 olarak hesaplanmaktadır.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Nötr): İskenderun'daki mevcut tesislerinin modernizasyonu kapsamında 200bin ton/yıl kapasiteli NPK Tesisi yatırımını hayata geçirmek amacıyla Espanola de Investigacion y Desarrollo (Espindesa) ile mühendislik hizmeti alımına yönelik sözleşme imzalanmıştır. Yatırımın 2023 yılında devreye alınması ile GÜBRETAŞ NPK üretim kapasitesinin 1mn ton/yıl seviyesine çıkartılması planlanmaktadır.

Halkbank (HALKB, Sınırlı Pozitif): Halkbank ABD'de Banka aleyhine açılan hukuk davası ile ilgili KAP'a şu açıklamayı bildirmiştir: "24 Temmuz 2020 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamamızda; bazı müştekiler tarafından ABD'de Bankamız aleyhine tazminat talepli hukuk davası açıldığı belirtilmişti. Bahse konu davada ABD New York Güney Bölge Mahkemesi, Bankamızın yargı yeri uyumsuzluğu itirazını kabul ederek, 16 Şubat 2021 tarihinde davayı şartlı olarak reddetmiştir. Mahkeme, davanın Türkiye'de açılması ihtimaline dair, tarafların davanın açılabilmesine ilişkin itirazlar konusunda bir anlaşmaya vararak bu hususu, 02 Mart 2021 tarihine kadar mahkemeye sunmalarına karar vermiştir. Bununla birlikte; ABD New York Güney Bölge Mahkemesi nezdindeki ceza davası ise, Bankamızın Yabancı Devlet Dokunulmazlığı (FSIA) Kanunu kapsamında ceza davasının düşürülmesine dair başlattığı temyiz süreci sebebiyle beklemekte olup, temyiz dosyası ABD New York İstinaf Mahkemesi İkinci Dairesi nezdinde devam etmektedir." Haber akışı ile birlikte Halkbank dün %9,9 prim yaparak günü tamamladı.

16 Şubat 2021 Tarihli Halkbank Raporumuz için tıklayınız…

Hektaş Ticaret (HEKTS, Nötr): Şirketin yeni yatırım kararları sonrası 1 TL itibari değerli payı için ayrılma hakkı kullanım fiyatı 14,19 TL olarak belirlenmiştir. Hektaş Avustralyalı Agriventis Technologies ve Arma İlaç'ı satın alma kararı verdiğini açıklamıştı. Heştaş hisseleri dün %6,43 yükseliş kaydetmiştir.

Karsan (KARSN, Sınırlı Pozitif): Şirketin Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ego Genel Müdürlüğü Otobüs İşletme Dairesi Başkanlığı'nın açmış olduğu iki aşamadan oluşan; birinci aşamada sunulan teknik dosyanın ihale mercii tarafından kabul edilmesi sonrasında ikinci aşamada fiyat teklifi verilecek otobüs ihalesine Şirket tarafından dün itibarıyla katılım sağlanmıştır. Birinci bölümde 163 adet körüklü ve 91 adet solo olmak üzere toplam 254 adet CNG yakıtlı otobüs, ikinci bölümde ise 28 adet dizel yakıtlı körüklü otobüs olmak üzere iki bölümde toplam 282 adet otobüs alımını içeren söz konusu ihalede ilgili otobüslerin 2 yıl süre ile garanti ve periyodik bakımları da üstlenilmiş olacaktır. KARSN hisseleri dün %7,33 yükseliş kaydetmiştir.

Türkiye Sigorta (TURSG, Nötr): Şirket 2020 yıl sonu finansal tablolarında, hissedarı olduğu Turk P ve I A.Ş.'ye ait finansal tabloları özkaynak yöntemi ile konsolidasyona tabi tutacaktır. Böylece ilgili dönem itibarıyla sigortacılık mevzuatına göre hem solo hem konsolide raporlama yapılacağı bildirilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: Bazı ülkelerde akaryakıt motorlu araç satışının yasaklanmasına yönelik adımlar atılırken, karbondioksit emisyon hedeflerine ulaşmaya çalışan ABD'li otomobil üreticisi Ford Motor 2026'ya kadar Avrupa'da satışa sunulan tüm binek otomobillerinin elektrikli olacağını ve 2030'a kadar Avrupa'daki ticari araç satışlarının üçte ikisinin tamamen elektrikli veya şarjlı hibrit olacağını açıkladı. Ford ayrıca, 2024 yılına kadar tüm ticari otomobillerinin şarjlı hibrit veya tamamen elektrikli olacağını açıkladı. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Erbosan Erciyas Boru (ERBOS, Pozitif): Şirketin 2020 yılı son çeyrek net dönem karı 44,3mn TL'dir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde şirket 5,1mn TL kar açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %50 oranında artmış ve 203,7mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %29,6 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar 47,4mn TL olmuştur. Operasyonel giderler ise geçen senenin aynı dönemine göre %19,1 artmış ve 9,3mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 3,5mn TL gelir yazan şirketin faaliyet karı 41,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yatırımlardan 7,5mn TL gelir ve finansman tarafında net 1,2mn TL gelir kaydedilmiştir.

4. çeyrek karıyla birlikte şirketin 2020 yılı net dönem karı 2019'a göre %30,7 artışla 85,6mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET, Pozitif): Şirketin 2020 yılı son çeyrek net dönem karı 10,1mn TL'dir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde şirket 3,1mn TL kar açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 4. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %54 oranında artmış ve 19,7mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise aynı dönemde %13 oranında artmıştır. Buna bağlı olarak brüt kar 8,3mn TL olmuştur. Şirketin faaliyet karı 10,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.

4. çeyrek karıyla birlikte şirketin 2020 yılı net dönem karı 2019'a göre %89,3 artışla 27,7mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Kafein Yazılım (KFEIN, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 4Ç2020'deki ana ortaklık net dönem karı 19,4mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın son çeyreğinde 6,1mn TL ana ortaklık karı elde etmişti. Şirket'in satış gelirleri 4Ç2020'de 58,6mn TL gerçekleşerek yıllık %60,1 oranında artış kaydetmiştir. Brüt kar ise %12,7 oranında artarak 16,1mn TL'ye yükselmiştir. Öte yandan, Şirket'in faaliyet giderleri 2020 yılının son çeyreğinde 12,2mn TL gerçekleşerek yıllık %79,2 oranında artış kaydetmiştir. Şirket'in brüt ve net kar marjı ise aynı dönemde sırasıyla %27,5 ve %33,2 oranında gerçekleşmiştir. Bir önceki yılın son çeyreğinde brüt ve net kar marjı sırasıyla %39,1 ve %16,7 idi.

Son çeyrek karı ile birlikte Şirket'in 2020 yılı ana ortaklık net dönem karı bir önceki yıla göre %77,3 oranında artarak 30,5mn TL'ye yükselmiştir.

Kron Telekom (KRONT, Sınırlı Negatif): Şirket'in 4Ç2020'deki net dönem karı 5,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2019'un son çeyreğinde 8,7mn TL net dönem karı elde etmişti. Şirket'in satış gelirleri 4Ç2020'de 26mn TL olmuş ve yıllık %9,5 oranında düşüş kaydetmiştir. Şirketin brüt karı %10,8 gerilemiş ve 21,9mn TL'yi göstermiştir. 13,5mn TL'lik operasyonel giderler ve 3mn TL'lik diğer faaliyet giderleri neticesinde şirket 5,4mn TL'lik faaliyet karı elde etmiştir. (4Ç2019 faaliyet karı 7,7mn TL) 0,2mn TL'lik finansman gideri sonrası net dönem karı 5,2mn TL olmuştur. Son çeyrek karı ile birlikte Şirket'in 2020 yılı net dönem karı 2019'a göre %4,7 oranında azalarak 10,6mn TL'ye gerilemiştir.

Naturel Enerji (NATEN, Nötr): Şirket'in 4Ç2020'deki ana ortaklık net dönem karı 62,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2019'un son çeyreğinde 57,3mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmişti. Şirket'in satış gelirleri 4Ç2020'de 7,1mn TL olmuş ve yıllık %8,2 oranında artış kaydetmiştir. Maliyetlerdeki görece yüksek artış sebebiyle şirket 11mn TL'lik brüt zarar yazmıştır. 2,4mn TL'lik operasyonel giderler ve 15,5mn TL'lik diğer faaliyet gelirleri neticesinde şirket 2,1mn TL'lik faaliyet karı elde etmiştir. (4Ç2019 faaliyet zararı 27,8mn TL) 2020 son çeyreğin kar artışının ana sebebi olan yatırım faaliyetlerinden gelirler 90,3mn TL ile 4Ç2019'un %11,4 üzerinde gerçekleşmiştir. Bu kalemdeki ana etken sabit kıymet değerleme farklarıdır. 15,7mn TL'lik finansman gideri ile 9mn TL'lik vergi geliri sonrası net dönem karı 85,7mn TL olurken, bu karın 22,9mn TL'si kontrol gücü olmayan paylara ait olup ana ortaklık payına düşen net dönem karı 62,8mn TL olarak hesaplanmaktadır.

Son çeyrek karı ile birlikte Şirket'in 2020 yılı ana ortaklık net dönem karı 2019'a göre %15,1 oranında artarak 78mn TL'ye yükselmiştir.

Smartiks Yazılım (SMART, Sınırlı Negatif): Şirket'in 4Ç2020'deki net dönem karı 1,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 2019'un son çeyreğinde 3,5mn TL net dönem karı elde etmişti. Şirket'in satış gelirleri 4Ç2020'de 8,3mn TL olmuş ve yıllık %24,4 oranında düşüş kaydetmiştir. Maliyetlerdeki görece yüksek artış sebebiyle şirketin brüt karı %14,8 gerilemiş ve 6mn TL'yi göstermiştir. 5,5mn TL'lik operasyonel giderler neticesinde şirket 0,5mn TL'lik faaliyet karı elde etmiştir. (4Ç2019 faaliyet karı 3,9mn TL) 0,1mn TL'lik finansman gideri ile 0,8mn TL'lik vergi geliri sonrası net dönem karı 1,2mn TL olmuştur.

Son çeyrek karı ile birlikte Şirket'in 2020 yılı net dönem karı 2019'a göre %52,2 oranında azalarak 3,7mn TL'ye gerilemiştir.
  
FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 270 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama haftalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak çarşamba günü 48 milyar TL (%17'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı ve diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,31 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,27-%1,33 bandında hareketin ardından, %1,27 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı değişimler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda faizlerde kısa vadeli tarafta 20 baz puan civarında yükselişler görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta ise 20 baz puana varan değişimler görüldü. 


GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder