İller

7 Şubat 2021 Pazar

BİST100 endeksi


ABD’de bazı hisse senetlerinde görülen spekülatif işlemler sonrasında yaşanan sert satışların ardından piyasalar geçtiğimiz hafta ABD’de teşvik paketiyle ilgili ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhuriyetçilerin görüşmelere başlaması ve Avrupa’da aşı tedariki ile ilgili olumlu gelişmelerin de etkileriyle pozitifti.

ABD teşvik paketi beklentilerinin yanı sıra ABD’de açıklanan makro verilerinin beklentilerden olumlu gelmesi ve coronavisüste hızlı aşılanma süreci küresel piyasalarda risk iştahını artırmaya devam etti. Haftanın son işlem gününe BİST100 endeksi Asya Piyasaları ve ABD vadelilerindeki pozitifliğe paralel olarak %0,64 oranında yükselişle 1.545 seviyesinden başlangıç yaptı. Dolar / TL’nin 7,06 seviyesine ve Türkiye 5 yıllık CDS’lerin son 1 yılın en düşük seviyesine (286) gelmesi endeksi destekledi.

Dolar / TL tarafına baktığımızda geçtiğimiz haftadan beri gevşeyen kur Cuma günü Naci Ağbal’ın açıklamalarıyla 7,06’ya kadar geri çekildi. Türk Lirası, dolar karşısında, TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın faiz indiriminin "bu yıl uzun bir süre" gündeme alınmasının mümkün olmadığını ifade etmesinin ardından değer kazanmayı sürdürdü. BİST100 endeksi pozitif başladığı işlem gününü gün içinde gelen kar realizasyonları ile %0,50 oranında düşüşle 1.527 seviyesinden tamamladı. Madencilik sektörü payları %3,74 oranında değer kazanırken, bankacılık sektörü payları %1,15 oranında değer kaybetti. BİST100 endeksinde 1.542 - 1.556 - 1.564 seviyesi direnç, 1.520 - 1.512 - 1.498 seviyeleri destek olarak takip edilecek.

AB tarafında AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Avrupa'da yayın yapan bir grup medya kuruluşuna verdiği ortak röportaj verdi. Leyen aşılamaların hızlı ilerlemesini engelleyecek zorlukların devam edebileceğini söylediği konuşmasında, "Bunun yeni bir süreç olduğunu, sorunlar ve gecikmeler olabileceğini halka söylemeliydik." dedi.

ABD tarafında ise Ocak ayına ilişkin tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Verilere göre ülke Ocak ayında 49.000 yeni tarım dışı istihdam yarattı. Böylelikle gerçekleşen rakam beklentilerinin altında kaldı.

Bu hafta yurtiçinde Kasım Ayı İşsizlik Oranı, Cari İşlemler Dengesi, Sanayi Üretim Endeksi, Perakende Satışlar ve TCMB Beklenti Anketi açıklanacak. Yurtdışı piyasalarda ise Almanya’da Dış Ticaret Dengesi ve TÜFE, İngiltere’de TÜFE ve 4Ç20 GSYH, ABD’de ise Federal Bütçe Dengesi verileri ve FED Para Politikası Raporu ön planda olacak.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder