İller

17 Şubat 2021 Çarşamba

Küresel piyasalar


Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları beklentinin üzerinde açıklanan makro verilerin enflasyon endişelerini güçlendirmesiyle karışık seyir izledi. Perakende satışlar verisi aylık olarak manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %5,3 ve %5,9 artışlar kaydetti. ÜFE cephesinde de yıllık bazda manşet veri % 1,7, çekirdek veri de %2 yükseldi. Üretim verileri cephesinde de genel olarak aşılama sürecinin olumlu ilerlemesinin beklentiden güçlü sonuçlar gelmesinde etkili olduğunu gözlemliyoruz. Sanayi üretimi Ocak ayında aylık bazda %0,9 artış kaydederken, kapasite kullanım oranı %75,6 seviyesinde gerçekleşti. Güçlenen enflasyon endişeleri paralelinde ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,33 seviyesini test ettiğini gözlemledik. Ancak, sonrasında özellikle Fed’den enflasyon görünümü konusunda rahat tutum karşısında %1,27’li seviyelere geri çekildiğini görüyoruz. Endeksler cephesinde de, S&P 500 endeksi %0,03 düşüşle 3.931,33 puandan kapanırken, Nasdaq endeksi %0,58 değer kaybı ile 3.931,33 seviyesine geriledi. Dow Jones endeksi ise %0,29 artış ile 31.613,02 seviyesinden tamamladı

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları, enflasyon görünümünde devam eden belirsizlikler nedeniyle negatif seyir izliyor. Bu arada tatilden dönen Çin piyasalarının ılımlı pozitif olduğunu görüyoruz. ABD vadeliler tarafında ise satıcılı seyir hakim.

Bugün yurt dışında ABD’de Philadelphia Fed imalat endeksi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Philly Fed Şubat ayı verisinin 6,7 puan düşüşle 19,8 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. 6 Şubat haftasında 793K seviyesinde gerçekleşen haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 13 Şubat haftasında 773K artış göstereceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de tüketici güveni izlenecek. Ocak yında -15,5 seviyesinde gerçekleşen verinin, Şubat ayında fazla değişim göstermeyerek -15 seviyesine hafif yükseleceği tahmin ediliyor. Ayrıca bugün gerçekleşecek olan E3 toplantısında Fransa, İngiltere ve Almanya’nın Dışişleri Bakanları ABD Başkanı Biden ile İran meselesi ve Orta Doğu’da bölgesel güvenlik unsurlarını ele alacaklar. Bu arada bugün devam eden NATO toplantısından gelecek açıklamalar da gündemimizde olacak.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de konut ve PMI verileri takip edilecek. PMI verileri cephesinde imalat PMI öncü verisinin Şubat ayında aylık bazda 0,7 puan düşüşle 58,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Hizmet PMI verisinin de 0,3 puanlık ılımlı düşüşle 58 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi’nde de PMI verileri izlenecek. İmalat verisinin Şubat ayında aylık bazda 0,6 puanlık ılımlı artışla 46 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Hizmet verisinin de 0,2 puan hafif yükselişle 48 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. PMI verilerine yönelik öngörülerin bölge ekonomisinin devam eden kısıtlamalar nedeniyle ABD ekonomisinden negatif ayrışmasını sürdüreceğine işaret ettiğini gözlemliyoruz. Asya özelinde Japonya’da üretim, ulusal TÜFE ve PMI verileri izlenecek. Makro veriler dışında yarın gerçekleşecek G7 toplantısında, Başkan Biden’ın konuşmalarında ABD-Çin gerginliğine vurgu yapması bekleniyor. Yeni haftada ABD’de üretim cephesinde Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksi, Dallas Fed imalat endeksi, dayanıklı mal siparişleri verileri izlenecek. Diğer yandan, çekirdek tüketim harcamaları, kişisel gelirler, kişisel harcamalar ve tüketici güveni verileri de takibimizde olacak. Euro Bölgesi’nde de TÜFE ve tüketici güveni verileri izlenecek. Asya cephesinde ise Japonya’da enflasyon, sanayi üretimi ve perakende satışlar verisini izleyeceğiz. Çin’de de PBOC’nin faiz kararı toplantısı gündemimizde olacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder