İller

3 Şubat 2021 Çarşamba

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Teşvik gelişmeleri ve enflasyon endişelerinin öne çıkmasıyla karışık seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Gamestop çılgınlığına ilişkin azalan endişelerin yerini teşvik paketine ilişkin öne çıkan gelişmelere bırakması ile ağırlıklı olarak pozitif seyir izledi. Ocak sonunda 300 dolar seviyesini aşan Gamestop hisseleri Salı günü 90 dolara geriledikten sonra dün 94 dolar seviyesine hafif yükseldi. Teşvik paketi cephesinde, Beyaz Saray, ABD Başkanı Biden’ın Amerikalılar’a ödenecek 1.400 dolarlık yardım çeklerinin bir an önce gönderilmesi konusunda hızla harekete geçmek için Senato’daki Demokratlar’la anlaştığını açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Biden ve Demokrat senatörlerin ekonomik yardım paketini yasalaştırmada Cumhuriyetçiler’in de desteğini alma konusunda ellerinden geleni yapma sözü verdiklerini belirtti. Ancak şimdilerde Demokratların Cumhuriyetçilerin desteğini alamayan 1,9 trilyon dolarlık paket konusunda bazı harcama ve vergi önlemlerinde bütçe uzlaşmasına gidebilecekleri düşünülüyor. Ayrıca dün son iki yılın zirvesinde gerçekleşen ISM hizmet PMI verisinin enflasyon tehlikesinin öne çıkabileceği yönündeki korkuları pekiştirmesiyle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 3 puan artışla %1,1290 seviyesine yükselmesi de endeksleri baskılayan bir diğer unsur olarak öne çıktı. Dow Jones endeksi, %0,12 yükselişle 30.723,60 puan seviyesinden kapanış yaptı. S&P 500 endeksi de, VIX endeksinin düşüşünü sürdürmesinin etkisiyle %0,10 artış kaydederek 3.830,17 puan seviyesine yükseldi. Nasdaq endeksi ise de Amazon hisesindeki değer kaybının etkisiyle negatif ayrıştı ve %0,02 gerileyerek 13.610,54 puan seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları, ABD’nin kara listeye aldığı Huawei, ZTE Corp ve diğer Çin’li şirketlere yönelik kısıtlamaları kaldırmayı planlamadığına yönelik sert söylemlerinin Çin piyasalarında öne çıkardığı negatifliğe ek olarak enflasyonist endişelerle ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin güçlü dolar teması üzerinden risk algısını baskılaması nedeniyle satıcılı seyir görülüyor. ABD vadeliler cephesinde de negatif seyir hakim.

Bugün yurt dışında, ABD cephesinde haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve fabrika siparişleri verisine ek olarak, dayanıklı mal siparişleri verisinin revizyonu takip edilecek. 30 Ocak haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 830K seviyesinde gerçekleşerek önceki haftaya göre ılımlı düşüş kaydedeceği tahmin ediliyor. Fabrika siparişleri verisine yönelik piyasa beklentisi verinin Aralık ayında aylık bazda %1 artış kaydettiği yönünde. Dayanıklı mal siparişleri Aralık ayı verisinin ise manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %0,2 ve %0,7 artışlar olarak teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de perakende satışlar verisi izlenecek. Kasım ayında aylık bazda %6,1 düşüş kaydeden verinin, Aralık ayında %2,5 yükseleceği tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de tarımdışı istihdam verisi takip edilecek. İstihdam verileri cephesinde 2021 yılının ilk tarımdışı istihdam verisinin 75K seviyelerinde ılımlı artış kaydedileceği tahmin ediliyor. Yeni haftada ABD’de TÜFE, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Michigan tüketici güveni verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve Sentix yatırımcı güveni verileri izlenecek. Asya cephesinde de, Japonya’da cari denge ve ÜFE verisi izlenecek. Çin’de de TÜFE ve ÜFE verileri takibimizde olacak.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder