İller

7 Şubat 2021 Pazar

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Beklentinin altında kalan istihdam verisinin yüksek miktarda teşvik sağlanabileceği yönündeki beklentileri pekiştirmesi ile artıda kapandı

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, beklentinin altında gelen tarımdışı istihdam verisinin daha fazla miktarda mali teşviğin devreye alınabileceği yönündeki beklentileri artırmasıyla alıcılı seyir izledi. Veri Ocak ayında 49K seviyesinde gerçekleşirken, Aralık ayı verisi -140K’dan -227K’ya revize edildi. Ayrıca işsizlik oranı da aylık bazda 0,4 puan düşüşle %6,3 seviyesinde, beklentiden iyi gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlar verisi de yıllık bazda %5,4 ile beklentinin üzerinde gerçekleşirken, %5,1 seviyesindeki Aralık ayı verisi de %5,4 olarak revize edildi. Yüksek seviyede kalan yıllık ortalama saatlik kazançların enflasyon endişelerini güçlendirebileceğini belirtmek isteriz. Teşvik paketi cephesinde de, Temsilciler Meclisi Başkan Biden'ın önerdiği 1,9 trilyon dolarlık destek paketinin önünü açan bütçe düzenlemesine onay verdi. Bütçe düzenlemesine ilişkin tasarı, Temsilciler Meclisi'nde 209'a karşı 219 oyla kabul edildi. Böylece, Biden'ın önerdiği ekonomik destek paketinin Cumhuriyetçilerin desteğine ihtiyaç olmadan geçirilebilmesinin önü açıldı. Kurtarma planının detaylarında, aşı üretimi ve dağıtımına yönelik ulusal salgın stratejisine 160 milyar dolarlık kaynak ayrıldığı görülüyor. Daha önce sağlanan 600 dolarlık nakit desteğinin 2.000 dolara tamamlanması için 1.400 dolarlık doğrudan nakit yardımı da planda yer alıyor. Gıda yardımı için de kaynak sağlanırken, Mart ayında dolacak işsizlik sigortasının süresinin de Eylül sonuna kadar uzatılacak. Plan kapsamında sağlık sigortası ve kira desteği, asgari ücret artırımı ve okulların güvenle açılmasına yönelik desteğe ilişkin düzenlemeler de bulunuyor. Biden verdiği demeçte, Cumhuriyetçilerin daha düşük tutarda bir paket önerisinin ekonomik toparlanma sürecini sekteye uğratacağını belirtti. Dow Jones endeksi, Nike ve Cisco hisselerinde görülen alımlar öncülüğünde %0,30 yükselişle 31.148,24 puan seviyesinden kapanış yaptı. S&P 500 endeksi %0,39 artış kaydederek 3.886,83 puan ile rekor seviyeye yükseldi. Aynı şekilde Nasdaq endeksi de %0,57 değer kazancıyla zirve seviyesi olan 13.856,30 puandan günü tamamladı. Geçen hafta elde edilen getirilerle ABD endeksleri Kasım ayından bu yana en güçlü haftalık performanslarını gösterdi. Dow Jones endeksi %3,9 getiri sağlarken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %4,7 ve %6 yükseliş kaydetti. Küçük ölçekli şirketleri içeren Russell 2000 endeksi ise %7,7 yükselişle Haziran ayından bu yana en iyi haftalık performansını gösterdi. Bu arada VIX endeksi de, spekülatif işlemlerin yansımalarının azalmasıyla geçen hafta 10 puanın üzerinde düşüş göstererek geçtiğimiz Cuma günü 21 seviyesine geriledi. Bu arada, bilanço sezonuna ilişkin olarak, S&P 500 şirketlerinin 184’ü bilançolarını açıkladı. Bu şirketlerin %84,2’sinin karları beklentileri aştı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında, ABD Başkanı Biden’ın Çin’le güçlü bir rekabet içerisinde olacaklarını ancak yaklaşımlarının selefi Trump’ınkinden daha farklı olacağını vurgulaması bölge özelindeki fiyatlamalarda görülen iyimserliğin temelini oluşturuyor. Ayrıca, ABD Hazine Bakanı Yellen’ın piyasa dostu söylemlerini sürdürmesi de piyasalarda risk algısını destekleyen bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Bakan Yellen, ABD Başkanı Biden’ın teşvik paketi konusunda tüm taraflarla çalışmaya hazır olduğunu ve büyük ölçekli bir teşvik paketinin hızla hayata geçirilmesine ihtiyaç olduğunu belirtirken, istihdam piyasasında durgunluk olabileceğinden endişeli olduğunu ve teşvik paketinin tetikleyeceği harcamaların ABD istihdam piyasasına destek olacağını ifade etti. Yellen ayrıca, destek paketinin devreye alınması halinde öne çıkacak enflasyon riskini bertaraf edebilmek için araçlara sahip olduklarını ve paketin önümüzdeki yıl tam istihdam seviyesine ulaşılmasını sağlayacağını vurguladı. ABD vadeliler cephesinde de pozitif seyir hakim.

Bugün yurt dışında, Euro Bölgesi cephesinde Sentix yatırımcı güveni verisi izlenecek. Veri Ocak ayında aylık bazda 4,88 puan artışla 1,55 puan seviyesine yükseldi.

Gelecek gündemde neler var?

Bu hafta ABD’de TÜFE, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Michigan tüketici güveni verileri takip edilecek. Ocak ayı TÜFE verisinin manşet ve çekirdek bazda yıllık %1,5 artış kaydetmesi bekleniyor. Michigan tüketici güveni Şubat ayı öncü verisinin de 1,7 puanlık ılımlı artışla 80,7 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi verisi izlenecek. Asya cephesinde de, Japonya’da cari denge ve ÜFE verisi izlenecek. Aralık 2020’de yıllık bazda %2 düşüş kaydeden Japonya ÜFE verisinin Ocak ayında da %1,6 gerileyeceği tahmin ediliyor. Çin’de de TÜFE ve ÜFE verileri takibimizde olacak. Aralık ayında yıllık bazda %0,2 artış kaydeden TÜFE verisinin Ocak’ta %0,2 gerileyeceği öngörülüyor. ÜFE verisinin ise yıllık bazda %0,3 artış kaydedeceği tahmin ediliyor. Beklentinin gerçekleşmesi halinde Şubat 2020’den bu yana negatif bölgede seyreden veri ilk kez artış kaydetmiş olacak. Güçlü ÜFE verisinin sanayi sektörü karlılığı açısından olumlu bir indikatör olduğunu ve yuan cinsi varlıkları desteklediğini de belirtmek isteriz.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder