İller

8 Şubat 2021 Pazartesi

Piyasaların yönü


BIST100…Yeni Haftaya Yükselişle Başladı… BIST100 endeksi haftaya Cuma günkü kapanışa göre %0.85 değer kazancıyla başladıktan sonra gün içerisinde dalgalı bir görünüm izledi. Global hisse senedi piyasaları genel itibarıyla pozitif bir görünüm sergilerken yer yer eksi bölgeye geçen endeks sanayi hisselerindeki olumlu ayrışmanın etkisinde günü %0.51 değer kazancıyla 1,535 puandan tamamladı. Aşı tedariği, koronavirüs mutasyonları ve mali teşvik paketine ilişkin belirsizlikler gündemdeki yerini koruyor. Global risk iştahı yeni işlem gününde teşvik paketi beklentileriyle birlikte pozitif görünümünü sürdürürken endeksin güne artıda başlaması ve 1,550 puan seviyelerindeki direnç noktasını test etmesi beklenebilir. Endeks direnç noktasını aşması halinde, yukarı yönlü hareketin devamı için 1,550 puan üzerinde kapanışların takip edilmesi gerekmektedir.

 

 

Şirket Haberleri… ISCTR… 4Ç20’de 1.13 milyar TL’lik piyasa beklentisinin üzerinde, 1.62 milyar TL net kar açıkladı. 2020 yıl sonu itibarıyla aktif büyüklüğünü 2019 yılına göre %26.9 artırarak 593.9 milyar TL’ye yükseltti.

 

 

USDTRY…TL Dolar Karşısındaki Düşüş Serisine Ara Verdi… Dolar TL kuru son 6 ayın en düşük seviyelerine kadar geriledikten sonra haftanın ilk işlem gününde alçalan takoz formasyonunun alt sınır bölgesinden tepki alımlarıyla karşılaştı. Gelen tepki alımlarının kuvvetli olduğunu şimdilik güç. TCMB’nin enflasyonla mücadele ve sıkı para politikası konusundaki söylemleri TL’ye majör para birimleri karşısında tampon olmakta. Yeni işlem gününde yurt içi piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD tarafında JOLTS iş imkânları ve personel değişim oranı verisi takip edilecek. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 300 puanın altına kalmaya devam ediyor.

 

 

EURTRY…8.54 Seviyelerinde… TL varlıklar majör para birimlerine karşı güçlü bir duruş sergilemeye devam ediyor. Euro TL kuru geride bıraktığımız haftada 8.50 seviyesinin altına geriledikten sonra tepki alımlarının etkisiyle sınırlı bir şekilde yükseldikten sonra yeni işlem gününde dengelenme arayışı içerisinde.

 

 

EURUSD… 22 Günlük Ortalamasına Yöneldi… Makroekonomik veriler Euro bölgesinin aleyhine bir görünüm sergilese de, ABD tarafında zayıf gelen istihdam verileri sonrasında 1.9 trilyon dolarlık mali destek paketinin gerekliliği gözler önüne serildi. ABD’de 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş Mart 2020’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra hız kesti. Euro Bölgesi Sentix yatırımcı güveni endeksi Şubat ayında 1.9 beklentilerinin altında gelerek -0.2’ye geriledi. Almanya’da sanayi üretimi Aralık ayında 7 aylık yükselişine son verdi. Pandemi nedeniyle kısıtlamaların artırılması sonucu olarak bir önceki aya göre değişmedi. Beklentiler ise %0.3 oranında artış göstereceği yönündeydi. Euro Dolar paritesi 22 günlük hareketli ortalaması olan 1.2099 seviyelerine yöneldi. ECB Başkanı Lagarde, vaka sayıları ve kısıtlayıcı tedbirlerin ekonomide aşağı yönlü risk oluşturduğunu ifade etti.

 

 

XAUUSD… Enflasyon Beklentileriyle Yükselişe Geçti… Geçtiğimiz hafta 1,800 $ seviyesinin altına gerileyen ons altın, buradan gelen tepki alımlarının etkisiyle yükselişe geçti. Enflasyonun dönüşü konusu global piyasaların gündemine girmeye başlarken ons altın dolardaki değer kaybına bağlı olarak son 5 günün en yüksek seviyesine yöneldi.

 

 

GAUTRY…Ons Fiyatındaki Yükselişle Birlikte Toparlandı… Altının ons fiyatındaki yükseliş ve Dolar TL kurundaki tepki alımlarının etkisiyle son 6 ayın en düşük seviyelerinden toparlandı.

 

 

BRENT… Arz ve Talep Dengesi Ekseninde Fiyatlamalar Devam Ediyor… Brent petrol, ekonomik toparlanma beklentileri ve arz kesintilerinin ekseninde fiyatlanmayı sürdürüyor. Dün %1’in üzerinde değer kazancıyla vadeli piyasalarda 60 $ seviyesinin üzerine çıkan Brent petrol, yeni işlem gününde de alıcılı bir görünüm sergiliyor.

 

 

S&P500…Mali Teşvik Paketi İyimserliği Devam Ediyor… ABD’de mali teşvik paketine yönelik iyimserlik ve vaka artış hızındaki düşüşle birlikte hisse senedi piyasaları haftanın ilk işlem gününü yeni rekor seviyelerden tamamladı. S&P500 endeksi %0.74 değer kazancıyla 3,916 puana yükseldi.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder