İller

18 Şubat 2021 Perşembe

Piyasanın analizi


 

 Dün yurtiçi piyasaların tüm dikkati TCMB’nin faiz kararı üzerindeydi. Banka, piyasanın medyan beklentisi doğrultusunda %17 olan politika faizinde değişikliğe gitmeyerek sabit bıraktı. Toplantı karar metninde ise şahin konumunu sürdürdü ve uzun müddet sıkı duruşun korunacağı taahhüdünü yineledi. Karar metninde yüksek kredi büyümesinin birikimli etkisiyle güç kazanan iç talebin cari işlemler dengesi üzerindeki olumsuz etkisinin devam ettiği vurgulandı. Buna karşılık son dönemde finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte kredi büyümesinin yavaşladığının altı çizildi. İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam ettiği kaydedildi. Bununla birlikte uluslararası emtia fiyatlarında süregelen artış eğilimi ve bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamalarının, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini koruduğu belirtildi. Bu değerlendirmeler sonrası 2021 sonu tahmin hedefi dikkate alınarak enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceği ifadesi önemliydi. Gerekmesi durumunda en sıkılaştırıcı adımların atılabileceği bir kere daha tekrarlandı. Bu ifadelerin yanında bankanın, kalıcı fiyat istikrarı ve %5 enflasyon hedefine ulaşana kadar para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürüleceği cümlesi daha önceki metinlere kıyasla ilk defa yer almaktaydı. Hatırlanacak olursa Başkan Naci Ağbal daha önceki konuşmalarında sıkça %5 enflasyon hedefine vurgu yapmış ve para politikasını bu hedefe ulaşılması amacı ile ayarlanacağını belirtti. Yani başkanın konuşmalarının Şubat PPK metninde yer aldığını gördük.

 Küresel piyasalarda ise hafif ölçekli satışların oluştuğunu takip ettik. Negatif fiyatlamada en önemli unsur ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin gerileme beklentisinin aksine 861 bin kişi artış kaydetmesiydi. Böylelikle Avrupa ve ABD piyasaları günü eksi bölgede kapattı.

 Bugün küresel piyasalarda Şubat ayına yönelik öncü imalat PMI verileri takip edilecek.

 Fitch'in Türkiye kararı ise yurtiçindeki en önemli gündem. Fitch'in yapacağı değerlendirmesinde, Türkiye'nin kredi notunu 'BB-', görünümünü ise 'Negatif' olarak koruması bekleniyor

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Japonya'da çekirdek tüketici fiyatları Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 geriledi. Aralık ayında ise çekirdek TÜFE yıllık yüzde 1,0 gerilemişti.

 Türk İlaç ve Serum Sanayi'nin halka arz başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı.Şirketin 13,4 milyon TL nominal değerli payı halka arz edilecek, talep gelmesi durumunda 2,0 milyon TL nominal değerli pay ek satışı yapılacak. Satış fiyatı 10,00 TL olarak belirlendi.

 Avrupa Merkez Bankası (AMB) Ocak ayı para politikası toplantı tutanaklarında, Euro Bölgesi’nde enflasyon hedefinden çok uzakta olunduğunun altı çizilerek, güçlü euronun enflasyon için ilave tehlike oluşturduğu belirtildi.

 Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın (SSB) yüzde 100 iştiraki olan SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri şirketi ABD'de Arnold & Porter Kaye Scholer LLP isimli firma ile F-35 projesine geri dönmek amacıyla bir sözleşme yaptı. –DW  Rafineri ve petrokimya tesislerinde üretilerek imalatta kullanılan ve imalatta kullanılmak üzere bu tesislere teslim edilen mallarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sıfıra indirildi. Cumhurbaşkanlığının konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

 ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Başkan Joe Biden'in bu yıl içinde açıklaması beklenen büyük altyapı yatırım paketinin parçası olarak vergi artırımlarına ihtiyaç olacağını söyledi.

 İran'ın nükleer silah sahibi olmasını engellemek için imzalanan nükleer anlaşmadan Donald Trump'ın kararı ile çekilen ABD'den, yönetim değişikliği sonrası ilk kez görüşmelere hazır olunduğu mesajı geldi.

 G7 Liderler Zirvesi, İngiltere'nin ev sahipliğinde video konferans yöntemiyle yapılacak. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'in bugün yapılacak G7 liderler zirvesinde COVID-19 salgınına dünya çapında verilen yanıta ve global ekonominin yeniden inşaa edilmesi çabalarına odaklanacağını söyledi.

 ECB Yönetim Kurulu Üyesi Francois Villeroy de Galhau, ABD tahvil faizlerinde son dönemde yaşanan artışın Biden yönetiminin1,9 trilyon dolarlık teşvik planından kaynaklandığını düşündüğünü söyledi

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder