İller

22 Mart 2021 Pazartesi

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Fed’in son hamlesinin tahvil faizleri cephesindeki endişeleri güçlendirmesi nedeniyle karışık seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, Fed’in bankalar için ilave kaldıraç rasyosunun planlandığı gibi 31 Mart’ta sona ereceğini duyurmasının ardından tahvil faizlerinde güçlenen yükseliş eğilimi nedeniyle karışık seyir izledi. Bu uygulama, pandemi döneminde bankaların ellerinde tuttuğu devlet tahvilleri ve diğer senetler karşısında sermaye ihtiyacını azaltarak, tahvil piyasasının sakin kalmasını sağlamakla beraber, kredi vermelerini teşvik ediyordu. Ancak Fed’in son hamlesiyle bankaların bu uygulamaya ellerindeki devlet tahvillerini satarak reaksiyon göstermeleri durumunda tahvil faizlerindeki yükseliş eğiliminin daha da belirginleşeceğinden endişe ediliyor. Bu nedenle de ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin geçtiğimiz Cuma günü %1,74 seviyesini test ettiğini gözlemledik.

Endeksler cephesinde, Dow Jones endeksi Visa ve JP Morgan hisselerindeki baskılanma nedeniyle %0,7 düşüşle 32.627,97 seviyesine geriledi. Gün içinde değer kaybının %1’e yaklaştığı S&P 500 endeksi ise kapanışa doğru toparlanarak %0,1 gerileyerek 3,.913,10 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise teknoloji sektörü hisselerinde öne çıkan alımlarla %0,8 yükseliş kaydederek 13.215,24 seviyesinden kapandı. Sektörler cephesinde, bu uygulama nedeniyle bankacılık sektörü hisselerinde kayıpların %1’i aştığını takip ettik.

Haftalık bazda incelediğimizde ise, Dow Jones ve S&P 500 endekslerinin sırasıyla %0,5 ve %0,8’lik düşüşlerle iki günlük yükseliş eğilimlerini sonlandırdıklarını görüyoruz. Nasdaq endeksi de %0,8 değer kaybı yaşadı ve son beş hafta içerisinde dördüncü kez negatif performans gösterdi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında karışık seyir hakim. Her ne kadar bu sabah ABD 10Y tahvil faizleri %1,67’li seviyelere inmiş görünse de, reflasyon temasının öne çıkması nedeniyle tahvil faizlerinde yükselişin Fed’in son hamlesi ile devam edebileceği yönündeki endişelerin devam ettiğini görüyoruz. Özellikle bu hafta ABD’de gerçekleşecek olan tahvil ihaleleri faizlerde devam etmesi beklenen yükseliş eğilimi için potansiyel bir katalist olarak öne çıkıyor

Yurt dışında ABD’de Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksi ve mevcut konut satışları verileri gündemimizde olacak. Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksinin Şubat ayında aylık bazda 0,06 puan artışla 0,72 puan seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Mevcut konut satışları verisinin de Şubat ayında aylık bazda %2,2 düşüşle 6,54 milyon adet seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Euro Bölgesinde ise cari denge verisi takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var?

Yakın gündemde yeni konut satışları ve Richmond Fed imalat endeksi verileri izlenecek. Mevcut konut satışları verisinin Şubat ayında aylık bazda %4,6 düşüşle 881K seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Richmond Fed imalat endeksi Mart ayı verisinin de aylık bazda 4 puan artışla 18 puan seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder