İller

15 Mart 2021 Pazartesi

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Tahvil faizlerindeki geri çekilmenin desteğiyle rekor tazeledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, yarın sona erecek Mart ayı FOMC toplantısı öncesinde ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,6055 seviyesine geri çekilmesinin desteğiyle günü alıcılı seyirle tamamladı. Endeksler cephesinde, Dow Jones endeksi %0,53 yükselişle rekor tazeleyerek 32.953,46 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi böylelikle pozitif görünümünü 7. güne taşıyarak, Ağustos ayından bu yana en uzun pozitif serisini gerçekleştirdi. S&P 500 endeksi %0,65 artışla yükselişini beşinci güne taşıyarak 3.968,94 ile rekor seviyeden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise tahvil faizlerinde görülen geri çekilmenin desteğinde kayıplarını kısmen toparlayarak %1,05 yükseliş kaydetti ve benzerlerinden pozitif ayrıştı. Sektörel bazda, teknoloji sektörü hisselerinin beraberinde aşılamanın da devam etmesinin ekonomik toparlanma cephesinde güçlendirdiği iyimserlikle havacılık gibi sektör hisselerinin ön planda olduğunu izledik.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında da, dün ABD piyasalarında ekonomik büyüme temalı iyimser görünümün yansımalarıyla ılımlı pozitif seyir hakim. Ayrıca bu sabah ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,59 seviyesine yaklaşması da rahatlığı destekliyor. Ancak şimdilerde yatırımcı algısının yarın sonlanacak Mart ayı FOMC toplantısında açıklanacak makro tahminler ve noktasal grafik üzerinde yoğunlaştığını da belirtmek isteriz. ABD vadeliler cephesinde de yatay pozitif seyir hakim.

Yurt dışında ABD’de sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve perakende satışlar verileri izlenecek. Sanayi üretimi Şubat ayı verisine ilişkin olarak da piyasa beklentisi aylık bazda %0,7 artış yönünde. Kapasite kullanımının da bu süreçte aylık bazda 0,2 puanlık ılımlı düşüş kaydederek %75,4 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Perakende satışlar cephesinde piyasa beklentisi Ocak ayında aylık bazda %5,3 artış kaydeden aylık verinin Şubat’ta %0,3 düşüş kaydedeceği, çekirdek verinin ise %0,2’lik ılımlı artış kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek veri de Ocak ayında aylık bazda %5,9 yükselmişti. Euro Bölgesi’nde de ZEW Beklenti Anketi izlenecek. Veri Şubat ayında aylık bazda 11,3 puan artışla 69,6 seviyesine yükselmişti.

Gelecek gündemde neler var?

ABD’de bu gün başlayacak iki günlük FOMC toplantısı takip edilecek. Bloomberg News tarafından yapılan ankete göre Fed'in faiz artırımına 2023 yılında başlamasını bekleniyor. Ancak, Fed'in faiz artırımı tarihine yönelik bu tahminlerine yarın açıklanacak projeksiyonlarda yer vermeyeceği öngörülüyor. Ankete katılan ekonomistler Fed'den 2023 yılında 2 adet 25 baz puanlık faiz artırımı bekliyorlar. Fed'in açıklayacağı kendi tahminlerinin ise faizlerin sıfıra yakın kalmaya devam edeceğine işaret edeceğini düşünüyorlar. Toplantıda ayrıca, Fed’in aylık varlık alımlarını 120 milyar dolar seviyesinde sürdürme taahhütlerini devam ettirmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde TÜFE verisinin revizyonu izlenecek. Piyasa beklentisi manşet ve çekirdek verinin yıllık bazda sırasıyla %0,9 ve %1,1 artışlar kaydedeceği yönünde.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder