İller

10 Mart 2021 Çarşamba

Moraller yerinde


MORALLER YERİNDE

Geride bıraktığımız günde ABD kaynaklı gelişmeler küresel piyasalara yön verdi. İlk olarak ABD Şubat ayı enflasyon verilerini takip ettik. Manşet bazda TÜFE verileri aylık %0.4 ve yıllık %1.7 artış kaydederek beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. Buna karşılık çekirdek verilerin aylık %0.1 ve yıllık bazda %1.3 ile beklentilerin az da olsa altında gerçekleşmesi ABD tahvillerinde geri çekilmenin oluşmasını sağladı. Son dönemde ABD tarafından gelen pozitif veri akışının enflasyonist beklentileri desteklemesi sonrası tahvil getirilerinin %1.60 seviyesinin üzerini test ettiğini görmüştük. Enflasyon endişelerinin şiddetine ilişkin dün açıklanan TÜFE verileri önem arz etmekteydi. Çekirdek TÜFE’de artışın beklentilerin altında kalması bu noktada önemliydi. Verinin ardından ABD tahvil getirilerinde geri çekilme hareketlerinin oluşması ile küresel ölçekte hisse senedi endekslerinde toparlanma gözlendi.

Dikkatle izlenen bir diğer gelişme ise ABD 10 yıllık tahvil ihracıydı. Piyasanın 10 yıllık tahvile 38 milyar dolar ile yeterli talep göstermesi pozitif bir gelişmeydi. Tahvil ihracında faiz oranı ise %1.5230 oldu. İhracın başarılı olması tahvil piyasasına yönelik endişeleri hafifletti. Yeterli talebin oluşması ile ABD 10 yıllıkların getirisinde geri çekilmenin devam ettiğini gördük.

ABD’de 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketi Temsilciler Meclisi tarafından 220’ye 211 oy ile kabul edildi. Bu kararın piyasaların beklentisi doğrultusunda olması nedeni ile fiyatların içerisinde bulunduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan Joe Biden’ın Cuma günü teşvik paketini onaylayacağı belirtildi. Bu sayede Demokratlar, planları doğrultusunda 14 Mart tarihinde sona erecek işsizlik ödeneği öncesi teşvik paketini yürürlüğe koymuş olacaklar. Tüm bu gelişmelerin küresel ölçekte risk alma iştahını desteklemesi beklenebilir. ABD tahvil faizlerinde geri çekilmeyi destekleyen gelişmelerin etkisi ile dolar endeksinde gevşeme yaşandı. Bu sayede GOÜ para birimlerinde değerlenme hareketleri gözlemlendi. Hafta başında 7.79 seviyesine kadar yükselen Dolar/TL paritesinin küresel ölçekte yaşanan gelişmelerin etkisi ile 7.50 seviyesinin aşağısını test ettiğini gözlemledik. Bunun yanında ons altın ve petrol gibi emtiaların da son dönemde yaşanan düşüşe karşı toparlanma çabası içinde olduklarını görmekteyiz.

Gün içerisinde ise ilk olarak yurtiçi Ocak ayına ilişkin cari işlemler dengesi açıklanacak. Piyasa beklentisi Ocak ayında 1.68 milyar dolar açık verileceği yönünde bulunuyor. Küresel piyasaları incelediğimizde ECB faiz kararı ve ardından Başkan Lagarde’ın basın toplantısı takip edilecek. Bankanın mevduat faizini -%0.5 ve aylık varlık alım programını da 20 milyar Euro düzeyinde tutması bekleniyor. Buna karşılık Başkan Lagarde’ın basın toplantısı çok daha fazla önem arz ediyor. Bankanın büyüme ve enflasyona yönelik yeni tahminlerini takip edeceğiz. Bununla birlikte toplantı metninde tahvil faizlerindeki artışa yönelik endişeler dile getirilebilir. Enflasyonda artış beklentisinin paylaşılabileceğini yalnız bu durumunda geçici olacağının da altı çizilebilir. ABD tarafında ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve iş imkanları ve personel değişimleri (JOLTS) verilerini izlemeye alacağız.

AC Asia ex, Japan % 1,79 alıcılı

• S&P 500 % 0,48 alıcılı

• Euro Stoxx 50 % 0,18 alıcılı

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık Covid-19 yardım paketi, Senato’nun ardından Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada 211’e karşı 220 oyla kabul edildi. Konu ile ilgili açıklama yapann ABD Başkanı Joe Biden, bu yasanın ABD vatandaşlarına koronavirüs krizinin ortasında mücadele, savaşma şansı vereceğini söyledi. Beyaz Saray Biden'in paketi Cuma günü öğlen imzalayacağını duyurdu.

• ABD Hazine Bakanlığı'nın düzenlediği 10 Yıllık tahvil ihalesinde faiz yüzde 1.52 olmasının ardından piyasalarda gerçekleşen kazanımlar bu sabah Asya hisse senetlerinde de etkisini gösteriyor. Çin'de Milli Takım' olarak bilinen devlet destekli fonların piyasada 'istikrarı sağlamak için' alıma geçmesine rağmen kayıpları sınırlı azaltabilmesinin ardından bugün CSI 300 Endeksinde güçlü kazanımlar kaydediliyor. Asya Pasifik Bölgesi'nde Güney Kore'de teknoloji hisseleri öncülüğünde kazanımlara öncülük ediyor.

• Washington Post: Biden yönetiminin teşvik paketi sonrasında ikinci büyük adımı Çin'e yönelik tedbirler olabilir

• ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerikalı ve Çinli yetkililerin 18 Mart'ta Alaska'da yapacakları toplantının ABD'nin Pekin'e ilişkin endişelerini "açık sözlü, samimi" bir şekilde ortaya koyması için bir fırsat olacağını söyledi.

• Blinken: Türkiye daha verimli bir şekilde ilerlemek amacıyla AB ve diğer taraflarla diyaloga girdi, buna destek veriyoruz-VoA

• Fox Muhabiri Gasparino, Biden'ın teşvik paketinden sonra hayata geçireceği altyapı paketinin 2.5 trilyon dolar büyüklüğünde olacağını yazdı. Paketin özel sektör işbirliği ile 4 yılda daha büyük miktara ulaşabileceği belirtildi.

• ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci, aşılama hızına bakıldığında ABD’nin salgın öncesindeki düzeyde “normal yaşama” Ağustos sonu ya da Eylül başında dönebileceğini söyledi.

• Almanya Başbakanı Angela Merkel, koronavirüs pandemisinde önümüzde daha 3-4 aylık zorlu bir dönem olduğunu söyledi.

• AB Komisyonu'nun bütçe ve yönetimden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Avrupa Birliği’nin koronavirüs toparlanma fonunu desteklemek için ortaklaşa yapılacak tahvvil ihracı için bir piyasa yapıcılığı sistemi oluşturacağını söyledi.

• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı reform paketi ile kamuda tasarruf politikalarının uygulanacağı, harcamaların denetlendiği bir sistem kurulacağı belirtildi.

• Moody's: Çoğu ekonomi 2022'ye kadar salgın öncesi faaliyet seviyelerine dönemeyecek.

• ABD Başkanı Joe Biden ulusa sesleniş konuşması yapacak. Biden'ın ulusa seslenişi TSİ sabah 04.00'te gerçekleştirmesi planlanıyor. Konuşmanın dün gece Temsilciler Meclisi tarafından onaylanarak imzaya gönderilen 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketine odaklanması öngörülüyor.

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder