İller

25 Mart 2021 Perşembe

Okumayı “Merak Olarak Değil de Diploma Al!” Olarak Algılarsak… (3)


Çocukların Merak Duyguları için…

İmamı Şafi hazretleri, anne babalara, çocukların merak duygularına uygun model olabilmeleri için ilmin nasıl bir istekle öğrenmeleri gerektiğini kendinden örnekler vererek şu şekilde açıklamaktadır:

 "Bir adam para kazanmak için ne kadar istek duyarsa bende ilim öğrenmek ve elde etmek için öyle istek duyarım.

Yavrusun kaybeden anne yavrusunu bulunca nasıl sevinirse bende aradığım bir konunun cevabı bulunca öyle sevinirim.

İlim öğrenilen değil, yaşanandır. Yaşanmayan ilim geçmeyen para gibidir. Sahibine gerçekten faydası olamaz."

1. Çocuklara uygun şekilde model olunmalı. Merak konusunda farkındalık sağlanarak çocukların merak konusundaki sorularına uygun geribildirimler ve pekiştireçler verilmeli.

2. Çocukların merak duygularını canlı tutma adına ilgi ve yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olunmalı. Bunun içinde çocuklara zengin bir çevre ve deneyim alanları sunulmalı.

3. Çocukların merak duygularını geliştirecek türde soru sormaları teşvik edilmeli. Çocukların sorularına da sevilerine uygun açık ve anlaşılır bir şekilde cevaplar verilmeli. Çocukların sormuş oldukları soruların cevabını bilmiyorsak açık yüreklilikle ifade edilmeli. Fakat birlikte araştırabileceğimizde söylenerek bilgiye ulaşmanın yolları öğretilmeli.

4. Çocuklara bir konu öğretileceği zaman öncelikle konu ile ilgili ilgi çekici ve merak uyandıracak sorular sorulmalı.

5. Çocukların sorularına meraklarını uyandıracak ve anlayacakları şekilde sorulu cevaplar verilmeli. Çocukların sorularına "Sence bu neden böyle olmuş olabilir?" gibi merak uyandıracak geribildirimler verilmeli. Çocuklar, sorulara makul bir cevap veremeseler de yine de onların anlayabilecek şekilde cevaplar verilmeli.

6. Çocuklanın merak ettiği konularda cesaretini kırmak yerine araştırma, inceleme ve farklı yollardan öğrenmeleri desteklenmeli.

7. Yetişkinler gibi çocuklarda sürprizleri severler. Çocuklara zaman zaman sürprizler yaparak sürprizi ve sonucunu merak etmeleri sağlanmalı.  Ya da bu sürprizi sen yapmış olsaydın insanların merakını artırmak için neler yapardın gibi sorular sorarak merak konusunda farkındalık sağlanmalı.

8. Çocuklara seviyelerine uygun masal ve hikâyeler okunarak okuma sırasında masal ve hikâye ile ilgili "Sence sonra ne olmuş olabilir?" gibi merak uyandıracak sorular sorulmalı. Ya da burası sence nasıl olmalı gibi sorular sorularak çocukların cevaplarına uygun pekiştireçler verilmeli.

***Son***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder