İller

15 Mart 2021 Pazartesi

Papatya falı süreci başlıyor


Papatya Falı Süreci Başlıyor

Küresel piyasalarda FED’in FOMC toplantısı öncesi oynaklığın düşük olduğunu takip ettik. ABD tahvil getirilerinde ise hafif ölçekte geri çekilme yaşandı. Hatırlanacak olursa geçtiğimiz hafta ABD 10 yıllık tahvilin getirisi %1.64 seviyesinin üzerini test ederek geçtiğimiz yılın Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine yükseliş kaydetmişti. Bu fiyatlamanın etkisi ile hisse senedi endekslerinde satış baskısı oluştuğunu gözlemlemiştik. Yeni haftaya başlarken tahvilin getirisinde %1.60 seviyesine doğru gevşeme GOÜ para birimlerinde bir miktar değerlenmeyi beraberinde getirdi. ABD endeksleri ise pozitif bölgede kapatırken Avrupa tarafında hafif eksi kapanışlar meydana geldi.

Bugün FED’in FOMC toplantısı başlıyor. Toplantı kararı ise yarın açıklanacak. FOMC toplantı kararlarına kadar piyasalarda yatay fiyatlamaların devam etme olasılığı kuvvetli duruyor. FED’e ilişkin faiz ve varlık alım programında değişiklik beklenmese de karar metninde geçecek ifadeler ve noktasal grafikler yolu ile faiz artırımına ilişkin zamanlamaya yönelik beklentiler bir hayli önemli olacak. Kararın ardından Başkan Powell’ın açıklamaları da kritik konumda... Bu gelişmeler öncesi piyasaların bekleme modunda olduğunu söyleyebiliriz.

Korona virüs aşısına yönelik haber akışı dikkatle takip ediliyor. AstraZeneca aşısının kanda pıhtılaşma oluşturduğu gerekçesi ile kullanımını durduran ülke sayısı artıyor. Bu noktada Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya aşının kullanımını bir süre durdurduklarını açıklayan ülkeler olarak ön plana çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü ise aşıya yönelik olumsuz yorumlarda bulunmamakta… Mevcut gelişmeler şuan için piyasalarda satışına neden olmuş değil. Yalnız kötü senaryoda aşının kullanımının topyekûn durdurulması aşılama hızını sekteye uğratacağı beklentilerine paralel olarak olumsuz hava estirebilir.

Yurt içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada korona virüs önlemlerine yönelik şehirlerdeki mevcut uygulamanın bir süre daha sürdürüleceğini ve gelişmelerin yakından takip edildiğini bildirdi. Şirketleri yakından ilgilendiren kısa çalışma ödeneğinin Mart ayı sonunda kaldırılacağı açıklamasını yaptı.

Gün içerisinde Almanya’dan Mart ayına ilişkin ZEW endeksi açıklanıyor olacak. Piyasa beklentisi datanın 74.0 seviyesine yükseleceği yönünde bulunuyor. Bunun yanında günün en önemli verileri ABD tarafından gelecek. İlk olarak Şubat ayına yönelik perakende satışlar verisini izleyeceğiz. Beklentiler ayık olarak manşet veride %0.5 ve çekirdek veri de ise %0.1 daralma kaydedileceği yönünde. Verilerin beklentilerin aksine artı bölgede gelmesi yılın ilk çeyreğine yönelik ABD ekonomisinin güçlü olduğuna işarete edecek. Bu durumda ABD tahvil getirilerinde yukarı yönde hareketleri yeniden görebiliriz. Sanayi üretimi datası da piyasanın takibinde bulunan bir diğer veri olacak.

Bu sabah açılış sonrasında 1531 – 1570 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

AC Asia ex, Japan % 0,56 alıcılı

S&P 500 % 0,02 alıcılı

Euro Stoxx 50 % - 1,38 satıcılı

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler Salı günkü işlemlerde 'Fed öncesi' çoğunlukla pozitif seyretti.Avustralya'da enerji sektörü dışında birçok sektör yükselirken S&P/ASX 200 Endeksi, yüzde 1.2 yükseldi.Japonya'da Nikkei 225 yüzde 0.63 artarken, Topix Endeksi, yüzde 0.46 kazanıma yöneldi. Güney Kore'de Kospi Endeksi, yüzde 0.31 arttı, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi, ise yüzde 0.58 pozitif seyretti.Çin ana karasında Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.26 gerilerken, Shenzen yüzde 0.53 düştü.16-17 Mart'ta gerçekleştirilecek Fed'in Açık Piyasa Komitesi toplantısında alınacak faiz kararı ve karar metni ile birlikte Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalar ve ABD 10 yıllık faizlerinin yükseliş eğilimini yatırımcıların gündeminde kalmaya devam ediyor.

• İngiltere Maliye Bakanı Riski Sunak ile ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, IMF'in Özel Çekim Hakkı'nın (SDR) dağılımının değiştirilmesi yönünde ortaya konan teklifleri değerlmendirdiler. İngiltere Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Yellen ile Sunak, IMF SDR dağılımında değişikliğin düşük gelirli ülkeler için bir destek paketinin önemli bir parçası olabileceğini ve global toparlanmanın sağlanması için yaşamsal olabileceği koınusunda görüş birliğine vardılar.

• NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Ankara ile ciddi görüş ayrılıklarımız var-DW • ABD Başkanı Joe Biden, gelecek 10 gün içerisinde Amerikalılar’a 100 milyon doz aşının uygulanmış olacağını söyledi.

• Beyaz Saray/Psaki: Biden, yılda 400 bin dolardan az kazanan hiç kimsenin vergisini artırmayacak.

• Eurogroup Başkanı ve İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe, yeni tip koronavirüs nedeniyle Euro Bölgesi'nde mali desteklerin 2021 ve 2022'de devam edeceğini söyledi.

• ECB/Centeno: Gelecek çeyreklerde gelecek verilerin PEPP'in büyüklüğünün uygun olduğunu teyit edeceğinden umutluyuz

• Otomobil taksitli satış kapsamına dahil edildi.2016 yılında kabul edilen Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik ile taksitli satışlara genel sınırlama getiren kanunda konut satışını kapsam dışı bırakılırken, otomobillere bedeline göre taksit sınırı getirildi.Buna göre; nihai fatura değeri 120 bin lira ve altında olan taşıt satışlarında 60 ay, 120 bin-300 bin arası taşıt satışlarında 48 ay, 300 bin750 bin lira arasındaki taşıt satışlarında 36 ay ve 750 bin liranın üzerinde olan taşıt satışlarında 24 ayı geçemeyecek.

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder