İller

7 Mart 2021 Pazar

Petrol de eksik kalmadı


Hafta sonu ABD Senatosu 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketini 59’ye 49 oy ile kabul etti ve teşvik paketine yönelik belirsizlik ortadan kaldı. Paketin içeriğini incelediğimizde; yıllık geliri 75 bin altında olan çalışanlar aylık 1400 dolarlık destek alabilecek. Ayrıca, evliler için yıllık geliri 150 bin dolar altındaysa yine kişi başı 1400 dolarlık destek alabilecek. Haftalık işsizlik desteği 300 dolar olacak ve bu destek 6 Eylül’e kadar sürecek. Daha önceki planda haftalık işsizlik desteği 400 dolardı. Yani bu kalemde aşağı yönde revize yapılmış. Daha önce 2025’e kadar uzatılan vergi indirimleri 2026’ya kadar uzatıldı. Eyaletler salgından etkilenme derecesine göre 350 milyar dolarlık desteğe erişebilecek. Teşvik paketinde revizeler olması nedeni ile Senatoda kabul edilen taslak yeniden Temsilciler Meclisinde oylamaya sunulacak. Meclisten onay alması sonrası işsizlik ödeneğinin son tarihi olan 14 Mart’a kadar Başkan Biden’ın onaylaması bekleniyor.

Teşvik paketinin onaylanması ve detayının netleşmesi sonrası küresel piyasaların haftaya pozitif başlaması yüksek olasılık... Fakat bu gelişmenin ABD’de enflasyon beklentilerini yükseltmesi de güçlü olasılık dahilinde. İçinde bulunduğumuz yıla güçlü bir ekonomik aktivite ile girildiğini gösteren veriler enflasyon beklentileri güçlendiriyor. Örneğin geçtiğimiz hafta açıklanan ABD istihdam verileri bir hayli iyi geldi. Böylelikle enflasyon beklentilerinin kuvvetlenmesi ABD tahvillerinde yükselişi desteklemeye devam etti. Son gelişmeler eşliğinde yeni haftada da ABD tahvil faizlerinin seyri en önemli gündem maddesi olacaktır.

Geçtiğimiz hafta OPEC+ toplantısında Nisan ayında üretim kısıntısının gevşetilmeyeceği kararı sonrası petrol fiyatları haftayı %8’e yakın yükseliş hareketleri ile kapattılar. Petrol fiyatlarında oluşan yükseliş hareketinin enflasyona pozitif katkısının bulunduğunu söyleyelim. Dolayısıyla yaşanan gelişmelerin ABD tahvil faizlerine etkisinin bulunacağının altını çizelim. Bu bağlamda petrol fiyatlamalarını yeni haftada da yakından takip edeceğiz. Yurt içi piyasalara ise Şubat ayına yönelik yıllık enflasyon beklentileri aşarak %15.61 oranında gerçekleşti. ÜFE verisi ise %27’yi aştı. Bu sayede ÜFE – TÜFE makası 11.5 puan ile iki yılın zirvesine yükseliş kaydetti. Son dönemde Dolar/TL’de oluşan yükseliş hareketinin yanında enflasyonun %16 seviyesine ulaşması ve Nisan-Mayıs aylarında daha yüksek seviyelerin görülme ihtimali bulunuyor olması ile TCMB’nin 18 Mart’ta gerçekleştireceği PPK toplantısında faiz artırma ihtimali yükselmiş durumda.

Yeni haftada ABD enflasyon verisi en önemli data konumunda bulunuyor. Çarşamba günü açıklanacak veride Aylık bazda %0.2 ve yıllık bazda %1.4 oranında artış bekleniyor. Beklentilerin üzerinde gelecek ABD enflasyon verilerinin tahvil getirilerini yukarı doğru itme potansiyeli göz ardı edilmemeli. Salı günü Euro Bölgesi büyüme verilerinin yanında Perşembe Euro Bölgesi’nde ECB kararı izlenecek. Ardından ECB Başkanı Lagarde bankanın çeyrek dönemlik yeni tahminlerini paylaşacak. Cuma İngiltere’de büyüme ve yurt içerisinde sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri takip edilecek.

 

 AC Asia ex, Japan % -0,97 satıcılı

 S&P 500 % -0,29 satıcılı

 Euro Stoxx 50 % -0,43 satıcılı

• Bu sabah açılış sonrasında 1514 – 1556 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 ABD Senatosu, Başkan Joe Biden'ın 1,9 trilyon dolarlık koronavirüs yardımlarını içeren teşvik paketini onayladı.

 ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD tahvil faizlerinde son dönemde yaşanan artışın enflasyondan değil ekonomide toparlanma beklentisi neden kaynaklandığını söyledi.

 Brent petrolünün varil fiyatı koronavirüs salgınının başından bu yana ilk kez 70 dolar/varil seviyesini aştı

 ABD'de yapılan son bir ankete göre Amerikalılar’ın yüzde 60’ı Demokrat Başkan Joe Biden’ın bugüne kadarki performansını onaylıyor. Ankete katılanların yüzde 70’i Biden’ın pandemi sürecini yönetme şekline de destek veriyor.

 Çin'in ihracatı yılın ilk iki ayında geçen yılın başında salgın nedeniyle yaşanan düşüşün baz etkisiyle yüzde 60,6 artış gösterdi.Çin'in ABD ve Avrupa Birliği'ne olan ihracatı Ocak-Şubat döneminde güçlü büyüme gösterdi.

 Çin, ABD'ye işbirliğinin önündeki "mantıksız, saçma" engelleri mümkün olan en kısa zamanda kaldırma ve iklik değişikliği gibi konularda birlikte çalışma çağrısı yaptı.

 Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ABD ekonomisinin hala "kayda değer sıkıntı" içinde olmaya devam ettiğini belirterek, Fed'in istihdam piyasası daha güçlü olana ve ortalama enflasyon Fed'in uzun vadeli hedefini yakalama yolunda ilerleyene kadar destek sağlamayı sürdüreceğini bildirdi.

 Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkan Yardımcısı Hu Zucai, Çin'in 2021-2025 dönemini kapsayan 14'ncü 5 Yıllık Kalkınma Planı'nda, dış ortamdaki belirsizlikten kaynaklı olarak GSYH büyüme hedefi belirlemediğini bildirdi.

 Asya hisse senetleri haftanın ilk işlem gününde yön bulmakta zorlanırken, Çin'den gelen güçlü ihracat verisi ekonomide toparlanmanın altını çizdi.Asya hisse senetleri Pazartesi günkü işlemlerde karışık bir seyre yöneldi. Avustralya ve Japonya'da kazanımlar hakimken, Güney Kore, Hong Kong ve Çin negatif seyretti.

 ABD'de 1,9 trilyon dolar büyüklüğündeki yeni teşvik paketinin Senato'dan geçmesi spot altın fiyatını 9 ayın en düşük seviyesinden geri getirdi, ABD uzun vadeli Hazine kağıdı getirilerinin yüksek seyretmeyi sürdürmeleri de altın fiyatına destek verdi.

 Dünyanın en büyük tahvil fonlarından biri olan Pimco tarafından yayınlanan raporda, Çin'de teşvik adımlarını geri alınmaya başlanması nedeniyle gelişmiş ülkelerin teşvik sürelerini uzatmalarının gerekebileceği kaydedildi

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder