İller

31 Mart 2021 Çarşamba

Piyasa analizi


ABD Başkanı Biden’ın harcama paketine yönelik yapacağı konuşma öncesi ayrıntılar açıklandı. Bu noktada altyapı harcamalarının miktarı 2.25 trilyon dolar olarak belirlendi. Plan 8 yıllık vadede 4 kalemden oluşuyor. Ulaşım için 620 milyar dolar harcama ön görülürken temiz su ve hızlı internet için 650 milyar dolarlık harcama miktarı belirlendi. 580 milyar dolarlık kısım ile Amerika’da gerçekleştirilen üretimi güçlendirmeye odaklanılırken 400 milyar dolarlık kısım ile de yaşlı ve engellilerin bakımının iyileştirilmesi hedefleniyor. Tüm bu harcama paketinin kurumlar vergisinde gerçekleştirilecek artış ile fonlanacağı belirtildi. Böylelikle %21 olan kurumlar vergisinin %28’e yükseltileceğine yönelik kongreye teklifte bulunulacak. Şirketlerin küresel karlarına da %21 oranında asgari vergi getirilmesi ön görülüyor. Vergi konusu piyasalar adına önemli… Başkan Biden seçimlerden önce kurumlar vergisi oranını artırma taahhüdünde bulunmuştu. Son dönemde Hazine Bakanı Janet Yellen da vergi artışına gidilebileceğini yönelik piyasaları hazırlamaktaydı. Hatırlatmak gerekirse; Cumhuriyetçiler 2017 yılında %35 oranında bulunan kurumlar vergisini %21’e indirmişti. Mevcut durumda %28 seviyesine artış olsa da kurumlar vergisinin eski seviyesinden hala uzakta olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca alt yapı harcamaları ile birlikte düşünüldüğünde vergi artışının piyasalarda bozucu etkisinin olmayabileceğini not edelim.

ECB Başkanı Lagarde dün yapmış olduğu konuşmada son dönemde artan tahvil getirilerine dikkat çekti. Tahvil getirilerinde görülen yükselişe yönelik ECB’nin tüm araçlarını kullanmaktan kaçınmayacağını yineledi. Piyasanın ECB’yi istediği kadar test edebileceğini belirten Lagarde, şuan istisnai bir durum ile karşı karşıya olunduğunu ve kullanmak için istisnai araçlara da sahip olduklarını dile getirdi. Lagarde’ın yapmış olduğu konuşma daha öncekiler ile paralellik gösterdiği için piyasalara etkisi nötr kaldı.

Küresel ölçekte data akışını incelediğimizde ise; ilk olarak ABD’de açıklanan özel sektör tarım dışı istihdam (ADP) verisinin 517 bin ile 550 bin olan beklentilerin altında kaldığını görmekteyiz. İstihdam piyasasına yönelik asıl önemli veri Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam datası olacaktır. Dün açıklanan ADP datasının beklenti altında kalması Cuma günü gelecek olan TDI verisine yönelik beklentilerin bir miktar daha aşağı yönde revize edilmesine neden olabilir. Bu verinin yanında Euro Bölgesi’nde Mart ayına yönelik öncü TÜFE de piyasanın takibindeydi. 19 üyeli Euro Bölgesi’nde enflasyon yıllık % 1.3’e yükseldi ve Şubat ayına göre artış kaydetti. Yalnız enflasyonda görülen bu yükseliş hareketinin beklentiler dahilinde olduğunu söyleyelim. ECB de bu konuda enflasyonda yukarı yönde hareketin olacağını yalnız bu güçlenmenin kalıcılık sağlayamadığını daha öncesinde belirtmişti.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler Perşembe günkü işlemlerde bölge genelindeki ekonomik verilerden destek bularak yükseldi.Japonya'nın Nikkei 225 Endeksi, sabah seansında yüzde 1.15 yükselirken Topix Endeksi, yüzde 0.62 arttı. Güney Kore Kospi Endeksi de artış kaydetti.Çin ana karasında ise Şanghay ve Shenzen Endeksleri yükselirken, Hong Kong'da kazanım yüzde 1'e yaklaştı.

• Dünya Bankası, Türkiye'nin bu yıl yüzde 5,0, gelecek yıl yüzde4,5 büyümesini bekliyor. Ocak ayında yayımlanan raporunda büyüme beklentileri bu yıl için yüzde 4,5, gelecek yıl için yüzde 5,0 seviyesinde bulunuyordu.

• ABD Başkanı Joe Biden, 2,3 trilyon dolarlık ABD İş Planı olarak da bilinen altyapı planını duyurdu. Biden, yılda 400 bin doların altında gelir elde eden Amerikalılar için federal bir vergi artışı olmayacağını söyledi.

• Eylül 2020'de mevduatta stopaj oranlarıyla ilgili 3 aylığına getirilen ve Aralık'ta 3 aylık uzatma yapılan mevduattaki stopaj kesintileri uygulaması 31 Mayıs tarihine uzatıldı.

• ABD Ticaret Bakanlığı, aralarında Türkiye’nin de olduğu alüminyum alaşımı levha ithal ettiği 16 ülkeye yönelik antidamping gümrük vergisi emri çıkarılacağını açıkladı.

• OPEC'in petrol üretimi Mart ayında, İran öncülüğünde Şubat ayına göre 180 bin varil/gün arttı.

• IMF verilerine göre ABD Doları'nın global döviz rezervleri içinde payı 2020 yılının son çeyreğinde 1995'den bu yana görülen en düşük seviyeye indi.

• Gobal ekonomide toparlanma umutları Japonya'da büyük imalatçıların ekonomiye olan güvenini 2021 yılının ilk çeyreğinde koronavirüs salgını öncesindeki seviyelere geri getirdi.

• ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, hedge fonların finansal sistem için yarattıkları riskleri inceleyecek, değerlendirecek olan çalışma grubunu yeniden hayata geçireceğini duyurdu.

• Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Biden yönetiminin ortaya koyduğu 10 yılda 2 trilyon dolarlık altyapı yatırımı öngeren harcama planının ekonomi için "pozitif" olduğunu söyledi ve plana destek verdi.

• AC Asia ex, Japan % 0,97 alıcılı

• S&P 500 % 0,04 alıcılı

• Euro Stoxx 50 % 0,10 alıcılı

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder