İller

29 Mart 2021 Pazartesi

Piyasa analizi


TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu özel bir televizyona vermiş olduğu röportajda önemli ifadeler kullandı. Kavcıoğlu yapmış olduğu konuşmada, Nisan veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmadığını ifade etti. Yeni dönemde de kararların kurumsal bir para politikası anlayışıyla enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacak şekilde almaya devam edeceklerini belirten Kavcıoğlu, şu ana kadar atılmış olan politika adımlarının etkilerini de gözlemleyeceklerini dile getirdi. Ayrıca merkez bankasının %5 enflasyon hedefine sıkı sıkıya bağlı olduğunun da altını bir kere daha çizdi. Bunun yanında ana politika aracının haftalık repo ihale faiz oranı (politika faizi) olarak kalmaya devam edeceği taahhüdü de önemliydi. Bu açıklamalar Nisan ayında yüklü faiz indirimi yapılacağına yönelik beklentileri törpüler nitelikte…

Dün TCMB Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya görevden alındı ve yerine Mustafa Duman getirildi.

Küresel piyasalarda hafta içerisinde ABD Başkanı Joe Biden’ın trilyonlarca dolarlık harcama planı açıklamaları takip edilecek. Beklentiler açıklamanın Çarşamba günü yapılacağı yönünde olsa da henüz kesin tarih belirlenmiş değil. Biden’ın altyapı ve istihdam programının yanında federal fonların iklim değişikliği ve sağlık gibi alanlara yönelik ilk detayların ortaya çıkması bekleniyor. Güçlü teşvik ve alt yapı paketlerinin enflasyon beklentilerini yükseltmesi nedeni ile ABD tahvil getirilerinde güçlenme oluşturduğunu görüyoruz. Dolayısıyla Biden’ın yapacağı konuşmanın piyasalara olan etkisini dikkatle takip edeceğiz.

Bir süredir Süveyş Kanalı’nı kapatan Ever Given gemisinin kısmi olarak yüzdürüldüğü haberi sonrası petrol fiyatlarında anlık geri çekilme yaşansa da bu geri çekilmenin OPEC+ toplantısında üretim kısıntısının hafifletilmemesine neden olabileceği yorumları ile fiyatların yenide yükseliş kaydettiğini takip ettik.

Avrupa tarafında artan korona virüs vakaları nedeni ile kapanmanın derinleşme ihtimali bulunuyor. Hatırlatmak gerekirse; Almanya, kısıtlamaları 18 Nisan tarihine kadar uzatma kararı almıştı. Almanya Şansölyesi Merkel, Alman eyaletlerini enfeksiyonları azaltmak için daha fazlasını yapmaya çağırdı. Fransa ise yoğun bakım doluluk oranının %93 seviyesini aştığını duyurmuştu. Tüm bu gelişmeler dahilinde Avrupa Birliği ile İngiltere arasında AstraZeneca aşısına yönelik anlaşmazlık da sürüyor. Bu noktada artan vaka sayıları ve zayıf aşılama hızı nedeni ile Avrupa Kıtası kaynaklı ekonomik endişelerin küresel piyasalarda negatif hava oluşturma ihtimali canlılığını koruyor.

 

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler Salı günkü işlemlerde karışık seyretti. Japonya’da ülkenin Ticaret, Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, perakende satışlar Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.5 geriledi. Ülkede Nikkei 225 sabah seansında yüzde 0.17 gerilerken, Topix Endeksi'nde kayıplar yüzde 1'i aştı. Çin ana karasında da endeksler kayıp bölgesinde kaldı. Güney Kore hisse senetleri hafif yükseldi, Avustralya ise pozitif seyretti. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Bölgesi yataya yakın seyretti.

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya görevden alınırken, yerine Mustafa Duman atandı.

• Ödeme gücüne göre artan oranda vergilendirmeyi esas alan hükümet, reform için harekete geçti. Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, dolaylı vergilerin payının yüzde 46.9’dan 39’a indiğini söyledi. Geliri düşük olan esnafa kalıcı olarak vergi muafiyeti, Vergi Usul Kanunu'nun gönüllü uyumu teşvik edecek şekilde güncellenmesi, dijital vergi sistemi başta olmak üzere vatandaşı rahatlatacak düzenlemeler aralık sonuna kadar yaşama geçirilecek.(Kaynak:Sabah)

• ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada, ülkede yetişkinlerin yüzde 90’ının 19 Nisan’a kadar korona virüs (Covid-19) aşısı olmaya hak kazanacağını ve yaşadıkları yere 8 kilometre mesafede aşılama merkezine sahip olacağını ifade etti.

• Endeks sağlayıcısı FTSE Russell, Çin devlet tahvillerinin global tahvil endeksine dahil edileceği haberlerini doğruladı. FTSE Russell, Hindistan ve Suudi Arabistan devlet tahvillerini FTSE Gelişmekte Olan Piyasalar Devlet Tahvili Endeksi'ne dahil etmek üzere izlemeye aldı.

• Fed Yönetim Kurulu'nun yeni üyesi Christopher Waller, Fed'in gelinen noktada faiz artırımlarından çok uzakta olduğunu söyledi.

• Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, koronavirüs salgının bastırılmış olması sonrasında da piyasa gelişmelerini yakından izlediklerini ve BOJ'un ihtiyaç olması halinde borsa yatırım fonu almaya devam edeceğini söyledi.

• ABD genelinde koronavirüs vakalarını ve ölümlerin artması üzerine Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Rochelle Walensky, salgınla mücadelenin sona ermediği ve "kötü sona" yaklaşıldığı konusunda uyarıda bulundu.

• AC Asia ex, Japan % 0,66 alıcılı

• S&P 500 % 0,07 alıcılı

• Euro Stoxx 50 % 0,26 alıcılı

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder