İller

4 Mart 2021 Perşembe

Piyasaların yönü


BIST100…Karışık Bir Görünüm Sergiledi… BIST100 endeksi yurt dışı piyasaların etkisinde satış baskısı altında kalsa da diğer taraftan kendi gücünü ve momentumunu koruma konusunda kararlı bir görünüm içerisinde. BIST100 endeksi Perşembe gününe hafif satıcılı başladıktan sonra yönünü yukarı çevirdi. Türk Lirasındaki düşüşün etkisinde yönünü yeniden aşağı çeviren endeks 1,500 puan direnci üzerine tutundu. BIST100 endeksi bankacılık sektöründeki yükselişin etkisinde Perşembe gününü %0.46 değer kazancıyla 1,538 puandan tamamladı. Haftanın son işlem günü öncesinde Powell’ın konuşmasından beklediğini bulamayan piyasalar, Japonya Merkez Bankasından gelen açıklamalarla birlikte dengelenme çabası içerisine girdi. ABD ve Almanya endeks vadelileri eksi bölgede işlem görüyor, keza Asya piyasalarında da satış kırmızısı dikkat çekiyor. Global faizlerdeki oynaklığın banka hisselerini olumsuz etkilemesi ve endeksin güne satıcılı başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY… Tahvil Faizlerindeki Yükseliş TL Varlıkları Baskılıyor… Gelişen piyasa ülke para birimleri, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerindeki yükselişin etkisinde satış baskısı altında kaldı. Powell ‘ın dün piyasalara istediğini vermeyen konuşmalarından sonra Dolar TL kuru 7.55 seviyelerini test etti.

 

 

EURTRY… 9 Seviyesinin Üzerini Test Etti… Tahvil faizlerindeki oynaklık gelişen piyasa ülke para birimleri üzerinde baskı kuruyor. Euro TL kuru dün akşam saatlerinde 9.08 seviyelerine kadar yükseldikten sonra bugün 9 sınırında işlem görüyor.

 

 

EURUSD… Dolar Global Bazda Güç Kazandı… Euro Dolar paritesi ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Powell’ın konuşması öncesinde 1.2050 seviyelerine geriledi. ABD 10 yıl vadeli hazine tahvilleri Euro Dolar paritesini aşağı yönlü baskılamayı sürdürdü. FED başkanı Powell hedeflerden çok uzak olduklarını, tahvil faizlerindeki oynaklığın dikkat çektiğini ifade etti. Powell varlık alımlarını azaltarak insanları şaşırtmak istemediklerini, düşük enflasyon ortamının yakın zamanda değişmesini beklemediklerini söyledi. Powell’ın güvercin açıklamalarına rağmen dolar global bazda güç kazandı. ABD tahvil faizleri yeniden yükselişe geçti.

 

 

XAUUSD… Son 9 Ayın En Düşük Seviyesinde… FED Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının piyasa beklentilerini karşılamaması ve doların global bazda güç kazanmasıyla birlikte altının ons fiyatı 9 ay sonra ilk defa 1,700 $ seviyesinin altına geriledi. Piyasalar Powell’ın tahvil faizlerindeki yükselişin önüne geçmek için adım atılacağına yönelik bir sinyal vermesi bekleniyordu. ABD 10 yıl vadeli hazine tahvilleri yeniden 1.60 seviyelerine kadar yükseldi.

 

 

GAUTRY… Ons Fiyatı ve Dolar TL Kurundaki Hareketin Ekseninde Dengelendi… Altının gram fiyatı, ons fiyatının son 9 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ve Dolar TL kurundaki yükseliş momentumunun etkisinde dengelendi.

 

 

BRENT… OPEC+ Nisan Ayında Üretimi Artırmama Kararı Aldı… Brent petrolün varil fiyatı OPEC+’in Nisan ayında üretimi değiştirmeme kararını açıklamasıyla birlikte sert bir şekilde yükseldi. OPEC+ mevcut üretim kesintilerini 1 ay daha uzatma kararı aldı. Suudi Arabistan gönüllü olarak uyguladığı günlük 1 milyon varil üretim kesintisine Nisan ayında da devam edecek. Bir sonraki toplantı ise 1 Nisan tarihinde düzenlenecek. OPEC+’in üretimi artırmama kararı sonrasında, son 1 ayda %17’ye yakın prim yapan petrol fiyatları yükselişini sürdürdü ve vadeli işlemlerde varil başına 67 $ seviyelerine kadar yükseldi.

 

 

S&P500… 2021 Yılındaki Kazançlarını Geri Verdi… ABD hisse senedi piyasaları FED Başkanı Powell’ın konuşmasından istediğini alamadı. S&P500 endeksi %1.6 değer kaybederek 3,768 puana geriledi. ABD’de işsizlik maaşı başvurularındaki artış pandeminin ekonomiyi olumsuz etkilemeye devam ettiğine işaret etti. Bugün piyasalar ABD’de tarım dışı istihdam verisini takip edecek. Biden’ın 1.9 trilyon dolarlık mali destek paketi bugün 15 $’lık asgari ücret şartı tıraşlanmış bir şekilde Senato’da görüşülecek.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder