İller

19 Mart 2021 Cuma

Piyasaların yönü


BIST100… Mali Kesim Dışı Sektörler, Banka Hisselerindeki Yükselişe Destek Olamadı… TCMB 200 baz puan faiz artırımına giderek önden yüklemeli faiz artırımında bulundu. Kararın açıklanmasıyla birlikte Dolar TL kuru 7.30 seviyelerine geri çekildi, banka hisselerindeki yükseliş hız kazandı ve endeks banka hisselerinin öncülüğünde yükselişe geçti. Bu hafta primli seyreden bazı sanayi sektörü hisselerinde satışlar görülürken, endeks sanayi hisselerinden gelen satış baskısına dayanamayarak günü %0.72 değer kaybıyla 1,551 puandan tamamladı. Yeni işlem gününde global hisse senedi piyasalarında FED’in güvercin tutumuna karşın, piyasalarda enflasyon endişesinin ağır basmasıyla birlikte riskli varlıklar değer kayıplarıyla karşı karşıya. Asya piyasaları genel itibarıylasatış ağırlıklı bir seyir izliyor. Diğer taraftan, ABD ve Çin arasında yükselen gerilim, piyasalardaki satış baskısını derinleştiriyor.

 

 

USDTRY… TCMB Politika Faizini 200 Baz Puan Artırdı… Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasa medyan beklentisi olan 100 baz puanın üzerinde, 200 baz puanlık bir faiz artışına gitti. Karar metninde sıkı para politikasının bir gereği olarak önden yüklemeli ve güçlü bir ilave sıkılaştırmaya gidildiği ifade edildi. Böylece TCMB’nin 1 hafta vadeli repo faiz oranı %17 seviyesinden %19’a yükseldi. TCMB kararı sonrasında TL dolar karşısında %3’e yakın prim yaptı. 7.29 seviyelerine kadar gerileyen Dolar TL kuru, haftanın son işlem gününün ilk saatlerinde 7.33 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

EURTRY… TL Varlıklar Güç Kazandı… TCMB’nin beklentilerin üzerinde gelen faiz artırımı sonrasında TL varlıklar, majör para birimlerine karşı güç kazandı. Euro TL kuru 8.70 seviyelerine kadar geriledi.

 

 

EURUSD… Dolar Global Bazda Güç Kazandı… ABD’de işsizlik maaşı başvuruları son 1 ayın zirvesine yükseldi. Gün içerisinde 1.1990 seviyesine kadar yükselen Euro Dolar paritesi doların global bazda güç kazanmasıyla birlikte 1.1920 seviyelerine kadar geri çekildi.

 

 

XAUUSD… Tahvil Faizlerindeki Yükseliş Altın Fiyatlarını Baskılıyor… FED’in güvercin duruşu sonrası yükselen spot altın, dolardaki güçlenmeye bağlı olarak yeniden 1,725 $ seviyelerine geri çekildi. ABD başkanı Biden ve Rusya devlet başkanı Putin arasındaki söz düellosu devam etti. Biden yönetimindeki ilk ABD ve Çin teması gergin başladı. İki taraf da birbirine sert eleştiriler yöneltti. ABD, Rusya ve Çin arasındaki güç savaşı kızışsa da ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerindeki

yükseliş altın fiyatlarını aşağı yönlü baskıladı. Dün 1,755 $ seviyelerine kadar yükselen spot altın, yeni işlem gününde 1,728 $ seviyelerine kadar gerilemiş durumda.

 

 

GAUTRY… Gram Altın Zayıf Bir Görünüm Sergiliyor… Altının ons fiyatındaki gerileme ve TL varlıkların güç kazanmasıyla birlikte gram altın 408 TL seviyelerine kadar geriledi.

 

 

BRENT… %7’ye Yakın Değer Kaybetti… Doların global bazda güç kazanması, ABD, Rusya ve Çin ilişkilerindeki gerginlikle birlikte petrol fiyatları satıcılı bir seyir izledi. Brent petrol sert bir şekilde geriledi. Dünyanın en büyük petrol üretici ABD’deki petrol stoklarındaki artış ve

ABD-Çin gerilimi fiyatların düşmesinde etkili oldu. Dün 61 $ seviyelerine kadar gerileyen brent petrolün varil fiyatı vadeli piyasalarda hafif artıda işlem görüyor.

 

 

S&P500… Enflasyon Endişeleri ve ABD-çin Gerilimi Gündemde…FED’in güvercin mesajları sonrasında rekor seviyelerden kapanan ABD endeksleri tahvil faizlerindeki sert yükselişin etkisiyle günü değer kayıplarıyla tamamladı. S&P500 endeksi %1.48 değer kaybıyla 3,915 puana geriledi.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder