İller

4 Mart 2021 Perşembe

Powell ateşle oynamadı


POWELL ATEŞLE OYNAMADI

Tüm piyasaların dikkatle takip ettiği gelişme tabii ki FED başkanı Powell’ın yorumlarıydı. Son dönemde ABD tahvil faizlerinde oluşan sert yükseliş hareketleri sonrası Powell son konuşmasında bu durumu toparlanan ekonomiye bağlamış ve ekonomiye ilişkin risk teşkil etmediğini belirtmişti. Dün gerçekleştirdiği toplantıda ise enflasyonda yükseliş görüleceğini söylemesi tahvil getirilerinde yukarı yönde hareketleri tetikledi.

Tahvil getirilerine yönelik müdahalede bulunmadan önce daha geniş bir artış görülmesi gerektiğini söylemesinin ardından ABD 10 yıllık tahvilin faizi %1.54 seviyesi kadar yükseldi. Bunun yanında finansal piyasalarda düzensiz koşullardan rahatsız olacaklarını ifade etti. Tahvil faizlerinde görülen artışın dikkatlerini çektiğini ve finansal koşullarda sıkılaşmanın kendilerini rahatsız edeceğini açık bir şekilde dile getirdi. Niceliksel gevşeme programında değişikliğin hedeflere doğru ve etkili bir ilerleme gerektirdiğini ve bunun da zaman alacağını söylemesi yakın zaman varlık alım miktarında azaltıma gidilmeyeceği söylemlerini destekledi.

OPEC+ toplantısında ise piyasa beklentisi Nisan ayı itibari ile günlük 1.3 milyon varil üretim artışına gidilebileceği yönündeydi. Fakat Nisan ayına kadar üretim artışı kararı çıkmadı. Ayrıca Mayıs ve sonrası için üretim artışına yönelik bir karar için de Nisan ayında toplantı gerçekleştirilmesi kararı alındı. Üretim miktarını sabit bırakma kararı sonucu petrol fiyatlarında %4’ü aşan sert yükseliş hareketleri gözlendi.

ABD tarafında haftalık işsizlik maaşı başvuruları datası izlendi. 745 bin kişinin işsizlik maaşına başvurduğu görüldü. Piyasa beklentisi 750 bin kişi olarak belirlenmişti. Verinin beklenti altında kalması istihdam piyasasına yönelik pozitif sinyal üretti.

Yurtiçi piyasalarda ise TCMB haftalık menkul kıymet verileri takip edildi. Yabancıların 26 Şubat haftasında hisse senedi piyasasında 117.6 milyon dolarlık satış gerçekleştirdikleri görüldü. Böylelikle yabancıların hisse senedi piyasasından çıkışı üst üste 6. haftaya ulaştı. Bunun yanında devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) ise 83.2 milyon dolarlık alım gerçekleşti.

Gün içerisinde takip edeceğimiz verilere baktığımızda; ABD istihdam verileri en önemli gündem maddesi konumunda bulunuyor. Öncelikle Şubat ayına ilişkin tarım dışı istihdam (TDI) verisine yönelik piyasa beklentisi 182 bin artış olacağı yönünde. Ocak ayında oluşturulan istihdam 49 bin olarak açıklanmıştı. Şubat verisinin yanında Ocak datasının revize miktarı da takibimizde olacak. Bunun yanında işsizlik oranının %6.3 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Ortalama saatlik kazançlar tarafında ise beklenti aylık %0.2 oranında artış yönündeyken yıllık bazda bir miktar geri çekilme ile %5.3 oranında gelmesi bekleniyor.

• AC Asia ex, Japan % -0,29 satıcılı

• S&P 500 % -0,26 satıcılı

• Euro Stoxx 50 % -0,84 satıcılı.. Bu sabah açılış sonrasında 1514 – 1556 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

 

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

 Asya hisse senetleri haftanın son işlem gününde Fed Başkanı Jerome Powell'ın mesajlarının piyasalarda sert fiyatlamalar getirmesi ile geriledi. Powell, tahvil piyasasındaki oynaklığın dikkatini çektiğini belirtirken, "Fed, varlık alımlarını azaltarak insanları şaşırtmak istemiyor. Piyasalardaki düzensiz koşullar endişe duymak için bir sebep. Finansal koşulların sürekli sıkılaşmasından endişe duyacağım. Küresel düşük enflasyon ortamı yakın zamanda değişmeyecektir" dedi.

Hisse senetleri, Japonya Güney Kore ve Çin' gerilerken, Çin Ulusal Halk Kongresi'nde 2021 yılı için Çin'n büyüme hedefi yüzde 6'dan daha fazla olarak belirlendi. Çin'in ihracatının Ocak-Şubat'ta yüzde 50'den fazla arttığı tahmin ediliyor

 ABD Başkanı Joe Biden'ın yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı istediği ve daha önce Temsilciler Meclisinden geçen 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketi Senatoda görüşülmeye başlandı. Genel Kurul salonunda yapılan oylamada 50-50 eşitlik durumunun ortaya çıkmasının ardından Senato Başkanı sıfatıyla oy kullanan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, eşitliği Demokratlar lehine bozdu ve tasarının görüşülmesine geçildi.

 Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Senato'da görüşülmeye başlanan 1,9 trilyon dolarlık yeni koronavirüs yardım paketi çerçevesinde dağıtılması öngörülen çeklerden 158,5 milyon kişi yararlanacak.

 Goldman Sachs, 2021 ikinci ve üçüncü çeyrek için petrol fiyat tahminlerini 5'er dolar artırarak 75 ve 80 dolar/varil olarak belirlediklerini duyurdu.

 Uluslararası yatırım kuruluşu Goldman Sachs tarafından hazırlanan raporda, ECB'nin faiz oranlarını 2025 yılı ikinci yarısına kadar yükseltmesinin beklenmediği belirtildi.

 Fed/Powell: Faizi artırmadan önce enflasyonun yüzde 2'ye yükselmesi gerekli

 Çin Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantısında okunan çalışma raporuna göre, büyük ticari bankaların küçük ve orta ölçekli şirketlere sağladıkları krediler 2021 yılında yüzde 30'dan fazla artırılacak.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder