İller

21 Mart 2021 Pazar

Sakinlik zamanı


Sakinlik Zamanı

Hafta sonu büyük bir sürpriz yaşandı ve TCMB Başkanı Naci Ağbal Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevden alındı. Yeni TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu oldu. Geçtiğimiz TCMB toplantısında politika faizi 200 bp artırılarak %17’den %19 seviyesine yükseltilmişti. Piyasa beklentisi 100 bp faiz artırılacağı yönündeydi. Faiz artırımının piyasa beklentisinden daha kuvvetli gerçekleştirmesinin nedeni olarak ‘kredi büyümesindeki artış eğilimi ile ithal maliyetlerdeki artışın, talep ve maliyet unsurlarında kademeli iyileşmeyi geciktirmesi’ gösterilmişti.

Yeni TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceklerini Enflasyondaki gerileme, ülke risk primlerindeki düşüş ve finansman maliyetlerindeki kalıcı iyileşme yoluyla makroekonomik istikrarı olumlu etkilerken, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı arttırıcı sürdürülebilir büyüme için de gerekli koşulların oluşmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Böylelikle Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak olup uygulanacak politikalarda şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tüm paydaşlar ile iletişim kanalları etkin bir şekilde kullanılacağı vurgulandı.

TCMB toplantılarına ilişkin daha önce ilan edilen takvime bağlı kalınacağı taahhüdünde bulunarak olağan üstü toplantı ile faiz indirimi gerçekleştirileceği endişeleri hafifletildi.

Küresel ölçekte ise ABD tahvil getirileri ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta FED toplantısında çoğunluk üyenin faiz artırımına ilişkin beklentilerinin 2023 yılını işaret etmesi sonrası hisse senedi endekslerinde yukarı yönde fiyatlamalar görülmüştü. Fakat Başkan Powell’ın tahvil fiyatlamalarına ilişkin net yönlendirmede bulunmaması ve enflasyonda yükseliş beklentisini paylaşması sonrası ABD 10 yıllıkları geçtiğimiz hafta %1.75 seviyelerinin üzerini test etti. Tahvil getirilerinin seyrini yeni haftada da yakından takip edeceğiz.

Haftanın ilk işlem günü ABD Hazine Bakanı Yellen ve FED Başkanı Powell Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından organize edilen zirvede konuşma gerçekleştirecek. Ayrıca bu ikili ABD Meclis Finansal Hizmetler Komitesi önünde Salı ve Senato Bankacılık Komitesi önünde de Çarşamba günü değerlendirmelerde bulunacaklar. Yapacakları açıklamalar ABD tahvil piyasasında hareketliliğe neden olabilir.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• Asya Pasifik Borsaları Pazartesi günkü işlemlerde karışık bir görünüm sergiledi.Japonya'da Nikkei 225 Endeksi'nde kayıplar yüzde 2'ye yaklaşırken, Topix Endeksi'yüzde 1'den fazla geriledi. Güney Kore Kospi Endeksi de düştü.Çin borsalarında ise hafta başında kazanımlar hakimdi. Şangahy ve Shenzen Bileşik Endeksleri yüzde 1'den fazla yükseldi. Çin Merkez Bankası (PBOC) bir yıllık faiz oranını 3.85, beş yıllık faiz oranını 4.65 seviyesinde sabit bırakarak, faizi 11. ayda da sabit bıraktı. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi, yüzde 0.47 artıdaydı.

• Yeni Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ilk açıklamasını yayımladı. Kavcıoğlu açıklamasında TCMB'nin enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarının etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğini belirtti

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu'ndaki bankaların genel müdürleri ile bir araya geldi. Kavcıoğlu'nun toplantıda, TCMB'nin birinci önceliğinin enflasyonla mücadele olmaya devam edeceği yeni dönemde Merkez Bankası'nın politikalarında herhangi bir değişiklik olmayacağı yönündeki vurgular oldu. Toplantıda takvim dışı para politikası kurulu toplantısı olmayacağı mesajları da öne çıktı.

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yapılan değişiklik sonrasında Dolar/TL 'deki ilk fiyatlamalar hızlı yükselişe işaret etti. Kararın ardından yapılan ilk kotasyonlarda yüzde 16'nın üzerinde bir yükseliş izlenirken, dolar/TL fiyatlamalarında sığ işlemlerde 8,47 seviyeleri kaydedildi. Ardından dolar/TL'de 8,04 seviyesine kadar çekilme izlendi.

• Morgan Stanley ekonomistleri dolar/TL kurundaki harekete ilişkin olarak, "Mevcut politikanın devam ettiği senaryoda Türk lirası cinsi sabit getirili menkul kıymetlerdeki yukarı yönlü hareketin, yüksek pozisyonlanma ve son aylardaki varlık fiyatı performansının iyi haberlerin büyük ölçüde fiyatlandığına işaret etmesiyle, geçen aylara göre daha ölçülü olacağını düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

• Çin Merkez Bankası, referans temel faiz oranı olan Loan Prime Rate'ı (LPR) beklendiği gibi değiştirmeyerek % 3.85'te bıraktı. 5 yıllık LPR da % 4.65 seviyesinde bırakıldı. Her iki faiz oranı da son 11 aydır değişmedi.

• Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD uzun vadeli tahvil getirilerinde son dönemde yaşanan artışın ekonomideki iyimserliği ve daha yüksek enflasyon bekleyişlernini yansıttığını söyledi.

• AC Asia ex, Japan % -0,43 satıcılı

• S&P 500 % 0,07 alıcılı

• Euro Stoxx 50 % -0,13 satıcılı

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder