İller

4 Mart 2021 Perşembe

Uluslararası sermaye piyasaları


Eurotahvil Piyasaları

ABD on yıl vadeli hazine tahvili güne 1,48% seviyesinde başladı. Akşam saatlerine kadar 1.45-1.48% getiri bandında işlem gören tahviller, son dönem tahvillerde yaşanan oynaklığa karşılık, Powell’in daha önceki beklentilerinde değişim olmadığı ve Fed’in para politikasında değişiklik planlamadıklarını söylemesi sonrası sert satış görerek 1.55% seviyesine kadar genişledi. Getirilerde yaşanan artış ile getiri eğrisinde dikleşme devam ederken, 2-10 yıl getiri farkı tekrar 140 baz puana yükseldi, otuz yıl vadede ise getiriler 2.32%’ye kadar yükseliş sağladı.

Türk hazine eurotahvilleri, TL’nin zayıf seyrini sürdürmesi ile gün genelinde sert satışla işlem gördü. Getiri eğrisinde 15-20 baz puan aralığında genişleme olurken, yakın vade satışlardan daha çok etkilendi. Beş ve on yıl vadelerde getiriler sırasıyla 4.75% ve 6.05% seviyesine genişlerken, hafta başında 300 baz puana yaklaşan ülke risk primi 325 seviyesinde kapanış yaptı.

Şirket tarafında yine hazine kıymetlerine göre daha iyi performans olurken, finans dışı şirketlere talep öne çıktı, bankalar ise zayıf işlem görmeye devam etti. 2024-26 bandında satışlar devam ederken, uzun vade sermaye benzeri kıymetlere, ufak lokal talebi hariç, ilgi olmadı. Vakıfbank 2026 kıymeti 5,30% bölgesinde işlem görürken, İş Bankası 2030 kıymetinde getiriler yirmi baz puan artarak 7% seviyesine yaklaştı.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın, Hazine getirilerindeki son artışa karşı daha güçlü bir şekilde geri adım atmaktan kaçınarak piyasaları alt üst etmesinden sonra ABD endeksleri sert kayıplar yaşadı. Powell, bugün çevrimiçi bir etkinlikte, düzensiz piyasalardan "endişe duyacağını", ancak artan oynaklığı azaltmak için adımlar atmayacağını söyledi. Hazine getirilerindeki artış, şiddetli hisse senedi yükselişinin ardından artan hisse senedi değerlemelerine ilişkin korkuları tetikledi. Boğalar, oranlardaki sıçramayı kurumsal karları artırabilecek ekonomik gücün bir işareti olarak görmeye karar verirken, ayıların tüketici fiyatlarında potansiyel bir toparlanma konusundaki endişeleri artıyor.

Güne pozitif başlayan Dow Jones ve S&P500 Powell’in konuşması sonrasında beklenilen şahin tavır gelmeyince sırasıyla %1.11 ve %1.34 değer kaybederek günü sonlandırırken risk iştahının azalmasıyla Nasdaq %2.11 oranında düşüş yaşadı. Piyasalarda yaşanılan sert hareketler sonucunda volalite endeksi olan VIX, 30 seviyesinin üstünü test etti. Dow Jones endeksinde OPEC tarafından gelen üretimi arttırmayacakları açıklamasıyla yükselen petrol ile birlikte enerji endeksi günü pozitif kapatan tek sektörü olurken, iletişim servisleri %1.94 ve kıymetli metal fiyatlarındaki yaşanan sert düşüş ile birlikte hammadde %1.7 oranında değer kaybetti. Endekste Intel %2.6, Home Depot %2.5 ve Walt Disney %2.2 değer kaybederek en kötü performansı sergilerken Chevron %0.88, UnitedHealth Group %0.28 ve American Express günü yatay pozitif tamamlayarak endeksin primlenen hisseleri oldular. S&P500 endeksinde enerji sektörü %2.47 değerlenerek dikkat çekerken IT %2.3 ve hammadde %2 oranında düşüş yaşadı. Teknik olarak 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 3820’yi aşağı yönlü kıran endeks için düşüşün devam etmesi durumunda bir sonraki destek seviyesi kritik 3700 seviyesi olacak. Endekste petrol fiyatları ile birlikte %3.87 oranında değerlenen Exxon ve %3.65 yükselen ConocoPhilips dikkat çekerken Tesla %4.9, AMD %3,85 ve Micron Technology %5.36 değer kaybı yaşadı. Teknoloji devlerinden Apple %1.6 değer kaybederken Google %1.1 oranında primlendi.

ABD Fed başkanı Powell’in konuşması öncesi Asya endekslerinde ve ABD vadelilerinde görülen negatif seyir Avrupa endekslerine de yansıdı. Euro Stoxx50 endeksi %0.2, FTSE100 endeksi %0.37 ve DAX endeksi %0.17 değer kaybetti. FTSE100 endeksinde %2.5 oranında değerlenen enerji sektörü en iyi performansı sergilerken, hammadde %4.6 civarı değer kaybederek en kötü performansı sergiledi. Endekste en hacimli işlemler arasında %2.7 oranında değerlenen BP, %3.7 oranında primlenen Melrose Industries ve %2.6 değerlenen Royal Dutch Shell dikkat çekerken, Barclays %2.16, Glencore %4.47 ve Standard Chartered %4 civarı değer kaybetti. DAX endeksinde ise temel tüketici ürünleri ile birlikte alt yapı sektörü %1.8 değerlenerek endeksin en çok primlenenleri olurken IT %2.2 ve sanayi %1.3 değer kaybederek en çok düşüş yaşayan sektörler oldular. Endekste en çok kazandıranlar arasında %2.45 ile RWE, %2.23 ile Muenchener ve %2.13 ile Volkswagen yer alırken Euro Stoxx 50 endeksine ekleneceği duyurulan Infineon Technologies tarafında yaşanan %6.45’lik kayıp dikkat çekti. Diğer değer kaybedenler arasında %3.56 ile Adidas ve %3.31 ile Deutsche Bank yer aldı.

Ekonomik takvimin zayıf olduğu günde ABD haftalık işsizlik başvuruları beklenti olan 750 binin altında 745 bin, Ocak ayı fabrika siparişleri beklentinin üzerinde %2.6 ve Ocak ayı son revize dayanıklı mal siparişleri beklentiye paralel %3.4 olarak açıklandı. Yarın piyasalar Almanya’da Ocak ayı fabrika siparişleri, ABD tarafında ise Şubat ayı tarım dışı istihdam değişimi ve işsizlik oranı ile mali denge verilerini takip edecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Emtia piyasalarında bugün karmaşık bir görünüm dikkat çekti. Metallerde önemli kayıplar verilirken enerji ve tarım grubunda yükseliş görüldü. Altın, günü ilk yarısında, $1706-$1723 bandında oldukça kararsız bir seyir izledi. Fed Başkanı Powell’ın konuşması öncesinde $1715 civarında işlem gören değerli metal, konuşmadan sonra gelen sert satışlarla $1690 seviyesine kadar çekildi. Benzer bir seyir izleyen gümüş de %4’e yakın kayıpla $25.0645’e kadar geriledi. Endüstriyel metallerde biriken uzun pozisyonların kapatılmasıyla gelen satış dalgası bugün de devam etti. Bakır %2.13 gerilerken, arz tarafından gelen rahatlatıcı haberlerin etkisiyle nikel %7.37 değer kaybederek en zayıf metal olarak göze çarptı. Bugünkü OPEC+ toplantısında üretimi miktarını değiştirmeme yönünde alınan karar, petrol fiyatlarında yükselişe neden oldu. Açıklamanın ardından Nisan vadeli WTI petrol %6’ya yakın değer kazanarak $64.86, Mayıs vadeli Brent petrol ise $67.75 seviyesine kadar yükseldi.

Dün ABD Doları’nda görülen yükselişini bugün de sürdürdü ve tüm G10 para birimleri karşısında değer kazandı. Gün boyu 91.200 seviyesini kırmakta zorlandığı görülen Dolar endeksi, Powell’ın henüz para politikasında bir değişiklik planlanmadığı şeklindeki açıklamasının ardından hızla 91.673’e kadar yükseldi. Günün büyük bölümünde 1.2038 seviyesindeki 100 günlük hareketli ortalamanın üzerinde tutunmaya çalışan EURUSD paritesi, bu seviyenin kırılmasıyla 1.1960 bölgesine çekildi. Fed Başkanı’nın açıklamaları öncesinde 1.4017’ye kadar tırmanan GBPUSD paritesi ise bu noktadan gelen satışla 1.3880 seviyesine geriledi.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder