İller

9 Mart 2021 Salı

Uluslararası sermaye piyasaları


Eurotahvil Piyasaları
ABD 10 yıllık getirilerinde 1.60 seviyelerinden 1.53 seviyelerine gerileme olurken Avrupa tarafında da toparlanma vardı. İngiltere, Fransa ve Almanya 10 yıllık tahvilleri alıcılı olarak sırasıyla 0.72, -0.06 ve -0.30 getiri seviyelerinden günü sonlandırdılar. ABD tarafında bugün takip edilen 3 yıllık tahvil ihracında getiri 0.355 olurken yarın 10 yıl vadeli ihraç takip edilecek.
Lokal tarafta hem kurda görülen düzeltme hareketi hem de CDS’in gerilemesi ile pozitif seyir hakimdi. 5 yıl vadeli CDS yaklaşık 10 baz puan gerileme ile 333 / 339 seviyelerinden kote edildi. Hem hazine kıymetlerinde hem de banka kıymetlerinde primlenmeler öne çıkarken 10 yıl vadeli hazine tahvili 97.86 seviyesinden 6.20 getiri ile işlem gördü. Vakıfbank 2026 kıymeti 5.78 seviyesinde işlem görürken, İş Bankası 2030 vadeli kıymet 7.20 getiriseviyesindenişlemgördü.
ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
ABD tarafında senatodan geçen $1.9 trilyonluk destek paketi ile birlikte 10 yıllık hazine kıymetleri getirilerinde görülen düşüş, risk iştahının tekrar artmasına yol açtı. Gün içerisinde gerçekleşen üç yıllık hazine ihracının piyasa seviyesinin hemen altında gerçekleşmesi de endeksleri destekleyen etkenlerden oldu. Geçtiğimiz günlerde sert düşüşler yaşayan teknoloji hisseleri Nasdaq’ın 100 günlük hareketli ortalamasından gelen tepki alımları ile kayıplarının bir kısmını geri aldı. Bir diğer önemli gelişme ise Japonya tarafında beklentinin altında gelen son revize dördüncü çeyrek büyüme rakamları oldu.
Geçtiğimiz hafta özellikle Nasdaq tarafında yaşanılan sert kayıpların ardından ABD endeksleri günü primlenerek sonlandırdılar. Dow Jones endeksi %0.09, S&P500 %1.42 ve Nasdaq %3.69 oranında değer artışı kaydetti. Dow Jones endeksinde en iyi performansı sergileyen sektör %1.75 ile IT olurken iletişim servisleri %3 ve hammadde %1.8 oranında değer kaybederek en kötü performansı sergilediler. Endekste teknoloji firmalarına karşı artan risk iştahı ile birlikte %4.7 oranında değerlenen İntel en çok kazandıran hisse olurken diğer teknoloji devlerinden Apple %4 ve Microsoft %2.8 değerlendi. 14 aydır ilk defa iptal edilen siparişlerden çok yeni sipariş aldığını açıklayan Boeing %3 civarı değerlenerek dikkat çekti. Bir önceki gün %6 civarı değerlenen Walt Disney ise CEO tarafından Disneyland’in Nisan sonunda açılacağını tahmin ettiği açıklaması ve 100 milyon üyeye ulaşmasını duyurmasına rağmen kar realizasyonları ile birlikte %3.7 oranında değer kaybederek endeksin en kötü performans sergileyen hissesi oldu. Diğer değer kaybeden hisseler arasında %3.4 ile American Express, ve %2.2 ile Caterpillar yer aldı. S&P500 endeksinde ise tercihe bağlı tüketim malları %3.8 ile en çok değerlenen sektör olurken IT %3.4’lük değer artışıyla ikinci sırada yer aldı. Endeksin en zayıf performans sergileyen sektörü ise %1.9 değer kaybıyla enerji oldu. Teknik olarak 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 3828 halen önemli bir destek seviyesi olarak takip edilmeye devam ediliyor. Endekste $900 seviyelerinden düşüş yaşayan ve $600’ın altını gören Tesla %20 civarı değerlenerek dikkat çekerken LG Chem tarafından yapılan Tesla için üretilecek olan yeni batarya haberi yükselişin gölgesinde kaldı. Endekste yüksek hacimli işlemler arasında %6.2 oranında değerlenen AMD, %4 civarı primlenen Facebook ve %6.9 oranında yükselen Paypal yer aldı. Endekste dikkat çeken düşüşler ise %4.8 ile ViacomCBS, %1.7 ile Freeport-McMoran ve %2.2 ile Bank of Amerika tarafında gözlendi.
Avrupa endeksleri beklentinin hafif altında kalan Avrupa Bölgesi dördüncü çeyrek son revize büyüme verilerine rağmen ABD destek paketinin senatodan geçişinin verdiği destekle günü hafif değerlenerek sonlandırdılar. Euro Stoxx 50 endeksi %0.6, FTSE100 endeksi %0.17 ve DAX endeksi %0.4 oranında primlendiler. FTSE100 endekinde IT %2.15 değerlenerek endeksin en iyi performans sergileyen sektörü olurken sanayi %1.55 değerlenerek dikkat çekti. Hammadde sektörü ise %2.2 oranında değer kaybederek en kötü performansı sergiledi. Endekste en hacimli değer kaybeden işlemler arasında %1.54 ile Lloyds Banking, %2.3 civarı düşen Rolls-Royce ve %7.2 kayıpla Standard Life Aberdeen yer alırken M&G %4.7 ve Vodafone %1.3 değer kazanarak dikkat çekti. Dax endeksinde ise alt yapı sektörü %2.3 ve IT %2 civarı değerlenirken gayrimenkul sektörü %1 oranında düşüş yaşadı. Endekste Delivery Hero %4.6, Infineon Technologies %4 ve Deutsche Boerse %3 değerlenerek dikkat çekerken çip sıkıntısının bütün bir yıl süreceği açıklamasıyla birlikte 2021 görünümünü açıklayan Continental %8 değer kaybetti.
Ekonomik takvimin zayıf olduğu günde Japonya tarafında açıklanan dördüncü çeyrek son revize büyüme verileri beklenti olan %3 seviyesinin altında %2.8 olarak açıklanırken Avrupa Bölgesi dördüncü çeyrek son revize verisi -%0.6 beklenirken -%0.7 olarak açıklandı. Yarın piyasalar Çin tarafında Şubat ayı TÜFE ve ÜFE verileri ile birlikte Ocak ayı sanayi üretimini takip edecek olup ABD tarafında MBA Mortgage başvuruları ve Şubat ayı TÜFE verileri önem kazanacak.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Dolar endeksinde son günlerde izlenen yükseliş bugün mola verdi. Seans açılışında 92.50 seviyelerine yükselerek Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşan endeks, günün kapanışında 92’nin hemen altında işlem gördü. EUR/USD paritesi seans açılışında 1.1836’ya kadar geriledi ve 200 günlük ortalamanın da bulunduğu bu bölgeden destek bulmayı başardı. Günün kapanışı 1.19 seviyelerinde gerçekleşti. GBP/USD paritesi de 50 günlük ortalama olan ve trend desteği olarak öne çıkan 1.3770 civarında destek bulmayı başardı ve kapanışta 1.39’a yakın seviyelerde işlem gördü. Dolar karşısında son günlerde hızlı değer kaybıyla dikkat çeken Japon Yeni’nde bugün tam tersi bir hareket izlendi. Sabah saatlerinde 109.23’e kadar yükselen USD/JPY paritesi 108.50 seviyesinden günü tamamladı.
Son günlerde dolardaki güçlenmenin de etkisiyle yönünü aşağı çeviren değerli metallerde bugün yukarı yönlü tepki izlendi. Spot altın %2’ye yakın primle $1716 seviyelerinde ve spot gümüş %3.2 değer kazancıyla $25.92 civarında günü sonlandırdı. Bugünkü yükselişle birlikte gümüş tekrar 100 günlük ortalaması üzerinde kapanış yapmış oldu. Petrol fiyatlarında kar realizasyonu devam ediyor. Gün içinde ara ara artıya geçen petrol fiyatlarında yükselişler kalıcı olamadı.

WTI petrol %1.9 değer kaybıyla $63.85 ve Brent petrol %1,5 gerilemeyle $67.25 seviyelerinde günü tamamladı. Yarın açıklanacak olan haftalık stok verisi petrol fiyatlarının yönü açısından önemli olacak. Beklenti, 333 bin varil stok atışı açıklanması yönünde

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder