İller

22 Mart 2021 Pazartesi

Zaman akıyor


Zaman Akıyor

Haftanın ilk işlem gününde TCMB’de başkan değişikliği sonucu TL ve TL bazlı varlıklar sert satıldı. BIST100 endeksi %9.79 oranında tarihi bir düşüş yaşayarak günü 1.379 puandan kapattı. Böylelikle endeks 2021 yılı kazançlarının tamamını vermiş oldu. Öyle ki; dün ilk kez endeks bazlı devre kesici uygulandı. TL ise diğer GOÜ para birimleri kıyaslandığında açık ara en kötü performans gösteren para birimi oldu. Hatırlanacak olursa geçtiğimiz hafta sonu Naci Ağbal TCMB Başkanlığı görevinden alınmış ve yerine Şahap Kavcıoğlu atanmıştı. Bu atama ile birlikte TCMB’nin son dönemde güçlü sıkılaştırıcı politikalarının yerini güçlü faiz indirimlerine bırakacağı beklentileri kuvvetlendi. Bu beklentiler doğrultusunda Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri 466 seviyelerine ulaşarak Kasım 2020 tarihinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Artan risk primi ve bozulan enflasyon beklentileri ile Türkiye 10 yıllık tahvilin getirisi %19 seviyesinin üzerine yükseliş kaydetti. 10 yıllık tahvilin getirisindeki bu artış şirket değerlemelerinin aşağı yönde revize edilmesine neden olacağı için endeks üzerinde negatif etkisi bulunmaktadır. Bununla birlikte yurtdışı TL haftalık swap faizleri de sert yükseliş kaydetti. Geçtiğimiz Cuma günü %14.2 seviyesinde kapatan haftalık swap faizleri %100 seviyesine ulaştı. Günlük swap oranı ise %150 seviyesini gördü. Dün gece VİOP akşam seansında düşüşlerin devam ettiğini ve bu negatif fiyatlamaların yeni güne de sirayet etme olasılığının yüksek olduğunu söyleyelim.

Dün FED Başkanı Powell, Uluslararası Ödemeler Bankası’nın ( BIS ) düzenlediği panelde konuşma gerçekleştirdi. Powell, FED’in politikalarına yönelik söylem de bulunmazken daha çok kripto paralara ilişkin yorumlarını paylaştı. Bu neden piyasalarda konuşmaya bağlı herhangi bir volatilite yaşanmadı. Buna karşılık ECD Başkanı Christine Lagarde’ın ekonomiye ilişkin yorumları takip edildi. Lagarde, Pandemi Varlık Alım Programı ( PEPP ) hakkında daha alımlara başlamadan önce piyasaya istikrar getirdiğini ve en değerli özelliğinin esneklik olduğunu belirtti. Bankanın gerekmesi halinde tüm araçlarda ayarlama yapmaya hazır olduğunun da yineledi.

Global çapta bugünün gündem maddesi FED Başkanı Powell’ın ve bölgesel FED başkanlarının yapacakları konuşmalar olacak. Powell’ın bugün gerçekleştireceği konuşmanın metni dün açıklandı ve toparlanmanın beklenilenden daha hızlı ilerlediğini kaydetti. Bugünkü sunumunda daha ayrıntılı açıklamalar göreceğiz. Başkan Powell ile birlikte FED üyelerinin konuşmaları da yakından takip edilecek.

Yurt içerisinde reform paketi takvimine yönelik gelişmeler takip edilecek. Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, reform paketindeki maddelerle ilgili kanun ve yönetmelik taslaklarının hazır olduğunu açıklamış ve reform paketi takviminin en geç gelecek salı paylaşılacağını belirtmişti.Yurt içerisinde reform paketi takvimine yönelik gelişmeler takip edilecek. Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, reform paketindeki maddelerle ilgili kanun ve yönetmelik taslaklarının hazır olduğunu açıklamış ve reform paketi takviminin en geç gelecek salı paylaşılacağını belirtmişti.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

• Asya hisse senetleri Salı günkü işlemlerde karışık bir görünüm seyretti.Japonya'da Nikkei ve Topix Endeksler kazanıma yöneldi, Güney Kore Kospi Endeksi, ise geriledi. Japonya'da Softbank Group yüzde 0.17 yükselirken, Güney Kore'de Samsung Electronics artış kaydetti. Öte yansan LG Electronics yaklaşıkl yüzde 3 düştü.

• Çin ana karasında Şanghay Bileşik ve Shenzen endeksleri hafif yükseldi, Hang Seng Endeksi ise yatay seyretti.Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi, yüzde 0.26 yükselirken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi,yüzde 0.15 yukarıda seyretti.

• Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye'nin sermaye kontrollerini uygulama riskinin arttığını, ancak Pazartesi günü merkez bankası başkanının aniden görevden alınmasının liranın düşmesine yol açmasının ardından temel senaryolarının bu olmağını duyurdu.

• Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinde toparlanmanın sağlanan ilerlemeye rağmen hala tamamlanmaktan uzak olduğunu söyledi. Powell, Fed'in ekonomiye destek sağlamaya devam etmeyi planladığını vurguladı.

• ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, koronavirüs salgınından kurtulmaya çalışan ABD ekonomisi için iyimser bir resim ortaya koydu.

• Fed Yönetim Kurulu üyesi Michelle Bowman, ABD ekonomisinin toparlanmasını ve enflasyonunda geçici bir zıplama beklediğini, ancak Fed'in ekonomiye desteğini geri çekmesinin zamanının geldiğini inanmadığını söyledi.

• Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD ekonomisinin tahvil alım programını azaltmaya başlamayı düşünmek için ulaşılması gereken çıtanın yakınında bile olmadığını söyledi.

• Amundi Asset Management, TCMB'nin Nisan ayında 300 baz puan faiz indirimine gitmesi halinde bunun kendileri için sürpriz olmayacağını bildirdi. Avrupa'nın en büyük varlık yönetim şirketi olan Amundi'nin Gelişmekte olan Piyasalar Global Başkanı Yerlan Syzdykov, "Faizler konusunda resmi tahminlerimizi tam olarak yeniden değerlendirmek için Merkez Bankası'nın yönlendirmesini bekliyoruz, bununla birlikte yeni Merkez Bankası Başkanı'ndan daha gevşek bir para politikası izleneceğini sinyalini vermek üzere ilk adım olarak bir faiz indirimi görmeyi bekliyoruz" diye konuştu.

• Beyaz Saray, New York Times'ta yer alan ve Başkan Biden'in üzerinde çalıştığı altyapı paketinin büyüklüğünün 3 trilyon dolar olacağı haberini doğrulamadı.

• AC Asia ex, Japan % -0,48 satıcılı

• S&P 500 % -0,21 satıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,34 satıcılı

 

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder