İller

4 Nisan 2021 Pazar

Ağbaba: "Son 14 ayda kepenk kapatan esnaf sayısı 124 bin 910 ‘a yükseldi’’


CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA: "SON 14 AYDA KEPENK KAPATAN ESNAF SAYISI 124 BİN 910 ‘A YÜKSELDİ’’

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA: "SON 14 AYDA KEPENK KAPATAN ESNAF SAYISI 124 BİN 910 ‘A YÜKSELDİ’’

"ERDOĞAN’IN FEDAKÂRLIKİSTEDİĞİ LOKANTALAR İSE TEK TEK İFLAS EDİYOR."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKP’nin Ramazan ayında restoran ve lokantaları kapatarak 1 milyondan fazla kişiyi açlığa terk ettiğini açıkladı. CHP’li Ağbaba, Erdoğan’ın “Ramazan ayında ise hep birlikte biraz fedakârlık yapacağız” açıklamasını eleştirirken,esnafın içinde bulunduğu iflas dalgasını resmi verilerle açıkladı. Sadece Ocak ve Şubat aylarında yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren 1561 işletme ve firma sahibi iş yerini kapatmak zorunda kaldı.

SON 14 AYDA KEPENK KAPATAN ESNAF SAYISI 124 BİN 910 ‘A YÜKSELDİ

2020 yılında Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerine göre meslekten ve sicilden terkini yaparak kepenk kapatan yani iflas eden esnaf sayısı en az 99 bin 588’di.

Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerine göre, 2021 yılının Ocak ve Şubat aylarında olmak üzere meslekten ve sicilden terkini yaparak iflas eden esnaf sayısı ise 19 bin 727’dir.

Ayrıca Ticaret odalarına kayıtlı olan gerçek kişi ticaret işletmelerinden yani esnaflarımızdan 2021 yılının ilk iki ayında iflas eden esnaf sayısı 5 bin 595.

2021 yılın ilk iki ayında ise; Esnaf Sicili gazetesi ve Ticaret Sicil gazetesi verilerine göre iflas ederek kepenk kapatan esnaf sayısı ise 25 bin 322, toplamda son 14 ayda iflas eden esnaf sayısı ise resmi verilere göre en az 124 bin 910 oldu. Bir başka deyişle 2020 yılı ve 2021 yılının ilk iki ayı olmak üzere; son 14 aylık dönemde her ay 8 bin 922 esnaf iflas ederek kepenk kapattı.

ERDOĞAN’IN FEDAKÂRLIK İSTEDİĞİ YEME VE İÇME SEKTÖRÜ TEK TEK İFLAS EDİYOR.

TÜR

FAALİYET KOLU

KAPANAN İŞLETME SAYISI 

Anonim şirketler

Lokantalar ve seyyar yemek hizmeti faaliyetleri

Ocak ve Şubat 13

Limited Şirketler

Lokantalar ve seyyar yemek hizmeti faaliyetleri

Ocak ve Şubat 105

Gerçek Kişi Ticari İşletmeler*

Lokantalar ve seyyar yemek hizmeti faaliyetleri

Ocak ve Şubat 282

Gerçek Kişi Ticari İşletmeler*

Belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda gıda, içecek veya tütün ağırlıklı perakende ticaret

Ocak ve Şubat 1161

Toplam

 

Ocak ve Şubat 1561

Kaynak; TOBB Ticaret Sicil Gazetesi verileri

Kısıtlamaların en çok etkilediği esnaf grubunun başında şüphesiz ki Lokanta, Kafe ve restoranlar gelmektedir. Ticaret sicil gazetesi verilerine göre; Lokanta ve seyyar yemek faaliyeti hizmetleri ile belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda gıda, içecek veya tütün ağırlıklı perakende ticareti yapan 495 adet işyeri Ocak ayında,1066 iş yeri ise şubat ayında kapandı. Sadece Ocak ve Şubat aylarında yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren 1561 işletme ve firma sahibi iş yerini kapatarak iflas etti.

Şimdi iktidar lokanta ve restoranların faaliyetlerini tekrar kısıtlarken, bu sektörde çalışan 1 milyona yakın işçiyi de günlük 50 TL aylık 1500 TL’ye mahkûm ederek açlığa terk etmiş durumdadır.

Ramazan ayında tekrar kısıtlamalara maruz kalan esnaflarımıza yeteri kadar destek verilmemesi durumunda, hem iflaslar önümüzde ki aylarda daha da arttıracak hem de iflaslardan kaynaklı olarak işsizlik daha korkunç boyutlara ulaşacaktır.

Kaynak CHP
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder