*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
ABD Başkanı Biden'ın yeni altyapı planını açıklaması ile birlikte dün, geride kalmış Nasdaq endeksi %1,5 oranında değer kazandı. Bu sabah vadelilerde de teknoloji endeksi pozitif ayrışırken, Asya'da çoğu borsa artıda seyrediyor. Diğer yandan Dolar'ın güçlü görüntüsünü koruduğu ortamda bugün Çin imalat PMI'nın beklentilerin biraz altında kalması ile Gelişmekte Olan Ülke para birimleri hafif baskı altındalar. Yarın ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugün küresel çapta PMI verileri yakından izlenecek. Asya borsalarına paralel BIST100 endeksi de güne hafif alıcılı bir görüntü ile başlayabilir. Dün görece dar bir aralıkta hareket eden endekste banka - sanayi ayrışması devam ediyor. Bankacılık (XBANK) endeksi %0,57 oranında değer kaybederken, sanayi endeksi (XUSIN) ise %0,41 yükseliş kaydetti. Ayrışma bugün de devam edebilecekken, endeks, küresel borsalardaki görüntü ile birlikte gün içerisinde hafif alıcılı bir seyir izleyebilir.
MAKROEKONOMİ
Biden'ın, 2,25 trilyon USD'lik altyapı ve istihdam programını açıklaması ve sağlık ve eğitim gibi hizmetlere ilişkin destek programının ikinci kısmının detaylarının da bu ay içerisinde paylaşılmasının beklenmesi ve dün ABD'de açıklanan verilerin güçlü ekonomik toparlanmayı teyit etmesinin etkisiyle ABD hisse senedi borsaları günü Dow Jones hariç yükselişlerle kapattı. Biden, destek programının finansmanı için kurumlar vergisinin %21'den %28'e çıkarılmasının da planlandığını belirtti. Fransa'da salgın nedeniyle 4 haftalığına ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Çin Caixin imalat PMI, mart ayında resmi imalat PMI verisindeki artışa karşın geriledi ve 50,9 seviyesinden 50,6'ya geriledi, Çin'deki yeni yıl dönemi bu karmaşayı yaratmış olabilir. Gelecek hafta IMF'nin küresel ekonomik raporunu beklerken, Dünya Ticaret Örgütü bu yıl küresel mal ticaretine ilişkin büyüme beklentisini %7,2'den %8'e yükseltti. Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin 2021 yılı büyüme tahminini %4,5'ten %5'e yükseltti, 2022 yılı büyüme tahmini %5'ten %4,5'e çekti ve 2023 yılı büyümesini ise %4,5 seviyesinde öngördü.
- Mart ayına ilişkin ABD Chicago PMI verisi 60,7 seviyesine gelmesi beklenirken 66,3 seviyesinde gerçekleşti ve Temmuz 2018'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
- Önceki gün ve geçen hafta olumlu gelen tüketici güveni endekslerine ilişkin veri akışı sonrası ABD ADP özel sektör istihdam verisi pozitif sinyal verdi ve mart ayında 517 bin kişi artarak son 6 ayın en yüksek istihdam artışını işaret etti. Azalan vaka sayıları, aşılama sürecindeki pozitif seyir ve 1,9 trilyon USD'lik teşvik paketi istihdama da olumlu katkı yaptı. Kısıtlamaların gevşemesiyle salgının en çok etkilediği restoran, oteller ve eğlence mekanları gibi hizmet sektörü kaynaklı istihdam artışı dikkat çekmekte. İmalat sanayi istihdamı da 49 bin kişi artarak güçlü sinyal verdi.
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, TSİ 16.45'te mart ayına ilişkin imalat PMI nihai verisi takip edilecek. ABD'de mart ayına ilişkin imalat sektörü öncü PMI, Biden'ın mali teşvik paketinin yürürlüğe girmesinin artırdığı iyimser beklentiler, birçok eyalette kısıtlayıcı tedbirlerin gevşetilmeye başlanması ve aşılamaların hızlanmasının olumlu etkisiyle büyüme bölgesindeki seyrini güçlendirmişti. Ayrıca ABD'de TSİ 17'de mart ayına ilişkin ISM imalat sanayi PMI ve TSİ 15.30'da 26 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. Yeni işsizlik maaşı başvuruları 19 Mart haftasında 684 bin kişi seviyesine gerileyerek son 1 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. 26 Mart haftasında yeni işsizlik maaşı başvurularının 680 bin kişi seviyesine gerilemesi bekleniyor. Öte yandan, TSİ 20'de Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker'ın konuşması takip edilecek.
Avrupa tarafında da, bölge genelinde mart ayına ilişkin imalat PMI nihai verileri açıklanacak. Avrupa tarafında, öncü verilere göre imalat PMI'lar mart ayında artan vakalar ve sıkılaştırılan kısıtlayıcı tedbirlere karşın siparişlerdeki güçlü artışlar ve kısıtlayıcı tedbirlerin kademeli bir şekilde azalacağına yönelik artan beklentilerin etkisiyle önceki ayın ve beklentilerin üzerinde artış sergilemişti.
Öte yandan, bugün OPEC+ Grubu Toplantısı takip edilecek ve petrol üretim kesintilerinin mayısa kadar uzatılması yönünde karar çıkması bekleniyor.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da mart ayına ilişkin imalat PMI verisi takip edilecek. Şubat ayı İSO imalat PMI rakamı 54,4'ten 51,7'ye gerilemiş fakat genişleme bölgesinde kalmaya devam etmişti. Son yayınlanan anket verilerine göre inşaat sektörü hariç güven endeksleri arttı. Reel kesim güven endeksine baktığımızda iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmekte ve KKO ise 0,1 puan arttı. Bu açıdan bu ay PMI'nın genişleme bölgesinde kalmasını beklemekteyiz.
Öte yandan, TCMB'nin, yatırımcı, ekonomist ve analistlerle telekonferans yöntemiyle toplantısı takip edilecek.
TCMB bugün rezerv, DTH ve menkul kıymet istatistiklerini paylaşacak.
- Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz ve 26 Mart haftasında toplam DTH miktarı 9,08 milyar USD azaldı. Bireysel DTH 26 mart haftasında 7,46 milyar USD azalırken, kurumsal DTH'lar ise 1,62 milyar USD geriledi. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki payı (dolarizasyon oranı) %54,2'den %54,5'e yükseldi. Kredilerde ise kur etkisinden arındırdığımızda haftalık bazda artış görmekteyiz. TL kredilerde haftalık %0,38 artış ,YP kredilerde haftalık %0,30 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış olarak haftalık %0,15 artış görmekteyiz.
- TCMB analitik bilanço verilerine göre 26 Mart haftasında toplam ve net rezervin gerilediğini hesaplamaktayız. TCMB analitik bilanço verisine göre 26 Mart haftasında TCMB dış varlıkları 2,5 milyar USD geriledi. Bunun neticesinde toplam rezervin 90,6 milyar USD seviyesine gerilediğini tahmin ediyoruz. Bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı ise haftalık bazda 1,6 milyar USD azaldı. Toplam rezervdeki değişimden bankaların TCMB'de tuttukları döviz mevduatı çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 13,7 milyar USD seviyesinden 12,7 milyar USD seviyesine geldiğini öngörmekteyiz. TCMB'nin yurt içi bankalarla olan swap stokundaki 2 milyar USD'lik azalma rezervleri düşürücü yönde etki yaptı.
Türkiye'nin brüt dış borç stoku, 2020 yılı sonunda yıllık 14,6 milyar USD artarak 450 milyar USD gerçekleşti ve GSYH oranı da 2019 yılındaki %57,2 seviyesinden 2020 yılı sonunda %62,8'e çıktı. 2020 yılında ağırlıklı olarak kamu sektörü uzun vadede ve TCMB kısa vadede brüt dış borcunu artırdı, toplam dış borç içerisinde en yüksek paya sahip olan özel sektör ise uzun vadede brüt dış borcunu azalttı. 2019 yılında kısa vadeli dış borç stokunun toplam borç stokundaki payı %28,2'lerde iken 2020 yılında %30,8 seviyesine yükseldi.
AB tanımlı borç stoku/GSYH oranı 2020 yılını, 2019 yılındaki %32,6 seviyesinden yükselerek %39,5 seviyesinden sonlandırdı ve hala %60 olan Maastricht kriterinin altında bulunmayı sürdürüyor. Ek olarak oran, üçüncü çeyrekte %42,7 ile 2010 yılı birinci çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı, oradan kısmi gevşeyerek yılı %40'ın altında kapattı.
Dün şubat ayına ilişkin dış ticaret rakamları da izlendi. Küresel imalat sektörünün gücünü koruması tarihi yüksek bir seviyede şubat ayı ihracatını da beraberinde getirdi ve şubat ayında ihracat aylık %6,5 ve yıllık %9,6 artarak 16 milyar USD gerçekleşti. İthalat ise aylık %6,8, yıllık %9,4 arttı ve 19,3 milyar USD gerçekleşti. İç talepteki görünümün seyri için izlediğimiz enerji ve altın hariç ithalat, yıllık %17,9 ile 2020 yılı son çeyrek ortalamasına yakın ve güçlü arttı, iç talepte belirgin bir yavaşlamanın olmadığını gösterdi. Böylece dış ticaret açığı da şubat ayında 3,3 milyar USD ile geçen sene aynı ayın sınırlı üzerinde gerçekleşti. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı 0,2 milyar USD oldu. 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı yatay kalarak 48,7 milyar USD, GSYH oranı da %6,8 gerçekleşti.
Hazine mart ayı iç borçlanma stratejisinde 31,2 milyar TL iç borçlanma gerçekleştireceğini ve toplamda 21,9 milyar TL anapara ödemesi yapacağını ve böylelikle 9,3 milyar TL net iç borçlanma yapacağını belirtmişti. Stratejide hedeflenen iç borçlanma miktarı 31,2 milyar TL iken hesaplamalarımıza göre Hazine mart ayında yaklaşık 23,2 milyar TL ile hedeflenenin altında borçlandı. Böylelikle net iç borçlanmasının yaklaşık 1,3 milyar TL olduğunu öngörüyoruz. Hazine mart ayında dış borçlanmaya gitmedi. Stratejiye göre 27,6 milyar TL net dış borç ödemesi gerçekleştirdi. Net borç ödemesinin böylelikle mart ayında 26,3 milyar TL olduğunu öngörmekteyiz.
- Dün Hazine tarafından yayınlanan nisan-haziran dönemine ilişkin 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisine göre nisan ayında 37,3 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 33 milyar TL'lik iç borçlanma, mayıs ayında toplam 53,7 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 54 milyar TL'lik iç borçlanma, haziran ayında toplam 30,9 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 43,8 milyar TL'lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır.
ŞİRKET HABERLERİ
Akbank (AKBNK, Nötr): Banka, yurt dışı borçlanma araçlarının ihracı ile ilgili senelik izin yenilemesine ilişkin gerekli başvuruyu SPK ve BDDK nezdinde yapmıştır.
4 Şubat 2021 tarihli Akbank Raporumuz için tıklayınız…
Arçelik (ARCLK, Nötr): Şirket tarafından yayınlanan 16.12.2020 tarihli açıklamaya istinaden yapılan anlaşma çerçevesinde Hitachi Global Life Solutions, Inc. şirketiyle görüşmeler ve sürecin tamamlanmasına dair çalışmalar devam etmektedir. İlgili açıklamada da belirtildiği gibi işlemin tamamlanması için 1 Nisan 2021 tarihi hedef tarih olarak belirlenmişti. Sözleşmede ön görülmüş olan çalışmaların beklenenden fazla zaman almış olması nedeniyle, kapanış işlemlerinin en geç 1 Temmuz 2021 tarihine kadar olmak üzere önümüzdeki 3 ay içerisinde tamamlanması konusunda taraflar karşılıklı mutabık kalmıştır.
27 Ocak 2021 tarihli Arçelik raporumuz için tıklayınız…
Halk GYO (HLGYO, Nötr): Çıkarılmış sermayenin %5,15 oranında bedelsiz artırılarak 970mnTL'den 1.020mnTL'ye çıkarılmasına karar verilmiştir.
Mavi Giyim (MAVI, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,6111 TL kar payı dağıtım teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Teklif edilen hak kullanım tarihi 30.07.2021'dir. Son hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,3 olarak hesaplanmaktadır.
16 Mart 2021 tarihli Mavi Raporumuz için tıklayınız…
Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): AnadoluJet'in yeni stratejisiyle 2021 yaz döneminde yurt dışı uçuşlarını artırması planlanmıştır. Bu kapsamda; AnadoluJet ile Avrupa ve Orta Doğu'daki 19 yeni noktadan Antalya, Dalaman ve Bodrum'a haftalık 102 (frekans) sefer düzenlenmesine karar verilmiştir.
5 Mart 2021 tarihli THY Raporumuz için tıklayınız…
Ziraat Bankası, Çin Exim Bank (The Export Import Bank Of China) ile 400 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. Krediyle yerel paralarla ticaretin geliştirilmesine ve artırılmasına katkı sağlanacak.
SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile TL mevduata uygulanan stopaj desteği süresi 31 Mayıs 2021'e kadar uzatıldı. İndirimli stopaj oranlarına ilişkin ilk düzenleme 2020 yılı Ekim ayında yayınlanmış, Aralık 2020'de yapılan düzenlemeyle süre 31 Mart'a uzatılmıştı. Kaynak: Dünya
Borsa İstanbul: 17/09/2020, 18/12/2020 ve 11/03/2021 tarihli Borsamız duyuruları çerçevesinde, fiili dolaşım oranı %5'in altında olan Döktaş Dökümcülük Ticaret ve Sanayi A.Ş. (DOKTA) ve Sönmez Pamuklu Sanayii A.Ş.'nin (SNPAM) payları 01/04/2021 tarihinden itibaren Piyasa Öncesi İşlem Platformu'nda Tek Fiyat işlem yöntemi ile işlem görecektir. İlgili paylar 01/04/2021 tarihinde, 31/03/2021 tarihinde oluşan kapanış fiyatı üzerinden hesaplanan baz fiyat ile işlem görmeye devam edecektir.
Doğalgaz: BOTAŞ'ın yayımladığı Nisan ayı satış tarifesine göre doğalgaza yılın dördüncü zammı yapıldı. Tarifeye göre BOTAŞ konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatında yüzde 1 zam yaptı. BOTAŞ'ın internet sitesinde, Nisan ayına ilişkin yayımlanan tarife tablosuna göre, konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uygulanan satış fiyatı, Mart'ta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğalgaz için 1.303 lira, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için de yine yüzde bir artışla 1.457 lira olarak belirlendi. BOTAŞ, doğalgazda fiyat tarifelerini aylık olarak açıklıyor. Şirket, Ocak, Şubat ve Mart ayında da doğalgaz tarifesine yüzde 1 zam yapmıştı. Kaynak: Bloomberght
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Arzum (ARZUM): Şirketin Yönetim Kurulu hisse başına brüt 0,3106 TL kar payı dağıtımı teklifini Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Dünkü hisse kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,41 olarak hesaplanmaktadır.
Orge Enerji (ORGE): Şirketin, İstanbul'da inşası devam etmekte olan İbn Haldun Üniversitesi Başakşehir Külliyesi Spor Salonu ve Vadi Peyzaj Aydınlatma elektrik işlerine yönelik verdiği toplam 234binEuro+KDV ve 1,6mn TL+KDV tutarındaki teklifinin kabul edildiği İşveren İbn Haldun Üniversitesi İktisadi İşletmesi tarafından Şirkete bildirilmiştir. İşveren ile sözleşme görüşmelerine başlanmıştır. İşlerin 180 günde bitirilmesi planlanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 53 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 335 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,70 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,71-%1,75 bandında hareketin ardından %1,74 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta faizlerde yatay hareket gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta ise faizlerde 35 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder