İller

13 Nisan 2021 Salı

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Kritik TÜFE verisi ve bilançolar öncesinde öne çıkan temkinli duruş nedeniyle hafif realizasyonlar görüldü

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, bugün açıklanacak olan TÜFE verisi ve hafta içerisinde başlayacak bilanço sezonu öncesinde yatırımcıların temkinli duruşu nedeniyle hafif realizasyonlara sahne oldu. Ayrıca küresel ekonomik toparlanmanın da bölgelere eşit oranda sirayet etmemesi de fiyatlamalarda etkili oldu. Diğer yandan, bilançolar cephesinde S&P 500 şirketlerinin ilk çeyrek karlarında yıllık bazda %25 artışla son 2,5 yılın en yüksek karlılık artışının öngörülmesine karşın; kısıtlamalar, çip problemleri ve tedarik zincirindeki tıkanıklıkların yansımaları ilerleyen dönemlerde kar artışlarının sürdürülebilirliğine şüphelere neden oluyor. Başkan Biden’ın planladığı kurumlar vergisi artışının da değerlemeler üzerinde baskı yaratacağı düşünülüyor.

Endeksler cephesinde, Nasdaq endeksi %0,36 değer kaybıyla 13.850 seviyesine gerilerken, Dow Jones endeksi %0,16 düşüşle 33.745,40 seviyesinden günü tamamladı. S&P 500 endeksi ise yatay seyirle 4.129,03 seviyesinden kapandı. Bu arada VIX endeksinin 16,91 ile son 13 ayın en düşük seviyelerindeki seyrini sürdürdüğünü belirtmek isteriz.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında, Çin piyasaları dışında genel olarak alıcılı seyir görülüyor. Çin piyasalarındaki negatif ayrışma, Mart ayında ülkede ihracatların yıllık bazda %30,6 artış ile beklentilerin gerisinde kalmasından kaynaklanıyor. Diğer bölgelerde ise, PBoC’nin finansal teknoloji şirketi Ant Group'un bir finansal holding şirketi olarak yeniden yapılandırılacağını bildirmesi pozitif görünüm öne çıkıyor.

Bugün ABD’de açıklanacak TÜFE verisi öncesinde 10 yıllık tahvil faizleri %1,69 seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Ancak ABD özelinde olumlu ilerleyen aşılama sürecinin de etkisiyle reel getirilerin negatif bölgede kalacağına yönelik beklentilerin risk algısını güçlü tuttuğunu gözlemliyoruz. ABD vadeliler cephesinde ise hafif satıcılı seyir hakim.

Yurt dışında ABD’de Mart ayı TÜFE verisi izlenecek. Piyasa beklentisi verinin manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %2,5 ve %1,6 artış kaydedeceği yönünde. Euro Bölgesi’nde de ZEW Beklenti Anketi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri Mart ayında aylık bazda 4,4 puan artışla Eylül 2020’den bu yana görülen en yüksek seviye olan 74 puan seviyesine yükselmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi verisi izlenecek. Verinin aylık bazda %1,2, yıllık bazda da %1,4 düşüşler kaydetmesi bekleniyor. Asya cephesinde Japonya’da çekirdek makine siparişleri verisi takip edilecek. Piyasa beklentisi verinin Şubat ayında aylık ve yıllık bazda sırasıyla %2,5 ve %2,4 seviyelerinde artışlar kaydettiği yönünde.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder