İller

9 Nisan 2021 Cuma

Küresel piyasalar


Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Fed Başkanı Powell’ın güvercin mesajları ile rekor seviyelerden kapandı

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları’nda yaptığı konuşmada destekleyici parasal duruşun makro hedeflere ulaşılana kadar sürdürüleceği yönündeki mesajlarıyla rekor seviyelerden kapandı. Powell konuşmasında, ekonomi normalleşirken fiyatlarda geçici artışın görülebileceğini ancak kalıcı enflasyon beklemediklerini ifade etti. Sağlanan mali destek ve aşılamanın ekonominin kısa sürede yeniden normale dönmesine izin verdiğine işaret eden Powell, para politikasının da hala destekleyici olduğunu söyledi. Powell, toparlanmanın tamamlanmadığını, aşılanma tamamlanana kadar mutasyon riskinin olacağından ekonomik faaliyete güvenle devam edilemeyeceğini ifade etti. Varlık alımlarının Fed'in makro hedefleri gerçekleşene kadar kadar mevcut hızda devam edeceğini yineleyen Powell, bu noktada gerçek bir ilerlemeden bahsettiklerini vurguladı. Toparlanma tamamlanana kadar ihtiyaç duyulan desteğin sağlanacağının altını çizen Powell, salgın sonrası farklı bir ekonominin söz konusu olacağını da ekledi. Powell’ın güvercin mesajlarının etkisiyle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,62 seviyesinin altına kadar gerilediği izlendi. Endeksler cephesinde, S&P 500 endeksi %0,42 değer kazancıyla 4.097,17 ile rekor tazelerken, Dow Jones endeksi %0,17 artışla 33.503,57 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi de tahvil faizlerinde görülen geri çekilmenin desteğinde pozitif ayrışarak %1,03 artışla 13.829,31 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, Çin’den gelen fiyat verilerinin enflasyon endişelerini öne çıkarması nedeniyle karışık seyir görülüyor. TÜFE verisi Mart ayında yıllık bazda beklentilerin üzerinde %0,4 artış gösterirken, ÜFE verisi %4,4 ile 2018 yılından bu yana görülen en sert yükselişini kaydetti. ABD vadeliler cephesinde ise, dün Fed Başkanı Powell’ın parasal ve mali desteklerle enflasyonu tetiklemeden ekonominin canlandırılabileceği yönündeki mesajlarının ardından hafif alıcılı seyir görülüyor. Bu arada ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin bu sabah %1,63’lü seviyelere hafif yükseliş gösterdiğini belirtmek isteriz.

Yurt dışında ABD’de ÜFE verisi takip edilecek. Verinin Mart ayında manşet ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %3,8, ve %2,7 artış kaydettiği tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?

Pazartesi günü ABD’de bütçe dengesi verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri Şubat ayında 311 milyar dolar açık vermişti. Euro Bölgesi cephesinde de perakende satışlar verisi izlenecek. Mart ayına ilişkin piyasa beklentisinin bulunmadığı veri Şubat ayında aylık ve yıllık bazda sırasıyla %5,9 ve %6,4 düşüşler kaydetmişti. Asya cephesinde Japonya’da ÜFE verisi izlenecek. Verinin Mart ayında aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %0,3 artışlar kaydetmesi bekleniyor.

 

 

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder