İller

17 Haziran 2021 Perşembe

SIĞMIYOR AKIL KALEME


Selamı kelama bağlayalım ve hemen mevzumuza girelim. 
Dostlar insanoğlu yazma eylemini var olduğu günden beridir yapıyor. 
Öncelikle kutsal olanı muhafaza için yapılan yazma işinin özünde inandığına ve sevdiğine sahip çıkma vardır. 
Her şeyden önemlisi bugünü geleceğe aktarma isteği. Kalem, kağıt, hokka ve divit yazma işine aracılık yapmışlardır. Bu yüzden katipler her dönemde itibar görmüşlerdir. Bu araç gereçlere kutsal bir eşya gözüyle bakılmış ve zayi olmalarına razı olunmamıştır.

Yazma eylemini görev gereği yapan katipler dışında, şairler, edipler ve bilginler bu yolun yolcuları olmuşlardır. Bir de gönül ehli vardır ki bunlar dillerine gelenleri şahane metinlere dönüştürmüşler ve elimizde güzide eserler bırakmışlardır. İnsan aklı eğer gönül olmazsa fırtınalı bir deniz de pusulası olmayan gemiye benzer. Nereye gideceği belli değildir. Akıl tek başına kalırsa kibri tercih eder. Bu noktada aklın gemini elde tutan gönül rehberine ihtiyaç duyar.  Bu nedenle aklı yalnız bırakmak insanı deliliğe götürür.

Bu kadar kelamdan sonra işin özü şudur. İnsan aklı ne kaleme sığar ne de kelama. Hatta dünyalara bile sığmayacağını düşünür. Gönül ise akla rehberlik, kaleme yoldaşlık eder. Bu şekilde bilim, sanat ve edebiyat ortaya çıkar. O yüzden gönülden gelen hissiyatı, kalemin gücüyle anlatmak ve aklı yalnız bırakmamak en doğrusu. Rabbim hayırlı kelamı en güzel şekilde ifade etmeyi nasip etsin.

BOZKIRDAN BİR MÜFTÜ GEÇTİ

Bu satırların yazarı Bozkır isimli küçük bir ilçede yaşıyor. 
6 yıldır görev yapan müftümüz Seyit Böğet hocamızın tayini çıktı. 
Bundan sonraki kariyerine Isparta İl Müftü yardımcısı olarak devam edecek. 
Mesleki kariyerden öte ilme ve insana hizmet noktasında Bozkırda güzel izler bırakan bir insandı. Yaşantısı ve insanlara bakış açısı ile hep örnek olmaya çalıştı. Kendisinin hizmetleri yanında eşinin bilabedel yani ücret almadan hanımlara ilmi ders yapması da halkın gözünde takdirle karşılandı. Gittiği yere değer katma anlayışının canlı uygulaması oldu. Bu yüzden Bozkır halkı bu değerini en samimi helalliği ile uğurlayacak. 

Isparta'da bu güzel hizmetlerinin devam edeceğine inancımız tam. 
Rabbim sağlık ve esenlik versin.

Mustafa AK
Bozkır Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni
                                                                                                                             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder