İller

20 Ağustos 2021 Cuma

Pandemide Havalandırma Ne Kadar Önemli ?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Haluk Çalışır, pandemide havalandırmanın önemini anlattı. Dr. Çalışır, “Okullar, işyerleri ve ulaşımda havalandırma iyi derecede uygulanmalı” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun haftada bir kez yayımladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının 19’uncusuna Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Haluk C. Çalışır konuk oldu.

COVID-19 virüsüne karşı sadece maske, mesafe ve temizlik önlemlerinin korunmada yeterli olmadığını belirten Çalışır, hastalığın özellikle kapalı alanlarda bulaştığını söyleyerek şimdiye dek alınan tedbirlerde havalandırmanın yeterince vurgulanmadığını söyledi. Çalışır, etkili bir havalandırmanın nasıl olması gerektiğine de değinerek, bulunduğumuz mekânlardaki kapı ve pencereleri açarak hava dolaşımı yaratmanın virüsten korunmanın en önemli yolu olduğunu vurguladı. Okulların sonbaharda açılacağını, önlemlerin de buna göre alınması gerektiğinin altını çizen Çalışır, etkili bir havalandırmayla birlikte okul çalışanlarının aşılanması, sınıfların seyreltilmesi, okula giriş çıkış saatlerinin değiştirilebileceğini ifade etti.

Çalışır, konuşmasının devamında özellikle kapalı mekânlarda havalandırma ile birlikte maske kullanımının da önemli olduğunun altını çizdi. Virüsten korunmak için maskelerin önemine vurgu yapan Çalışır, maskelerin nasıl takılması gerektiğine dair de bilgiler verdi. Maskenin takıldığı alanda havanın girebileceği bir boşluğun olmaması gerektiğini belirten Çalışır, “Özellikle kapalı alanlarda, hastanelerde işyerlerinde, mağazalarda çalışan arkadaşlarımızın mutlaka FFP2 ve FFP3 diye tanımladığımız maskelerden takmaları önerilir” diye ekledi.

Havalandırma konusunun pandeminin başından beri hiç ele alınmadığını, dünyada ve Türkiye’de tamamen maske, mesafe, temizlik üzerinden bir politika yürütüldüğünü belirten Çalışır, havalandırmanın önemsenmemesiyle birlikte insanlarda “sahte güvenlik duygusu” oluştuğuna dikkat çekti. Virüse karşı alınacak önlemlerin yer aldığı metinlerin odak noktasının havalandırma konusuna ayrılması gerektiğini dile getiren Çalışır, konuşmasının sonunda işyerleri ve toplu ulaşımda da havalandırmaya dair önerilerini sıralayarak özellikle toplu ulaşımda belediyelere sorumluluk düştüğünü söyledi.

Doç. Dr. Haluk C Çalışır, konuşmasında şu konuların altını çizdi:

  • COVID-19 daha çok kapalı alanlarda bulaşıyor.
  • Havalandırma bizi virüsten korumanın en etkili ve en maliyetsiz yolu.
  • Sadece maske, mesafe ve temizlik üzerinden oluşturulan politikalar, toplumda sahte güvenlik duygusu oluşturuyor.
  • Bu duygudan kaçarak gerçekten virüse karşı güvenliğimiz sağlamak için maske, mesafe, temizlik uygulamalarının yanına havalandırmayı da eklememiz gerekiyor.
  • Virüse karşı alınacak önlem metinlerinde havalandırma merkezî bir yer teşkil etmeli.
  • Okullar, işyerleri ve ulaşımda havalandırma iyi derecede uygulanmalı. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder