İller

5 Ağustos 2021 Perşembe

​Sadece Maddiyat Okul Başarısı Getirmez! (2)


Çocukların başarılı olmaları, aile tutumlarına bağlıdır. Çocukların başarılarını artırmak için aileye düşen görevlerin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

1.      Çocuklara yapılan fedakârlıklar; "Yemedim yedirdim, giymedim giydirdim, kursa, özel okula, dershaneye gönderdim..." sürekli gündemde tutulmamalı.

2.      Çocukların yetenekleri üstünde bir beklentiye girilmemeli. Çocukların başarısından daha çok gayreti takdir edilmeli.

3.      Çocukların olumsuz davranışları ve başarısızlıkları ön planda tutularak benlik saygılarını olumsuz etkileyecek değerlendirmelerden kaçınılmalı.

4.      Çocuklara yaşından küçükmüş gibi davranılmamalı. Güven ve destek konusunda her zaman yanında olduğu hissettirilmeli.

5.       "Benim zamanımda, ben senin yerinde olsaydım…" gibi uzun uzun nasihatlerden kaçınılmalı.

6.      Çocuklara karşı sabırlı ve anlayışlı olunmalı. Her ne olursa olsun kesinlikle beddua edilmemeli ve çocuklara hayır dua edilmeli.

7.      Çocuklarla iletişim kurulurken çocukların ruh halleri ve psikolojik durumları göz önünde bulundurulmalı. Çocuklara aile içinde vazgeçilmez olduğu hissettirilmeli.

8.      Çocuklar başka çocuklarla veya kardeşleriyle kıyaslanılmamalı. Kıyaslanacaksa da dünü ve bugünü değerlendirerek kıyaslanılmalı.

9.      Çocuklara "Sevgi açlığı" hissettirilmemeli. Sevgi, sözle birlikte beden diliyle de gösterilmeli. Bunun içinde çocuklarla nitelikli zaman geçirilmeli.

10.  Çocuklara evde mutlu ve huzurlu bir ortam sağlanılmalı. Aileyi etkileyen olumsuzlukların çocukları da etkileyeceği unutulmamalı.

11.  Çocukların anlattıkları can kulağıyla dinlenilmeli. Olaylar karşısında nasıl düşündüğünü, neler hissettiği sorulmalı ve düşüncelerine saygı gösterilmeli.

12.  Çocukların uygun olmayan arkadaş ve davranışları yumuşak bir dille çocukla konuşulmalı. Bunun içinde uzun uzun nasihat etmek yerine nedenleri üzerinde durulmalıdır.

13.  Çocukları aşırı eleştirmekten ve yargılayıcı davranmaktan kaçınılmalı Yine çocukların hataları başkalarının yanında söylenerek küçük düşürülmemeli.

14.  Çocukların hatalarını sürekli yüzlerine vurulmamalı. Çocukların yalana başvurmamaları içinde herhangi bir konuda üzerlerine fazla gidilmemeli.

15.  Çocukların haklı olduğu konuda haksızlığa düşürmek yerine, özür dileme erdemliliği gösterilmeli. Bu, anne babaları çocuğun gözünde küçültmek yerine daha da yücelteceğini unutulmamalı.

16.  Çocukların sadece okul başarısı değil, karakter ve kişilik gelişimleriyle duygusal ve psikolojik sorunlarıyla da ilgilenilmeli.

Bunların yanında çocuklar okul başarısı için;

  • ·         Çocuklar sabah kahvaltısı yapmadan okula gönderilmemeli.

  • ·         Okula zamanında tertipli ve dua ederek gönderilmeli.

  • ·         Çocukların okulla ilgili anlattıkları can kulağıyla dinlenilmeli

  • ·         Çocuklara evde ders çalışacak uygun bir ortam sağlanılmalı.

  • ·         Çocuklara sürekli ders çalış demek yerine, çocuğun planlı ders çalışması sağlanılmalı.

  • ·         Çocuklar, yemek yerken ve ders çalışırken kesinlikle televizyon kapalı tutulmalı.

  • ·         Ders çalışmasını engelleyecek cep telefonu, tablet, bilgisayar televizyona sınırlamalar getirilmeli.

  • ·         Çocuklar düşük not aldıkları zaman aşırı tepki gösterilmeyeceği gibi başarıları da aşırı abartılmamalı.

  • ·         Çocukların öğretmenleriyle iletişim kurularak öğretmenlerinin önerileri dikkate alınmalı

Sonuç olarak çocukların başarısını artırmak için yalnız annenin ya da babanın desteği yeterli olmadığı ve her ikisinin birlikte vermesi gerektiği unutulmamalıdır.

***Son***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder