İller

3 Ekim 2021 Pazar

Fizyoterapist Necdet Döner Omurga Sağlığı Hakkında Konuştu

Necdet Döner

Omurga sağlığı vücudumuzun bütün fonksiyonları için önem taşımaktadır. Omurgada meydana gelecek en ufak bir hasar kişilerin hayatını ciddi ölçüde etkileyebilir. Fizyoterapist Necdet Döner omurga sağlığını korumak için yapılabilecekleri anlattı.

Duruş, oturuş ve hareket kaynağı omurgadır!

Döner, şunları söyledi,  “Omurga, sağlıklı yaşamı doğrudan etkileyen bir unsundur. Omurgada meydana gelecek hasar ya da sağlık sorunu kişilerin duruş, oturuş ve hareketleri büyük ölçüde etkileyecektir. Vücudumuz için omurgamızın birden fazla önemli işlevi vardır. Bunlar; baş ve bacak arasındaki bağlantıyı sağlar. Ön, arka ve yana eğilmeyi, dönmeyi uyum içinde gerçekleştirir. Göğüs kafesinin şekillenmesinde rol oynar. Akciğer, kalp ve göğüsün doğru yerleşimine destek olur ve hasar görmemesi için korur. Bunların haricinde omurga, beyinden çıkarak omurilik olarak kuyruk sokumuna kadar giderek yayılır. Bacak, kol, gövde ve tüm organların beyinden gelen komutlarının yerine getirilmesini sağlar. Omurga sağlığını korumanın yolu doğru duruştan geçmektedir. Doğru duruş ile omurgaya aşırı ve anormal yük bindirilmez. Doğru bir duruş ise ayakta, yatarken ya da otururken gövde, kol ve bacakların aldığı pozisyon ile anlaşılır. Doğru duruşun vücuda sağladıkları ise; kemik ve eklemler zorlanmadan görevlerini yerine getirir. Omurganın sahip olduğu fizyolojik kıvrımlar normal pozisyonundadır ve korunaklı bir haldedir. Omurlara gereğinden fazla yük bindirilmez. Kişi çabuk yorulmaz ve boyun, bel ve sırt bölgelerinde ağrı sorunu yaşanmaz”

Omurga Sağlığı İçin Egzersiz Şart

Omurga sağlığını korumada egzersizin önemine değinen Döner, “Egzersiz yaparak daha kaliteli bir yaşama ve omurga sağlığına kavuşabiliriz.Günlük düzenli olarak yapacağınız 45 dakika fiziksel aktivite kalp damar hastalıkların önüne geçer,ruhsal açıdan iyilik hali sağlar ve omurga sağlığını korumaya yardımcı olacaktır” diye konuştu.  (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Daha fazla bilgi için

Tıklayın 

BSHA - Bilim Sağlık Haber Ajansı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder